Ειδήσεις

Σε αγωνιστική εγρήγορση οι αγρότες της Θεσσαλίας


Συνεδρίασε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στην Λάρισα. Την συνεδρίαση απασχόλησαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που οξύνονται από την πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ΚΑΠ της Ε.Ε και την νέα αναθεώρηση της που θα έχει νέες αρνητικές συνέπειες σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ιδιαίτερα τονίσθηκαν:

 • Η φοροληστεία, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα κάθε είδους χαράτσια που παίρνουν πάνω από το 50% του εισοδήματος από τις τσέπες αγροτών και κτηνοτρόφων και θα χειροτερέψει με την μείωση του αφορολόγητου -που κατακτήσαμε στα μπλόκα μας- κατά 3000€ από το 2020.
 • Γενικεύονται οι «ανοιχτές τιμές» σε όλα τα προϊόντα από τους εμπόρους και τις βιομηχανίες με την κυβέρνηση να κάνει πλάτες σε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο στηρίζοντας την ασυδοσία ενάντια στους παραγωγούς.
 • Η τιμή στο γάλα σε όλη την Ελλάδα μειώνεται καθημερινά στο βωμό του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας των γαλακτοβιομηχανιών με πρόσχημα τις αθρόες εισαγωγές γάλατος από την Ε.Ε και τρίτες χώρες. Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι καταστρέφονται και έχει βγει από την παράγωγη το 33% των κτηνοτρόφων, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές σε γάλα και κρέας.
 • Οι τιμές πώλησης των προϊόντων μας είναι χαμηλές ενώ φτάνουν πολλαπλάσια αυξημένες στην λαϊκή κατανάλωση κερδοσκοπώντας σε βάρος αγροτών και παραγωγών. Την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής αυξάνει καθημερινά κάνοντας δύσκολη ως αδύνατη την επιβίωση μας. Το πετρέλαιο κυμαίνεται από 1.45-1.50€ το λίτρο την ίδια ώρα που στους εφοπλιστές δίνεται 44 λεπτά και στις χώρες της ΕΕ η μέση τιμή είναι 60 λεπτά. Το ίδιο συμβαίνει στα μέσα και εφόδια, στο ρεύμα και το νερό.
 • Εντείνονται οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Δεν προχωράνε στην άμεση θεσμοθέτηση του ακατάσχετου των τραπεζικών λογαριασμών στις 15000€ παρά τις δεσμεύσεις τους γιατί θέλουν τα χρήματα της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης να τα πάρουν οι τράπεζες, οι εφορίες κ.α.
 • Σοβαρά προβλήματα προκύπτουν από τον δάκο στην ελαιοπαραγωγή, θα μειώσει δραστικά την παραγωγή και το εισόδημα. Οι ψεκασμοί είτε δεν έγιναν, είτε ήταν ελλιπείς με ευθύνη του κράτους και των Περιφερειών.
 • Δεν καταργούν -αν και πολλές φόρες έχει εξαγγείλει- τον ειδικό φόρο στο κρασί που αφορά παραγωγούς αλλά και καταναλωτές.
 • Σοβαρό πρόβλημα προκύπτει σε πολλές περιοχές της χώρας από ζημιές στην παραγωγή που είτε δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ είτε αποζημιώνει με ψίχουλα.

Η ΠΕΜ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις που έγιναν στις διάφορες περιοχές το προηγούμενο διάστημα και αποφάσισε: 

 • Να πάρει πρωτοβουλίες ανάδειξης της αιτίας των προβλημάτων, ενημέρωσης των συναδέλφων μας και αγωνιστικής διεκδίκησης λύσεων.
 • Πρόγραμμα συσκέψεων και πρωτοβουλιών σε αυτή την κατεύθυνση με την ευθύνη των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων σε όλη την χώρα. Στα πλαίσια αυτά ιδιαίτερος βάρος να δοθεί στην ουσιαστική λειτουργία των Α.Σ, στην συγκρότηση νέων ΑΣ σε κάθε περιοχή γιατί είναι το όπλο και το αποκούμπι μας για να πιέσουμε αποτελεσματικά και να πετύχουμε λύσεις ή να ανακόψουμε τα χειρότερα μέτρα που έχουν στα σκαριά.

