Ειδήσεις

Μάξιμος: Ποινική δίωξη στον εκλεκτό Τσίπρα στη ΔΕΠΑ;


«Σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) κ. Θεόδωρου Κιτσάκου. Η κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος αφορά σε χρέη της εταιρίας “Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα” (ELFE ΑΒΒΕ, διάδοχου σχήματος μετά το 2009 της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων) προς τη ΔΕΠΑ. Ο κ. Κιτσάκος φέρεται ότι δεν προέβη στις κατάλληλες ενέργειες για την είσπραξή τους». Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ερώτηση που συνυπογράφει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Σταθάκη και Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου.

Οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στις Επιτροπές α) Παραγωγής και Εμπορίου, β) Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και γ) Περιβάλλοντος, αφού επισημαίνουν ότι «η ΔΕΠΑ κινδυνεύει να επιβαρυνθεί με ένα υψηλό χρέος άνω των 120 εκ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το 10% του κύκλου εργασιών της εταιρίας και αντιστοιχεί στο 80% των συνολικών οφειλών της», ζητούν από τον κ. Σταθάκη να απαντήσει:

1) Αν γνώριζε η κυβέρνηση ότι ο κ. Θεόδωρος Κιτσάκος ήταν στο παρελθόν γενικός διευθυντής της ELFE. Γιατί διόρισε επικεφαλής της ΔΕΠΑ ένα πρώην ανώτατο στέλεχος του μεγαλύτερου οφειλέτη της Επιχείρησης. Αν ελέγχθηκε η υποψηφιότητα του από πλευράς σύγκρουσης συμφερόντων.

2) Αν εξακολουθεί ο κ. Κιτσάκος να είναι μέλος του τομέα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ;

3) Αν ενημέρωνε ο κ. Κιτσάκος για τις ενέργειες του τους πολιτικούς προϊσταμένους του ή/και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Αν ναι, με ποιον τρόπο ενημερώνονταν τα κυβερνητικά στελέχη και σε ποιες ενέργειες προέβησαν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και της ΔΕΠΑ.

4) Γιατί ζητήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση η παραίτηση του κ. Κιτσάκου στα τέλη του 2017 όταν ήταν γνωστό σε όλους ότι ήδη ελέγχονταν για τις ενέργειες του από τον Μάρτιο του ίδιου έτους.

5) Σε ποιες ενέργειες προέβη η διοίκηση της ΔΕΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2015 ως το Νοέμβριο του 2017 ώστε να εξοφληθεί το χρέος της ELFE και να μην αυξηθεί περαιτέρω.

6) Αν εξακολουθεί η ΔΕΠΑ να προμηθεύει με αέριο την εταιρία “Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα” και αν ναι οι πληρωμές εξακολουθούν να γίνονται με μεταχρονολογημένες επιταγές των ελεγχόμενων εταιριών.

7) Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ‘‘μαύρης τρύπας’’ που δημιουργεί στον ισολογισμό της ΔΕΠΑ το χρέος της ELFE.

Ερωτάται, επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης:

1) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας για την εν λόγω υπόθεση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2017.

2) Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Πρόεδρος της ανωτέρω Αρχής κα Άννα Ζαΐρη για τη διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος.

3) Αν αληθεύει ότι στις 2 Μαΐου 2017, την ημέρα δηλαδή που ανακοινώθηκε η αντικατάσταση του κ. Γεωργίου Παντελή από την κα Ζαΐρη στη θέση της Προέδρου της ανωτέρω Αρχής, ο πρώτος είχε ζητήσει  με επιστολή του προς τον κ. Κιτσάκο αναλυτικά στοιχεία για τις ανείσπρακτες οφειλές των εταιριών ELFE και ΕΛΑΓΡΟΛΙΠ, τις τυχόν ρυθμίσεις των εν λόγω εταιριών και αντίγραφα των εισηγήσεων της νομικής, οικονομικής και νομικής υπηρεσίας της ΔΕΠΑ από το 2015 και μετά.

 

Προηγούμενο άρθρο Ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων στην συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου
Επόμενο άρθρο Το ΕΚΛ για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου