Ειδήσεις

Μάξιμος: Το Φανάρι πνευματικό κέντρο της Ορθοδοξίας


Ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, συμμετείχε στην επίσημη αντιπροσωπεία της ΔΣΟ που μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να παραβρεθεί στην Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κατά την παραμονή τους στην Πόλη, τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ενώ παρακολούθησαν την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία εις μνήμη του Αποστόλου Ανδρέα στον Πατριαρχικό Ναό του Αγ. Γεωργίου.

Ο κ. Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, δήλωσε τα εξής:

«Μεγάλη είναι η χαρά που μας διακατέχει κάθε φορά που ερχόμαστε στην Πόλη και στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Ο Οικουμενικός Θρόνος αποτέλεσε μέσα στους αιώνες, σε εποχές λαμπρές του Βυζαντίου, αλλά και στα κατοπινά δίσεκτα χρόνια, φάρο ελπίδας, αλήθειας και πίστης για όλον τον Ορθόδοξο κόσμο. Τη θέση αυτή υπηρέτησαν χαρισματικοί ιεράρχες, όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο φωτιστής των Σλάβων Φώτιος, ο μάρτυρας του Γένους Γρηγόριος ο Ε΄. Όποια και να ήταν η ιστορική συγκυρία, το πνευματικό κέντρο της Ορθοδοξίας παρέμενε εδώ, στο Φανάρι, και αυτό το αναγνώριζαν όλοι, φίλοι και εχθροί.

Τις τελευταίες δεκαετίες ο Οικουμενικός Θρόνος έχει τη τύχη να υπηρετείται από έναν χαρισματικό ιεράρχη, που με σωφροσύνη και αποφασιστικότητα έχει αναδείξει το ρόλο του Πατριαρχείου σε πλανητική διάσταση. Και τούτο παρά τις μύριες αντιξοότητες, τα εμπόδια και τις αντιθέσεις.

Θα σταθώ ιδιαίτερα στο σπουδαίο έργο που έχει αναλάβει, ο Παναγιώτατος για τη διάσωση ναών στην Τουρκία, στους οποίους πλέον τελούνται λειτουργίες, μετά από πολλές δεκαετίες σιωπής. Πρόκειται για έναν άθλο που λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνθήκες που έλαβε χώρα, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του. Ειδικά για όσους από εμάς έλκουμε την καταγωγή μας από αυτά τα άγια χώματα της Μικράς Ασίας αυτό το γεγονός δημιουργεί αισθήματα βαθιάς συγκίνησης.

Σχετικά με την πρόσφατη κρίση που έχει ξεσπάσει με αφορμή την εκκλησία της Ουκρανίας, είμαι βέβαιος ότι οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου λαμβάνονται με την μέγιστη ευθύνη που πηγάζει εκ της θέσεώς του, ως πρώτο τη τάξει στον ορθόδοξο κόσμο, και ότι θα αποβούν εν τέλει σε όφελος της όλης Ορθοδοξίας».

Προηγούμενο άρθρο Αγιασμός στη σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης
Επόμενο άρθρο Η Μνήμη της Επανάστασης-Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί