Πρωτοσέλιδο

Σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στους πεζοδρόμους της Λάρισας


Ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης οχημάτων στους πεζοδρόμους, με βυθιζόμενες μπάρες, μετά την σημερινή συνεδρίαση και απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων, που ανακηρύσσει προσωρινό ανάδοχο του έργου την εταιρεία τηλεπικοινωνιών COSMOTE.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από τη δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων στο πλαίσιο των σημαντικών αλλαγών που υλοποιούνται στο ευρύτερο κέντρο στην κατεύθυνση της μεγάλης αλλαγής και του άλματος που χρειάζεται Λάρισα, στην πορεία της προς την επόμενη 15ετία και με στόχο την εξέλιξη της σε μια σύγχρονη μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκή πόλη.
Σημειώνεται πως ο ηλεκτρονικός διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για το έργο προκηρύχθηκε τρεις φορές, με τις δυο πρώτους να κηρύσσονται άγονους. Πρόκειται άλλωστε για μια δέσμευση του δημάρχου Απ. Καλογιάννη και της δημοτικής αρχής που πλέον, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν, παίρνει το δρόμο της υλοποίησης.
Το συγκεκριμένο έργο, είναι ιδιαίτερα σύνθετο και αποτελεί στην ουσία το πρώτο αλλά μεγάλο και καθοριστικό της Λάρισας στην κατεύθυνση της «έξυπνης πόλης». Στο πλαίσιο του έργου εξάλλου δημιουργείται και το κέντρο ελέγχου του Δήμου με τη βασική πλατφόρμα εφαρμογών, όπου θα συνδεθούν νέα συστήματα ελέγχου που θα αφορούν βασικές λειτουργίες της πόλης.
Σύμφωνα με την μελέτη το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης θα αφορά τις δυο πεζοδρομημένες περιοχές του κέντρου και ειδικότερα την βόρεια περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Μανωλάκη , Γεωργιάδου , Δήμητρας, Βύρωνος, Ολύμπου και Κύπρου αλλά και στον νότιο τμήμα που περικλείεται από τους δρόμους Παπαναστασίου , Κύπρου, Παναγούλη και Μανδηλαρά.
Ειδικότερα το Σύστημα Διαχείρισης Πεζοδρόμων θα αποτελείται από:

• Σταθερά κολωνάκια.

• Βυθιζόμενα κολωνάκια (εξοπλισμός πρόσβασης) που θα πρέπει να ανοίγουν αυτόματα κατά τις ώρες τροφοδοσίας των καταστημάτων τις ώρες αποκομιδής των απορριμμάτων, σε περίπτωση βλάβης του συστήματος, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και σε περίπτωση που έχει δοθεί δικαίωμα πρόσβασης (π.χ. μόνιμοι κάτοικοι)

• Σύστημα ελέγχου εισόδου-εξόδου το οποίο κα αποτελείται από δυο κάμερες ανά σημείο ελέγχου με δυνατότητες αναγνώρισης της πινακίδας κυκλοφορίας (ειδικές κάμερες) των οχημάτων των χρηστών που έχουν δικαίωμα πρόσβασης στους πεζοδρόμους. Η πρόσβαση θα επιτρέπεται είτε τοπικά (οι κάμερες θα ελέγχουν τα κολωνάκια) είτε κεντρικά (το Κέντρο Ελέγχου θα ελέγχει τα κολωνάκια).

• Κέντρο Ελέγχου που θα μπορεί α) να λαμβάνει σήμα από τις ειδικές κάμερες και
β) να δίνει εντολές ανοίγματος του συνόλου ή υποσυνόλου του εξοπλισμού πρόσβασης. Οι λειτουργίες αυτές θα εκτελούνται αυτόματα μετά από αναγνώριση της πινακίδας κυκλοφορίας του οχήματος είτε βάσει συγκεκριμένου προγράμματος είτε μετά από παρέμβαση από τον χειριστή του Κέντρου Ελέγχου.

• Ανοικτή, cloud based, έτοιμη πλατφόρμα που θα επιτρέπει την διασύνδεση των μεμονωμένων λύσεων και εφαρμογές «έξυπνης πόλης» που έχουν παραδοθεί και που πρόκειται να παραδοθούν στο μέλλον, προκειμένου να βελτιωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Δήμου, η παραγωγικότητα, η μείωση κόστους διαχείρισης των λύσεων με απώτερο στόχο τη βελτίωση τόσο της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων, θα ακολουθήσει ο προσυμβατικός έλεγχος και στην συνέχεια η υπογραφή της σύμβασης. Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, μετά την υπογραφή της σύμβασης o ανάδοχος θα έχει εγκαταστήσει το σύστημα σε 8 μήνες, ενώ θα αναλάβει τη διαχείρισή του για 2 χρόνια, διάστημα στο οποίο θα έχουν εκπαιδευτεί και υπάλληλοι του Δήμου Λαρισαίων.

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας: Η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία οφείλει να πρωταγωνιστήσει
Επόμενο άρθρο Σύλληψη δύο ατόμων για κλοπή