Ειδήσεις

Εμποροϋπάλληλοι Λάρισας: Όλοι στην απεργία της 14ης Νοεμβρίου


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με κεντρικό σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες».

Στην συνεχόμενη επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση και εργοδοσία, επιβάλλεται να απαντήσουμε προτάσσοντας τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των εμπορικών ομίλων. Γι’ αυτό και απαντάμε με απεργία στα ψέματα  και τις αυταπάτες της κυβέρνησης, περί υποχρεωτικότητας και επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, για αύξηση του κατώτερου μισθού, περί δίκαιης ανάπτυξης, κτλ.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για υπογραφή κλαδικών συμβάσεων και επικείμενη «επέκταση τους»  για όλους τους εργαζόμενους σε συνδυασμό με ανακοινώσεις  για «πρώτο βήμα» για την αποκατάσταση απωλειών, «βήμα το βήμα ξανακερδίζουμε την εργασία», επιβεβαιώνουν  ότι κυβέρνηση και εργοδότες αντί για Συλλογικές συμβάσεις που να κατοχυρώνουν μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων, εντείνουν και επεκτείνουν την εξαπάτηση των εργαζομένων.

Η «επεκτασιμότητα» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των λιγοστών Κλαδικών Συμβάσεων που είναι σε ισχύ σήμερα, με δεδομένο ότι έχουν δημιουργήσει πανσπερμία εργασιακών σχέσεων, που αφήνει ακάλυπτο μεγάλο μέρος εργαζομένων, αφορά πολύ μικρό ποσοστό εργαζομένων των συγκεκριμένων κλάδων (τραπεζοϋπαλλήλους, εργαζόμενους στα γραφεία ταξιδιών και τουρισμού κτλ.).Επιπλέον από τη στιγμή που έδωσαν την δυνατότητα του βέτο στους εργοδότες, δεν εξασφαλίζεται η «υποχρεωτικότητα» της ΣΣΕ, ενώ σε πολλούς κλάδους δεν υπάρχει καν ΚΣΕΕ, όπως και στον δικό μας κλάδο, τον κλάδο του εμπορίου, όπου δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση από το 2012.

Κι ενώ στον κλάδο του εμπορίου δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση,  οι επιχειρησιακές συμβάσεις καλά κρατούν. Τρανταχτά παραδείγματα  στις εταιρείες «Σκλαβενίτης» και «Lidl» που έχουν προβληθεί και από στελέχη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, επιχειρησιακές συμβάσεις που θωρακίζουν τα συμφέροντα και τα κέρδη των εργοδοτών και όχι τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πίσω από αυτές τις επιχειρησιακές συμβάσεις που πανηγυρίζουν τα επιχειρησιακά σωματεία που την υπέγραψαν, υπάρχουν οι καθηλωμένοι για χρόνια μισθοί, οι μισθοί των ελαστικών σχέσεων εργασίας των 300-400€, η απλήρωτη υπερεργασία, η μεγάλη εντατικοποίηση που οφείλεται στο λίγο προσωπικό που βγάζει τη δουλειά σε κάθε κατάστημα. Υπάρχει χαρακτηρισμός μέρους του μισθού ως «παροχή» του εργοδότη που μπορεί να περικοπεί ανά πάσα στιγμή, εργασιακές σχέσεις πολλών ταχυτήτων. Όλα τα παραπάνω είναι μερικά από αυτά που περιλαμβάνουν οι εν λόγω συμβάσεις.

Ουσιαστικά η υπογραφή αυτών των δύο επιχειρησιακών συμβάσεων κατοχυρώνει το δικαίωμα της εργοδοσίας «να καθορίζει» τα δικαιώματα των εργαζομένων στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, δεμένο με τη στρατηγική των κυβερνήσεων για τις αντοχές στα πλαίσια της εθνικής οικονομίας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

απεργούμε γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απέρριψε στη Βουλή την πρόταση 530 συνδικάτων για κατώτερο μισθό 751 ευρώ, επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων και κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

ΓιατίΣΣΕ, χωρίς την κατάργηση των μνημονιακών νόμων, με ελαστικέςεργασιακές σχέσεις, χωρίς σταθερό εργάσιμο χρόνο, με χαμηλούς μισθούς, δεν λύνουν κανένα πρόβλημα.

