Ειδήσεις

Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, παραβρέθηκε και χαιρέτισε στην πανελλαδική σύσκεψη των αγροτικών φορέων


Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, παραβρέθηκε και χαιρέτισε στην πανελλαδική σύσκεψη των αγροτικών φορέων, που συγκάλεσε η Π.Σ Μπλόκων, την Κυριακή 9/12/2018 στη Νίκαια της Λάρισας.  Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΕΚΝΛ, Τάσος Τσιαπλές ανέφερε τα εξής:

«Χαιρετίζουμε την σημερινή σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Σ.Ε Μπλόκων, που συσπειρώνει τις συνεπείς αγωνιστικές Ομοσπονδίες, Αγροτικοί Σύλλογοι και επιτροπές αγώνα και δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε μαζί σας και στις όποιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποφασίσετε για την διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων, με το πλαίσιο πάλης που έχετε, όπως πορευόμαστε χρόνια τώρα μαζί.

Το ΕΚΝΛ και όλα τα ταξικά συνδικάτα που συγκροτούν το ΠΑΜΕ, βρισκόμαστε ήδη σε αγωνιστική πορεία, με την πραγματοποίηση στις 28/11 της πανεργατικής απεργίας και τώρα ετοιμαζόμαστε για απογευματινές συγκεντρώσεις την Τρίτη 18 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ, στην Κ. Πλατεία της Λάρισας και σε όλες τα πόλεις της χώρας, στις οποίες σας καλούμε ξανά να συμπορευτούμε, γιατί τα προβλήματα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων αγροτών, έχουν κατά βάση κοινές αιτίες. Δημιουργούνται από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα και τις ταξικές πολιτικές που εφαρμόζουν διαχρονικά και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ.

Μέσα στα χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, προκειμένου να σώσουν τα υπερκέρδη της πλουτοκρατίας, εμάς τους εργατοϋπάλληλους, οι αστικές κυβερνήσεις και η μεγαλοεργοδοσία μας μείωσαν δραστικά τους μισθούς, μας κατάργησαν τις ΣΣΕ και εργασιακές κατακτήσεις, επέβαλαν την επέκταση της μερικής απασχόλησης σε βάρος της πλήρους και σταθερής εργασίας, εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους μας τους πέταξαν στην ανεργία.

Αντίστοιχα εσάς, σας μείωσαν τις τιμές παραγωγού, ενώ σε εμάς καταλήγουν πανάκριβα τα αγροτικά προϊόντα, σας εκτίναξαν το κόστος παραγωγής με τα ακριβά καύσιμα, εφόδια, λιπάσματα, τις τεράστιες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ και στον ΕΛΓΑ, με την μη προστασία της ντόπιας παραγωγής.

Και σε εμάς και σε εσάς μας επέβαλαν δυσβάσταχτους άμεσους και έμμεσους φόρους, ΕΝΦΙΑ, χαράτσια, μειώσεις στις συντάξεις, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση, υποβάθμιση και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας-πρόνοιας και παιδείας, προκειμένου να σώσουν τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας.

Αυτά τα βάρβαρα μέτρα σε βάρος μας δεν είναι ούτε πρόσκαιρα, ούτε μια λαθεμένη πολιτική, αλλά οι αναγκαίες πολιτικές για τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων και γενικά των μεγαλοεπιχειρηματιών και γι’ αυτό τις συνεχίζουν και οι σημερινοί κυβερνώντες και όποια άλλη αστική κυβέρνηση, παρ’ ότι πανηγυρίζουν ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και μπαίνουμε σε τροχιά ανάπτυξης.

Δεν δείχνουμε καμία εμπιστοσύνη σε όσα λέει η κυβέρνηση, που άλλωστε έχουν ειδικευτεί στην απάτη και στο ψέμα, προκειμένου να κρατούν το λαό σε αναμονή και σε παθητική στάση.

Δηλαδή να πανηγυρίζουμε γιατί διατηρούν τους 700 εφαρμοστικούς νόμους των 3 μνημονίων, που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Την αυξημένη επιτροπεία και τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060.

Γι’ αυτά μόνο το κεφάλαιο μπορεί να γιορτάζει.  Γιατί τα μνημόνια, που ζουν και βασιλεύουν, είναι βασικά εργαλεία, τα οποία του εξασφαλίζουν ανάκαμψη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς του.

