Ειδήσεις

Στη Μόσχα ο Μάξιμος – Μίλησε στο 4ο Διεθνές Χριστιανικό Φόρουμ


«Αποδεχόμενοι την τεχνολογία δεν θα πρέπει να γίνουμε σκλάβοι της. Είναι συχνές οι φορές που κατά την τέλεση των μυστηρίων πιστοί ή και ιερείς ακόμη καταγράφουν με κινητά τηλέφωνα την ώρα των ιερών πράξεων. Μια τέτοια, όμως, στάση ακυρώνει το ίδιο το νόημα της ιερουργίας, η οποία προϋποθέτει την κατάνυξη, δηλαδή την άμεση συμμετοχή του πιστού, κι όχι μέσω του μέσου». Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ως βασικός εισηγητής στο 4ο Διεθνές Χριστιανικό Φόρουμ με θέμα «Θρησκεία και ψηφιακός κόσμος», που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. «Αυτό ισχύει» συμπλήρωσε «και για τις κάθε είδους κοινωνικές σχέσεις. Χωρίς την αμεσότητα η σχέση μένει ανάπηρη. Και είναι λυπηρό όταν βλέπουμε παιδιά που αντί να παίξουν μαζί ζωντανά, κάθονται και βυθίζονται το κάθε ένα μόνο του στην εικονική πραγματικότητα ενός τάμπλετ ή ενός iphone». 

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «σε παγκόσμια κλίμακα, βιώνουμε μια νέα τάση, που επιδιώκει να θέσει την εκκλησία, το θρησκευτικό συναίσθημα στο περιθώριο της ζωής, να το κάνει ιδιωτική υπόθεση. Στο όνομα αυτή τη φορά της ελευθερίας και της ανεξιθρησκείας. Το διαπιστώνουμε στην Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι είναι διαδεδομένες αυτές τις αντιλήψεις, στον καιρό της παγκοσμιοποίησης. Στην πραγματικότητα, μια τέτοια προσέγγιση, ακυρώνει το ίδιο το νόημα της Εκκλησίας, ως ενιαίο σώμα πιστών. Την υποβιβάζει στο επίπεδο ενός οποιουδήποτε συλλόγου, ομάδας ή κόμματος». 

 

Να υπερβούμε τις πρόσκαιρες δυσχέρειες…

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις «πνευματικές σχέσεις του ελληνισμού με τη Ρωσία δεν έπαψαν μέσα στους αιώνες, ακόμη κι όταν καταλύθηκε η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και η Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη πέρασε στα χέρια των Οθωμανών. Από το Άγιο Όρος, ιδιαίτερα, τροφοδοτείτο η πίστη και ενδυνάμωνε τις ρωσικές ψυχές. Αυτή τη βαθιά σχέση, που είναι οπωσδήποτε αμφίδρομη και αντανακλάται και στα αισθήματα του ελληνικού λαού προς τον ρωσικό είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε πάση θυσία, υπερβαίνοντας τις όποιες πρόσκαιρες δυσχέρειες παρουσιάζονται». 

Στο συνέδριο συμμετείχαν, ο πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας κ. Sergey Gavrilov, ο μητροπολίτης Καζάν και Ταταρστάν κ. Θεοφάνης ως εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας, ο αρχιμουφτής της Συρίας κ. Αχμάντ, βουλευτές, καθηγητές πανεπιστημίου και σύνεδροι από διάφορες χώρες. Στο περιθώριο του φόρουμ ο κ. Χαρακόπουλος είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. 

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση των κτηνοτροφών για τα προβλήματα του κλάδου
Επόμενο άρθρο Για δεύτερη χρονιά έκθεση 400 ωδικών πτηνών στα Τρίκαλα