Ειδήσεις

Μάξιμος: Κουτσουρεμένες επιδοτήσεις, λόγω λαθών στους δασικούς χάρτες


Το έντονο πρόβλημα που ανέκυψε με τις «κουτσουρεμένες» αγροτικές επιδοτήσεις, λόγω προβλημάτων με τους δασικούς χάρτες, αναδεικνύει με ερώτησή του στη βουλή ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών πολλών αγροτών, στην ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, σημειώνει ότι «η προχειρότητα με την οποία τέθηκε πέρυσι το θέμα των δασικών χαρτών επιφέρει, ήδη, αρνητικές συνέπειες στον αγροκτηνοτροφικό κόσμο. Σε πολλές περιπτώσεις, εκτάσεις με αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση φαινόταν ότι εμπίπτουν στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και αυτό είχε ανησυχήσει ιδιαίτερα τους ενδιαφερόμενους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, που πέραν του ιδιοκτησιακού, εξέφραζαν φόβους για απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων.

Δυστυχώς, με την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν και οι διαμαρτυρίες τους γι’ αυτό είναι εντονότατες. Πολλοί αγρότες, παρότι είχαν προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες, προκειμένου να επιλυθούν τα θέματα που είχαν με τους δασικούς χάρτες, είδαν στους λογαριασμούς τους λιγότερα χρήματα από αυτά που υπολόγιζαν. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στη ρευστότητά τους, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τους και ανατρέπεται ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός. Συνεπώς, σε περιοχές -όπως τα Φάρσαλα- όπου τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες αφορούσαν πολλούς αγρότες, δημιουργούνται έντονα προβλήματα και στην τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενσωματώνει τους δασικούς χάρτες στη διαδικασία που πρέπει να προηγηθεί της πληρωμής των ενισχύσεων. Στην πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, ενσωματώθηκε ο μερικώς κυρωμένος δασικός χάρτης της Π.Ε. Λάρισας, βάσει της υπ. αριθμ. 7068/229076/21-12-2017 απόφασης (ΦΕΚ 14/Δ/2-2-2018). Ωστόσο, σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες οι κακές πληρωμές, οφείλονται στην ασυνεννοησία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών που εμπλέκονται. Υποστηρίζουν δε, ότι, στους μερικώς κυρωμένους δασικούς χάρτες δεν έχουν συμπεριληφθεί τα αποτελέσματα της εξέτασης του συνόλου των ενστάσεων, των αντιρρήσεων και των προφανών σφαλμάτων για τα οποία έχουν γίνει οι ανάλογες αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εκκρεμότητες που υφίστανται και δεν έχουν περάσει στους δασικούς χάρτες, αγροτικών εκτάσεων από αναδασμούς ή διανομές ή περιπτώσεις όπου επιτρέπεται η εξαγορά».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν:

  • Για ποιο λόγο δεν είχε προβλεφθεί το πρόβλημα που ανακύπτει με την απώλεια ενισχύσεων σε αγρότες λόγω δασικών χαρτών;
  • Προτίθεστε να προβείτε σε ενέργειες προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα μέχρι την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης το Δεκέμβριο; Αν ναι, ποιες είναι αυτές;
  • Θα υπάρχουν επιπτώσεις στις πληρωμές άλλων μέτρων του ΠΑΑ που εκκρεμούν, όπως το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης και της βιολογικής γεωργίας; Αν ναι, τι προτίθεστε να πράξετε για να τις αποτρέψετε;

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση του Δημάρχου Τυρνάβου με τον Περιφερειάρχη
Επόμενο άρθρο Συνεργασία Διοικουσών Επιτροπών ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