Ειδήσεις

Το ΕΚΛ σχετικά με τις προσφυγές για συντάξεις και μισθούς


Με αφορμή δικαστικές προσφυγές συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων στα δικαστήρια και ορισμένες αποφάσεις δικαστηρίων, για να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα ποσά από Δώρα Χριστουγέννων, Επίδομα Αδείας από τις συντάξεις ή τους μισθούς, έχει στηθεί μια τεράστια προσπάθεια εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων που αγωνιούν δικαιολογημένα, από δικηγορικά γραφεία και άλλους μηχανισμούς, με την ευθύνη της κυβέρνησης που τους αφήνει συνειδητά να στρέφονται στα δικαστήρια, σε σύμπραξη με ορισμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις και δήμους, που τους στρέφουν στα δικαστήρια, έναντι αμοιβής, δίνοντας υποσχέσεις ότι έτσι θα λυθούν τα προβλήματα και όχι με τον οργανωμένο αγώνα μέσα από τα σωματεία που αγωνίζονται για να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί και αντεργατικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, που γίνεται δέκτης καθημερινά ερωτημάτων και ανησυχίας συνταξιούχων και εργαζομένων τους καλεί να προσέχουν και να μην πέφτουν στην παγίδα της εξαπάτησης που έντεχνα στήνεται.

Οι μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει στις συντάξεις, στους μισθούς και η κατάργηση των δώρων εορτών στους συνταξιούχους και στο δημόσιο, δεν έγιναν με δικαστικές αποφάσεις, αλλά με νόμους που ψήφισαν και συνεχίζουν να ψηφίζουν οι κυβερνήσεις, παλιότερα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ και σήμερα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επομένως το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό και μπορεί να λυθεί μόνο με τους μαζικούς, επίμονους και καλά οργανωμένους αγώνες μέσα από το οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και όχι από τα δικαστήρια. Ο αγώνας μπορεί να ανατρέψει τους αντιλαϊκούς νόμους και να φέρει καταχτήσεις μικρές ή μεγαλύτερες.

Όποιες θετικές αποφάσεις έχουν βγει μέχρι σήμερα πρωτόδικα για συνταξιούχους ο ΕΦΚΑ κάνει εφέσεις μέχρι και τον Άρειο Πάγο που κρατάνε αρκετά χρόνια, ενώ ανάλογα πράττουν οι κυβερνήσεις απέναντι σε αγωγές δημοσίων υπαλλήλων, μη εφαρμόζοντάς τες και ψηφίζοντας άλλους νόμους ή τροπολογίες για να κατοχυρώνεται η μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων.

Θυμίζουμε ότι τον Ιούνη του 2015, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έβγαλε απόφαση που έκρινε αντισυνταγματικό το κόψιμο των συντάξεων, η οποία ανέφερε: «Να διακοπεί η κατάργηση των δώρων και να δίνονται κανονικά σε όλους τους συνταξιούχους», ότι ακυρώνει την μείωση στο σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης για ποσό άνω των 1000 ευρώ. Αυτή η απόφαση όπως και άλλες πρωτόδικες αποφάσεις που αφορά όλους τους συνταξιούχους δεν εφαρμόστηκε ποτέ με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης που επίμονα αρνείται να δώσει τα χρωστούμενα σε όλους τους συνταξιούχους.

Κανένας συνταξιούχος δεν έχει πάρει ούτε 1 ευρώ επιστροφή από δικαστικές αποφάσεις.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση έφερε το ν.4387/2016 και το ν.4372/2017 νόμοι Κατρούγκαλου που ενσωματώνουν τους προηγούμενους νόμους και επιβάλει νέα κατακρεούργηση των συντάξεων. Και έπονται καινούργιες περικοπές.

Δεν χρειάζονται τα δικαστήρια για να μας πουν ότι είναι αντισυνταγματικά, ότι είναι άδικα, τα λέμε και τα επαναλαμβάνουμε στις συγκεντρώσεις, στα υπουργεία, στον πρωθυπουργό, είναι πληρωμένα με αίμα, με δικά μας χρήματα και ζητάμε με πολιτική απόφαση να επιστραφούν αυτά σε όλους τους συνταξιούχους, όπως επίσης και το ΕΚΑΣ, οι συντάξεις χηρείας, αναπηρίας, και όλα όσα μας έχουν αφαιρέσει με τους αντιασφαλιστικούς νόμους και ακόμα να δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις. Τα μόνα χρήματα που πήραν πίσω οι συνταξιούχοι δόθηκαν με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης κάτω από τους μεγάλους αγώνες των συνταξιουχικών οργανώσεων και των συνταξιούχων όπως έγινε με τον ΕΟΠΥΥ και με τις Επικουρικές.

Οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες, π.χ ΟΤΑ, να απευθύνονται στα σωματεία τους, να μην προσφεύγουν σε αγωγές,  να  καταδικάσουν αυτούς που συμπλέουν με τα μεγαλοδικηγορικά γραφεία, που τους καλούν σε δικαστικές αγωγές με το αζημίωτο, καθώς και ορισμένα  ΜΜΕ – Τύπος που  στηρίζουν όλοι μαζί αυτή την εκστρατεία απάτης και ληστείας.

Ολοι στον αγώνα για να διεκδικήσουμε την λύση των προβλημάτων μας, χωρίς αγωγές, χωρίς αιτήσεις και προαπαιτούμενα.

Ολοι στην απεργία στις 14 Νοέμβρη και στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας στις 10.30 π.μ, στην Κεντρική Πλατεία.

 

Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησαν μαθήματα της παιδικής και νεανικής χορωδίας
Επόμενο άρθρο Νέος εξοπλισμός για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας