Ειδήσεις

Στο πλευρό του πολίτη το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Τεμπών


Σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας συμπληρώνει το Κέντρο Κοινότητας του δήμου Τεμπών και ο αρχικός στόχος εξυπηρέτησης των 460 πολιτών ξεπεράστηκε, αφού στη δομή έχουν προσέλθει μέχρι σήμερα 510 άτομαλαμβάνοντας τις υπηρεσίες του κέντρου.

Άτομα με προβλήματα υγείας, με χαμηλό εισόδημα, άνεργοι, ανασφάλιστοι, ηλικιωμένοι (κυρίως χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον), χαμηλό-συνταξιούχοι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες και μητέρες για συμβουλευτική υποστήριξη των ιδίων και των παιδιών τους, δέχονται τη βοήθεια των εργαζομένων του κέντρου, το οποίο έχει εξελιχθεί με τη δράση του σε σημείο αναφοράς για την εξυπηρέτηση πολιτών με τέτοιου είδους ζητήματα.

Το Κέντρο Κοινότητας είναι ένα νέος θεσμός που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες πληθυσμού και κατ επέκταση να διασυνδέσει αυτές με υπηρεσίες και προγράμματα που υλοποιούνται στην περιοχή τους. 

Στο σύνολο των 510 ατόμων που εξυπηρετήθηκαν στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Τεμπών, τα 260 εντάχθηκαν στο ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και καταγράφηκαν στο πρόγραμμα.

Όλα τα υπόλοιπα άτομα ενημερώθηκαν για διάφορα επιδόματα, για ασφάλεια υγείας ανασφάλιστου πληθυσμού, για το κοινωνικό παντοπωλείο, κάρτα ανεργίας, προγράμματα εργασιακής απασχόλησης, για προκηρύξεις, για ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο, για το κοινωνικό μέρισμα κτλ. 

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι τους συγκεκριμένους μήνες καταγράφηκαν 4 άστεγοι, οι οποίοι εντάχθηκαν στο ΚΕΑ και με όλους πραγματοποιήθηκε συμβουλευτική υποστήριξη και ενημέρωση για τα δικαιώματα τους, ενώ 5 άτομα με αναπηρία εντάχθηκαν στη δομή.

Σε αυτούς τους σχεδόν 12 μήνες λειτουργίας του, το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Τεμπών, έχει επιδείξει πλούσιο έργο με δράσεις ενημέρωσης αλλά και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού οι οποίες μεταξύ άλλων είναι:

Ιατρική εξέταση (δωρεάν) σε άπορες- ανασφάλιστες γυναίκες του δήμου για τον καρκίνο του μαστού από τον τοπικό όμιλο της UNESCO Ν. Λάρισας, σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος., ημερίδα η οποία αφορούσε στην ενημέρωση των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων του δήμου καθώς και των επαγγελματιών υγείας από τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα ΚΑΠΗ. Δράση- ενημέρωση η οποία αφορούσε στις γυναίκες της Κοινότητας Γόννων με θέμα «Ο πολύπλοκος ρόλος των γυναικών» αλλά και ομιλία για την «Επικοινωνία του ζευγαριού ως θεμέλιος λίθος της ομαλής ανάπτυξης του παιδιού».

Επίσης πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Φαρκαδόνας ομιλία με θέμα: «Επιθετικότητα ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας στην αντιμετώπιση του φαινομένου» με ομιλητές την ψυχολόγο του Κ.Κ Δήμου Φαρκαδόνας κ. Δήμητρα Παπαστεργίου και την Κοινωνική Λειτουργό του Δήμου Τεμπών κ. Παναγιώτα Κούρτη. 

Ακολούθησαν και άλλες δράσεις και συγκεκριμένα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, επίκαιρη ομιλία με θέμα: «Η διατροφή στη σύγχρονη γυναίκα», με ομιλητή τον κ. Ελευθέριο Μολά, Διαιτολόγο- Διατροφολόγο. 

Τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποιήθηκε 2ήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη του Ζήση Παπαδημητρίου και ακολούθησε σε διασύνδεση με το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων, ομιλία από την Ψυχολόγο του δήμου Λαρισαίων Β.Νημά για την ενδοοικογενειακή βία.

Η επόμενη δράση ήταν τον προηγούμενο μήνα όπουπραγματοποιήθηκε εκδήλωση σε συνεργασία με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ Λάρισας με θέμα: «Ομαδικό εργαστήριο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής για ανέργους», το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του προγράμματος του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας Λάρισαςμε απώτερο σκοπό την ενίσχυση των δεξιοτήτων των άνεργων μητέρων ώστε να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Στις επόμενες δράσεις θα είναι η πραγματοποίηση ομιλίας στον Παιδικό Σταθμό του ΟΑΕΔ Λάρισας με θέμα: «Η σωστή οριοθέτηση επιδρά θετικά στην ψυχική υγεία των παιδιών», ενώ θα ακολουθήσει ενημέρωση για τις εξαρτήσεις.

Στις μελλοντικές δράσεις του Κέντρου Κοινότητας θαείναι η διασύνδεση με φορείς όπως: ΟΚΑΝΑ Λάρισας, Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Λάρισας, Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών Λάρισας, ΟΑΕΔ Λάρισας, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ΤΟΜΥ Λάρισας, ΘΕΨΥΠΑ Λάρισας, Ψυχιατρική κλινική Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας, Χαμόγελο του Παιδιού Λάρισας, Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας, ξενώναςΡαψάνης κα.

«Το Κέντρο Κοινότητας δημιουργήθηκε με σκοπό να φέρει τις κοινωνικές δομές πιο κοντά στους πολίτες του δήμου μας, τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος, για να συμπληρώσει ότι «ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε να δημιουργούμε τις καλύτερες συνθήκες, ώστε οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να εξασφαλίζουν μέσα από τη συμμετοχή τους σε διάφορα προγράμματα, ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο και την ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία».

«Το Κέντρο Κοινότητας χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020», λειτουργεί στο πρώην δημαρχείο του Δήμου Γόννων από (Δευτέρα έως Παρασκευή) 7:30-15:30 και έχει στελεχωθεί από δύο κοινωνικούς λειτουργούς.

Προηγούμενο άρθρο Πολυπληθές fam trip σημαντικών Tour Operators στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Ημερίδα του Ερμή Αγιάς για τα παιδιά