Ειδήσεις

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους


Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, χαιρετίζει την μεγάλη εργατική-λαϊκή κατακραυγή που εκδηλώθηκε από εργατικά σωματεία, άλλους μαζικούς φορείς από την Θεσσαλία και όλη τη χώρα, ενάντια στην άδικη ποινή φυλάκισης 10 ετών που είχε επιβάλει το Κακουργιοδικείο Λάρισας, στην καθαρίστρια που εργάζονταν 20 χρόνια τώρα σε παιδικό σταθμό του Δ. Βόλου, με το παράλογο σκεπτικό ότι καταχράστηκε δημόσιο χρήμα, γιατί είχε δηλώσει κατά την πρόσληψή της ότι τέλειωσε το δημοτικό, ενώ είχε τελειώσει την Ε’ Δημοτικού, η οποία ανάγκασε το Εφετείο Λάρισας να αποφασίσει την προσωρινή αναστολή της εκτέλεσης της άδικης ποινής της.

Η αναστολή εκτέλεσης αυτής της άδικης ποινής, δεν αποτελεί δικαίωση της καθαρίστριας, αφού αφήνει ανοικτό το θέμα καταδίκης στον Άρειο Πάγο και επιπλέον δεν της επιτρέπει να επιστρέψει στη δουλειά της και να της αναγνωριστεί η 20ετής προϋπηρεσία της.

Η καθαρίστρια ούτε έκλεψε, ούτε καταχράστηκε δημόσια χρήματα. Τα δούλευε και τα δούλευε σκληρά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, ζητά την άμεση ακύρωση της ποινής της και την απαλλαγή της από κάθε κατηγορία.

Να επιστρέψει άμεσα στην εργασία της, χωρίς να έχει καμία επίπτωση στην προϋπηρεσία της.

Παράλληλα θέλουμε να επισημάνουμε ότι το δήθεν ενδιαφέρον της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, που έχουν νομοθετήσει τα τελευταία χρόνια, είναι υποκριτικό, αφού αυτοί καταδίκασαν τις χιλιάδες εργαζόμενες-νους στην καθαριότητα σε άθλιο καθεστώς.

Την ίδια στιγμή που σωστά εκφράζεται η δυσαρέσκεια και η αποστροφή για την άδικη φυλάκιση της συναδέλφισσας, χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες παραμένουν όμηροι ανάμεσα σε μονοετείς και διετείς συμβάσεις, με το άγχος κάθε καλοκαίρι να είναι διαρκές για το αν θα έχουν ή όχι δουλειά.

Χιλιάδες εργαζόμενες-νοι στην καθαριότητα σε διάφορους κλάδους, εναλλάσσονται μεταξύ ανεργίας και ολιγόμηνης κακοπληρωμένης εργασίας, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.

Εκατοντάδες παραμένουν απλήρωτοι για μήνες και δεν παίρνουν το ανθυγιεινό επίδομα. Σε Νοσοκομεία, ΤΕΙ-ΑΕΙ και άλλους οργανισμούς, κυνηγούν το μεροκάματο από πίσω, υπογράφον συμβάσεις που άλλα λένε στο χαρτί και άλλα δίνονται στο χέρι. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται συχνά μπλεγμένοι, απλήρωτοι και στον αέρα.

Οι ερμαφρόδιτες συμβάσεις στην καθαριότητα που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τάχα για να χτυπήσει τις εργολαβίες χωρίς φυσικά αυτές να τις καταργεί ή να τις πετάει απ’ έξω, φέρνουν νέα προβλήματα στους εργαζόμενους που παραμένουν σε κάθε περίπτωση, οι μόνοι όμηροι.                   Στον ΟΑΕΔ λ.χ. αφού οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι για 4 μήνες ενώ εργάζονταν καθημερινά από τον Μάη, ύστερα από νομικές ενέργειες κατάφεραν πρόσκαιρα να πάρουν ένα μέρος των χρημάτων τους και αυτό τμηματικά. Σήμερα βρίσκονται εκ νέου στην ίδια διαδικασία καθώς μπαίνει ο 3ος συνεχόμενος μήνας απληρωσιάς μπροστά σε γιορτές, την ίδια στιγμή που δεν παίρνουν ούτε το ανθυγιεινό επίδομα ενώ θεωρητικά υπάρχει κονδύλι. Δηλαδή για μία σύμβαση 8 μηνών τους έχουν βγάλει το λάδι.

Και δε φτάνουν όλα αυτά αλλά με νέα 24μηνη σύμβαση το ΔΣ του ΟΑΕΔ τις επόμενες μέρες θα ζητήσει εκ νέου 500 εργαζόμενους στην καθαριότητα, με το άγχος της κυβέρνησης να βρίσκεται στο πώς οι ήδη υπάρχοντες εργαζόμενοι που τους έχουν ήδη βγάλει ξινή την 8μηνη σύμβαση, δε θα έχουν δικαίωμα στη μονιμότητα. Ο μισθός δε, είναι γύρω στα 330 ευρώ για 4ωρη εργασία, χωρίς να δίνονται επιδόματα και δώρα που πάνε στο πυρ το εξώτερον καθώς ναι μεν υπογράφονται συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αλλά οι μισθοί των εργαζόμενων πάνε με το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, καλεί τις εργαζόμενες και εργαζόμενους στην καθαριότητα όλων των κλάδων, να οργανωθούν στα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, να δυναμώσουν τον αγώνα, διεκδικώντας:

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους και κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης.
  • Να σταματήσει το αίσχος των εργολαβιών αλλά και των κριτηρίων, των τετραγωνικών μέτρων, των αιθουσών, των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Κανένας εργαζόμενος στον κλάδο να μη αμείβεται κάτω από 751 ευρώ, να μην στερείται το ανθυγιεινό επίδομα σε έναν κλάδο που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο.
  • Σταθερή πληρωμή ανά μήνα.
  • ΣΣΕ με αυξήσεις και πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

 

Προηγούμενο άρθρο Γ. Κωτσός: Κυβερνητική επινόηση ο Κλεισθένης Ι
Επόμενο άρθρο Στρατηγική συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας με Google