 

Αποφάσισε επίσης :

 • Συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων με τα αιτήματα μας, ξεχωριστό μπλοκ και με αγροτικά μηχανήματα στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν ταξικά Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία σε όλη την χώρα την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου. Η κοινή δράση, συμπόρευση και συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων μπορεί να δώσει δύναμη, προοπτική και αποτελεσματικότητα στους αγώνες μας.
 • Πανελλαδική σύσκεψη στην Βέροια των περιοχών παραγωγής ροδάκινου που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μείωσης του εισοδήματος τους από φυσικές καταστροφές στην παραγωγή και το εμπάργκο στην Ρωσία.
 • Περιφερειακές συσκέψεις σε όλες τις περιοχές για τις ζημιές από τον Δάκο στην ελαιοκαλλιέργεια.
 • Αντίστοιχες πρωτοβουλίες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων για τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και κρέας.
 • Ανάδειξη τοπικών προβλημάτων με δράσεις σε κάθε Νομό και περιοχή που αφορούν στον ΕΛΓΑ και σε άλλα ζητήματα.
 • Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων στην Νίκαια-Λάρισας. Καλούμε τους συναδέλφους μας να μην απογοητεύονται, να μην σκύψουν το κεφάλι και να κλείσουν τα αυτιά τους στις ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις και τις συκοφαντίες ενάντια στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα της ΠΕΜ, που δέχεται μεθοδευμένη επίθεση από την κυβέρνηση και κάθε είδους συνεταίρους και “παπαγαλάκια” της κυβερνητικής πολιτικής, με στόχο να  κάμψουν τις αγωνιστικές αντιστάσεις των μικρομεσαίων αγροτών, την οργάνωση της συνδικαλιστικής δράσης και πάλης, το συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο. Με την συμμετοχή τους στην Πανελλαδική σύσκεψη να στείλουν σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε τον αφανισμό μας αλλά με τους αγώνες μας μπορούμε να ανακόψουμε την επίθεση που δεχόμαστε.

Διεκδικούμε:

 • Τη χορήγηση των εξισωτικών ενισχύσεων, με βάση την πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους αγροτοκτηνοτρόφους που τις χάνουν επειδή με την επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ, ολόκληρες περιοχές απεντάσσονται από αυτές.
 • Να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Άμεση θεσμοθέτηση του ακατάσχετου των τραπεζικών λογαριασμών στις 15000€.
 • Την άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές στην παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις νόσους και καιρικά φαινόμενα με συμμετοχή και του κράτους και όχι να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις εισφορές των αγροτών.
 • Να προχωρήσουν σε άμεση εκτίμηση των ζημιών από το δάκο στα ελαιόδεντρα και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των πληγέντων ελαιοπαραγωγών. Κατάργηση του χαρατσιού του 2%, δακοκτονία με πλήρη ευθύνη του κράτους, έγκαιρα και έγκυρα.
 • Την ένταξη στα προγράμματα απονιτροποίησης των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών που έχουν αποκλειστεί.
 • Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να λυθεί το θέμα με την απόσταξη τσίπουρου και να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διήμερων.
 • Παλεύουμε και διεκδικούμε κατώτερες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής που να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες.

Να σταματήσουν αμέσως τα «αγροτοδικεία», που στοχεύουν στην τρομοκράτηση των αγροτών και ποινικοποίηση των αγώνων μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Αργεί η καμπάνια στα τεύτλα ελλείψει ρευστότητας της ΕΒΖ;
Επόμενο άρθρο Ομιλία Κ. Αγοραστού στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών των Περιφερειών