Ειδήσεις

Προσφώνηση Περιφερειάρχη στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Λαρίσης


Σεβασμιώτατε Τοποτηρητά Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιε,  Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμε,  Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, «Η δευτέρα Θετταλία», όπως είναι ο ιστορικός τίτλος της, υποδέχεται σήμερα τον υπέρτιμο και έξαρχό της, τον νέο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο. Με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε, Σεβασμιώτατε, στο γεωγραφικό και οικονομικό κέντρο της Ελλάδας, στην πρωτεύουσα και έδρα της περιφέρειας Θεσσαλίας. Σας υποδεχόμαστε σε έναν τόπο με μεγάλη ιστορία, από τα αρχαία χρόνια. Έναν τόπο στον οποίο η γη έδινε ένα αίσθημα αυτάρκειας στον λαό της, έναν λαό που αισθανόταν πάντοτε ευλογημένος από τον ουρανό, διότι είχε την δυνατότητα να επιβιώνει χωρίς άγχος και αγωνία.  Αυτό όμως δεν τον εμπόδιζε να είναι λαός φιλοπρόοδος, πολιτισμένος, αυθεντικός. Η γη μάς έκανε πάντοτε να εκτιμούμε τον κόπο. Να είμαστε ανοιχτοί σε όσους έρχονταν από αλλού. Να ανοίγουμε τις καρδιές μας. Αυτή η ανοιχτότητα μας έκανε ταυτόχρονα να αγαπάμε την μόρφωση. Να θέλουμε για τα παιδιά μας παιδεία και επιστήμη. Να αποδεχόμαστε προσωπικότητες, όπως ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής. Να συνδυάζουμε την πίστη στον Θεό και την ίδια στιγμή στις δυνάμεις του ανθρώπου, με καρπούς αληθινής προόδου. Και την ίδια στιγμή να αντέχουμε ιστορικές πιέσεις από όλους εκείνους τους λαούς οι οποίοι θέλησαν να εγκατασταθούν στον τόπο μας, αλλά δεν κατάφεραν να σβήσουν από τις καρδιές μας τον πατριωτισμό και την χριστιανική πίστη και παράδοση.

Σας υποδεχόμαστε λοιπόν με μεγάλη χαρά, Σεβασμιώτατε, ελπίζοντας ότι θα μας γνωρίσετε και θα σας γνωρίσουμε και ότι θα συνεργαστούμε άριστα στην προοπτική της προόδου αυτού του τόπου και αυτού του λαού. Γνωρίζουμε ότι είστε μορφωμένος και καλλιεργημένος και ότι τα κατά άνθρωπον χαρίσματά σας ταιριάζουν με τις παραδόσεις του τόπου. Γνωρίζουμε ότι είστε άνθρωπος με επίγνωση της αποστολής σας, σεμνός και ταπεινός, και αυτό μας ευχαριστεί διότι έρχεστε να διαδεχτείτε έναν άξιο ποιμενάρχη, εγκάρδιο, αυθεντικό, πράο και υπομονετικό, τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιγνάτιο, με τον οποίο ζυμώθηκε μία ολόκληρη γενιά. Γνωρίζουμε ότι είστε άνθρωπος που έχετε αισθητήριο των αναγκών των καιρών μας, οι οποίοι δεν ζητούν από την Εκκλησία περιχαράκωση στα στενά πλαίσια της πνευματικής της μαρτυρίας, αλλά άνοιγμα αγάπης στον τελευταίο πολίτη, ακόμη και σ’  αυτόν που προβληματίζεται για την θέση της Εκκλησίας στην κοινωνία. Η μόρφωσή σας είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνει η βάση για να διαλεχθείτε με τους συμπολίτες μας. Να εμπνεύσετε αξίες, γνήσιο πατριωτισμό, αλλά και ανοιχτό πνεύμα σε μία περιοχή και μία Μητρόπολη η οποία έκανε βήματα ενότητας τα τελευταία χρόνια, στάθηκε στον φτωχό και κουρασμένο άνθρωπο, διατήρησε παραδόσεις, πλησίασε την νεολαία και δεν έλειψε από καμία πρωτοβουλία των φορέων του τόπου για να προχωρήσουμε μπροστά.

Περιμένουμε λοιπόν την συνεργασία και είμαστε ανοιχτοί σ’  αυτήν. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει περιοριστεί στα έργα βελτίωσης των υποδομών του τόπου. Αγωνίζεται ώστε ο θεσσαλικός κάμπος να αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα, αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων που η Ευρώπη μάς προσφέρει και, την ίδια στιγμή, συμβάλλουμε αποφασιστικά ώστε να διατηρήσουμε ό,τι η παράδοση της πατρίδας μας φέρει ως πολύτιμη βάση για να μην ξεχάσουμε την ταυτότητά μας και τον πολιτισμό μας. Κι εδώ η Εκκλησία θεωρούμε ότι θα συνεχίσει υπό την δική σας καθοδήγηση να έχει ένα ρόλο πρωταγωνιστικό, στα πλαίσια πάντοτε της αγάπης όλων μας για τον άνθρωπο.

Η συνεργασία της Περιφέρειας με όλες τις Μητροπόλεις της Θεσσαλίας ήταν, είναι και θα είναι ο στόχος μας.  Με όλους τους Μητροπολίτες αισθανόμαστε οικείοι. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ίδιο θα γίνει και με σας, για να συμβάλουμε ο καθένας με βάση το διακριτό του ρόλο στην πρόοδο της Θεσσαλίας, στην πρόοδο της πατρίδας μας.

Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο γιατί έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία την τοποτηρητεία αυτό το μεταβατικό διάστημα και προετοίμασε το έδαφος για το νέο ξεκίνημα της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου. Ευχαριστούμε και τους λοιπούς Ιεράρχες, οι οποίοι συμμετέχουν στην χαρά του νέου Μητροπολίτη .

Καλώς ήρθατε, Σεβασμιώτατε κ. Ιερώνυμε! Να είναι η παρουσία σας στη θεσσαλική γη και κοινωνία δημιουργική και καρποφόρα!  Να είστε «άξιος» της αποστολής σας!

Προηγούμενο άρθρο Η ΑΔΕΔΥ για την απεργία της ερχόμενης Τετάρτης
Επόμενο άρθρο Ερμής Αγιάς-Λάρισας: Στο τέλος το... καλό