Απεργούμε γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η κυβερνητική διαδικασία «διαβούλευσης» για τον κατώτερο μισθό.  Ήδη κατέθεσε στη Βουλή ρύθμιση για την έναρξη της συζήτησης με τους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους. Μιλάει για αύξηση 20-30 ευρώ μικτά το μήνα,   ενώ με τη μείωση του αφορολόγητου ο κατώτερος μισθός θα χάσει τα διπλά.

Στην πράξη βάζει σε εφαρμογή το νόμο Βρούτση (2013), πλέον νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου, που προβλέπει ο κατώτερος μισθός να διαμορφώνεται με απόφαση της κυβέρνησης κάθε φορά, ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας και όχι με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις εργαζομένων-εργοδοτών που αποτυπώνεται στην ΕΓΣΣΕ.

Απεργούμε γιατί  η εργοδοσία του κλάδου εμπαίζει για ακόμα μία φορά τους εργαζόμενους  ανακοινώνοντας ότι: «η αύξηση θα πρέπει να γίνει σταδιακά και σε διάστημα 3 ετών ώστε από 1/1/2022 ο κατώτατος μισθός να επανέλθει στα 751 ευρώ». (δηλώσεις Κορκίδη, πρόεδρος ΕΣΕΕ),

        Ακόμα και αυτή η σταδιακή αύξηση θα υλοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε «να μην προκληθούν ισχυρά σοκ στην αγορά» όπως απαιτεί ο ΣΕΒ και ζητάει με νόμο την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών από την εργοδοσία (δηλ. Ακόμα μεγαλύτερη μείωση του μισθού μας, γιατί οι ασφαλιστικές εισφορές είναι κομμάτι του μισθού μας).

Τόσο στην κρίση όσο και στην ανάπτυξη κι εμείς, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο πληρώνουμε το τίμημα μιας ανελέητα αντιλαϊκής πολιτικής για να παραμείνουν ανέγγιχτα τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας. Δουλεύουμε ακόμα και τις Κυριακές προκειμένου να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και πολυκαταστηματαρχών.

Στις 4 και στις 14 Νοέμβρη απεργούμε γιατί δεν θέλουμε να δουλεύουμε τις Κυριακές. Διεκδικούμενομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα. Θέλουμε ελεύθερο χρόνο για εμάς και τις οικογένειές μας, την Κυριακή ως ημέρα ανάπαυσης κι όχι εργασίας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

η «επιστροφή στην κανονικότητα» που επικαλείται η κυβέρνηση για μας τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο, εξακολουθεί να είναι η ίδια κόλαση μες στους χώρους εργασίας (ατομικές συμβάσεις εργασίας, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, δουλεμπορικά, εντατικοποίηση, δουλειά και τις Κυριακές, ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας, εξαγορές, θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, συγχωνεύσεις, λουκέτα, απολύσεις). Έξω από το χώρο δουλειάς ακρίβεια, υπερφορολόγηση, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ανύπαρκτος ελεύθερος χρόνος για μας και τα παιδιά μας, ανύπαρκτη δημόσια υγεία και περίθαλψη, ανύπαρκτη δημόσια παιδεία, αθλητισμός, πολιτισμός.

Μοναδικός δρόμος για την αναπλήρωση των απωλειών είναι η κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και η επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, η ψήφιση εδώ και τώρα της πρότασης νόμου που κατέθεσαν 500 συνδικάτα στη Bουλή και που η κυβέρνηση χαρακτήρισε ανεδαφική και αντισυνταγματική.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μίζερη ζωή, δεν έχουμε τίποτα άλλο να περιμένουμε. Δίνουμε τη μάχη με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Επιμένουμε στη διεκδίκηση των αιτημάτων μας που βελτιώνουν τις συνθήκες και τους όρους δουλειάς μας, που δεν υποτάσσονται στην κερδοφορία και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, που αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες μας για ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

Δεν ανεχόμαστε πλέον την αντεργατική πολιτική και την κοροϊδία κυβέρνησης-εργοδοσίας. Αντί αναμονής, ψεμάτων και αυταπατών εμείς επιλέγουμε τον αγώνα με σύνθημα μας «μπροστά οι δικές μας ανάγκες, όχι τα κέρδη των λίγων».   

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ

 ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10:30 π.μ. ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για συμμετοχή στην απεργία
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Διευκολύνετε τους Έλληνες της Κριμαίας να έρχονται στην Ελλάδα