Η ανάπτυξη που επαγγέλλονται τόσο η σημερινή, όσο και η Ν.Δ, δεν αφορά εμάς, αλλά το μεγάλο κεφάλαιο. Το δείχνουν μια σειρά κλάδοι που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, διατηρεί όλους τους παλιούς άμεσους και έμεσσους δυσβάσταχτους φόρους και φέρνει νέα βάρη στις πλάτες μας, πάνω από 1 δις. ευρώ. Μειώνει τη δαπάνη για τις συντάξεις κατά 275 εκ. ευρώ, κατά 63 εκ. ευρώ για τα επιδόματα ανεργίας, ενώ αυξάνεται κατά 191 εκ. ευρώ, το κονδύλι για επιδότηση εργοδοτών για ολιγόμηνες προσλήψεις πάμφθηνου εργατικού δυναμικού, με διαιώνιση των ελλείψεων σε νοσοκομεία λόγω της νέας μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης κατά 65 εκ. ευρώ, που προστίθεται στις περσινές μειώσεις 363 εκ. ευρώ, σε σχολεία, στους δήμους που σε πολλούς πλέον τα ίδια έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και φορολογία, ξεπερνούν την κρατική χρηματοδότηση, για να βγαίνουν έτσι τα ματωμένα πλεονάσματα και να διασφαλίζονται τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και κατά τα άλλα καμώνονται οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες ότι είναι μαζί μας.

Η αναβολή προσωρινά της νέας μείωσης των συντάξεων που έχουν μειωθεί άλλες 21 φορές στα τελευταία χρόνια, γιατί έχουμε μπροστά εκλογές, θα προέλθει από την περικοπή δαπανών που αφορούν τα λαϊκά στρώματα, όπως τα σχολικά γεύματα 190 εκ. ευρώ, η δημιουργία μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης 140 εκ. ευρώ, η επιδότηση φτωχών ασφαλισμένων για συνταγογραφούμενα φάρμακα 240 εκ. ευρώ.

Από την άλλη όμως δίνει νέες φοροαπαλλαγές και στήριξη στο μεγάλο κεφάλαιο. 1,1 δισ. περίπου ευρώ, μόνο για τις απαλλαγές ή μειώσεις του ΕΦΚ καυσίμων και άλλων πρώτων υλών σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, αεροπορικές εταιρείες, ξενοδόχους, ιδιωτικές κλινικές, ενώ δε δίνει ούτε 1 ευρώ για φθηνότερο πετρέλαιο για τους αγρότες, για την μείωση της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα, ούτε 1 ευρώ για την στήριξη του ΕΛΓΑ.

Δεν μπορούμε να ζήσουμε ούτε με τα ψέματα, ούτε με τα ψίχουλα που μοιράζουν προεκλογικά αυτοί που έκλεψαν τα καρβέλια που εμείς παράγουμε.

Εργάτες και αγρότες πρέπει να δυναμώσουμε την οργάνωση μας, τους αγώνες και την κοινή δράση μας, ενάντια στην σημερινή και σε κάθε άλλη κυβέρνηση, που στηρίζει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, που συναποφασίζει και εφαρμόζει τις αντιλαϊκές πολιτικές της Ε.Ε και της ΚΑΠ, ενάντια στους εκμεταλλευτές μας, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών και όχι των λίγων.

Πέρα από τα ιδιαίτερα αιτήματα εργατών ή αγροτών, πρέπει να διεκδικήσουμε κοινά αιτήματα, όπως την μονομερή ολοσχερή διαγραφή του χρέους. Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων με Ε.Ε, ΔΝΤ, ΕΚΤ. Απαγόρευση πλειστηριασμών σπιτιών για τις λαϊκές οικογένειες. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις για χρέη στις τράπεζες, το δημόσιο, τους δήμους ακόμα για 500 ευρώ. Να ψηφιστεί τώρα νόμος που θα προστατεύει την κύρια κατοικία. Να σταματήσουν οι διώξεις όσων αγωνίζονται για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Όχι σε νέα μείωση του αφορολόγητου. Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου σε λαϊκό νοικοκυριό που δεν έχει να πληρώσει. Να καταργηθεί ο νόμος «Κατρούγκαλου» και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και κάλυψη των απωλειών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία, πρόνοια, παιδεία για όλους. Υποδομές & μέτρα προστασίας του λαού με αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα.

Παλεύοντας ταυτόχρονα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που κάνουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε και άλλες δυνάμεις, για να αρπάξουν τον ενεργειακό και όλο τον πλούτο λαών και χωρών για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτούς, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων, που μετατρέπουν την Λάρισα και όλη την Ελλάδα σε μια απέραντη αμερικανονοατοική βάση-πολεμικό ορμητήριο, που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και τους άλλους λαούς. Ενάντια στην πληρωμή 4 δις. ευρώ το χρόνο από την κυβέρνηση στο ΝΑΤΟ για να κάνει πόλεμο.     Καλές αποφάσεις και καλούς αγώνες, θα είμαστε μαζί σας».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο νόμος για το άσυλο είναι το προστατευτικό κέλυφος της ανομίας!
Επόμενο άρθρο Αλλάζουν όψη τα κλειστά γυμναστήρια της Αγιάς, του Τυρνάβου και της Φαλάνης