Ειδήσεις

Το Παν/μιο Θεσσαλίας διεκδικεί μια δυναμική θέση στο νέο πανεπιστημιακό χάρτη


Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διεκδικεί μια δυναμική θέση στο νέο πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας όπως αυτός διαμορφώνεται στο πλαίσιο του συνολικού εγχειρήματος αναδιάταξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Βασική αρχή που διέπει την νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η παραγωγή έρευνας σε ένα μεγάλο εύρος γνωστικών αντικειμένων που καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των νέων ανθρώπων και στηρίζουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Η Σύγκλητος αποφασίζει ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο υπηρετεί επί της αρχής τα παραπάνω.
Σε σύνολο 28 παρόντων μελών Συγκλήτου, μειοψήφησαν επί της αρχής τα εξής 5 μέλη, κ. Ευριπίδης Μυστακίδης (Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών), κ. Δημήτριος Παντελής (Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών), κ. Ιωάννης Στεφανίδης (Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας), κ. Βασιλεία Τροβά (Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) και κ. Νικόλαος Τσιρόπουλος (Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος) [επισυνάπτονται οι σχετικές αποφάσεις των Τμημάτων και Κοσμητείας).
Για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επίτευξη των ακαδημαϊκών και ερευνητικών στόχων του ιδρύματος η Σύγκλητος συμβάλλει στη διαβούλευση μέσω της κατάθεσης των παρακάτω προτάσεων:
1. Επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου θα πρέπει να συνοδευτεί άμεσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο χρηματοδότησης και στελέχωσης με νέα μέλη ΔΕΠ. Α. Ζητούνται τουλάχιστον 140 νέες θέσεις ΔΕΠ, κατανεμημένες εμπροσθοβαρώς στην περίοδο 2018-20 και επιπλέον της ισχύουσας κατανομής θέσεων ανά ΑΕΙ. Την κατανομή των θέσεων θα αποφασίσει η Σύγκλητος. Β. Ζητείται αύξηση του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πέραν αυτής που θα προκύψει από τη άθροισμα των Προϋπολογισμών των τριών Ιδρυμάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί το κόστος ενσωμάτωσης των υποδομών των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο και η περαιτέρω ομαλή λειτουργία του ιδρύματος.
2. Θεωρεί ότι ο αριθμός των εισακτέων τόσο στα νέα, όσο και στα υφιστάμενα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα πρέπει να κινείται σε λογικά επίπεδα ώστε να στηρίξει το εγχείρημα της ακαδημαϊκής ανάπτυξης, διασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες και υψηλό επίπεδο σπουδών. Υπάρχουν διεθνώς αποδεκτοί λόγοι φοιτητών/καθηγητών ανά γνωστικό πεδίο και το Υπουργείο θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα τους τηρήσει, τόσο για τα νέα, όσο και για τα υφιστάμενα Τμήματα.
3. Εμμένει στη θέση της και στηρίζει την απόφαση του Τμήματος Ιατρικής να μετασχηματιστεί σε μονοτμηματική Ιατρική Σχολή. Η αιτιολόγηση του αιτήματος έχει κατατεθεί με τη μορφή απόφασης τηςΣυνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής και επισυνάπτεται.
4. Εμμένει στη θέση τηςότι στο πλαίσιο ανάπτυξης της νέας αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η πολιτεία χρειάζεται να λάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες που να ρυθμίζουν το καθεστώς εργασίας καθώς και τις θέσεις του μη-καθηγητικού διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ενιαίου κλάδου. Η Σύγκλητος υιοθετεί την απόφαση των συλλογικών οργάνων των συλλόγων ΕΔΙΠ και ΕΕΠ που αφορά την ένταξη όλων των υπηρετούντων στο καθεστώς του/της Λέκτορα Εφαρμογών, με τα ίδια δηλαδή δικαιώματα και υποχρεώσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
5. Εμμένει στη θέση τηςότι η δυνατότητα συνέχισης σπουδών απόφοιτων των σημερινών ΤΕΙ σε τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πρέπει να ακολουθεί την ισχύουσα διαδικασία των κατατακτηρίων εξετάσεων.
6. Εμμένει στη θέση της για τη δημιουργία νέου Τμήματος Ψυχολογίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.
7. Στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής του Ιδρύματος η Σύγκλητος εμμένει γιατην ένταξη στο νομοσχέδιο της δημιουργίας Πειραματικών Γυμνασίων, Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων με τη στήριξη της Πολιτείας, ώστε να ενισχυθούν ακαδημαϊκά τα υπάρχοντα Παιδαγωγικά και άλλα Τμήματα που συνδέονται με την εκπαίδευση και επίσης να ενισχυθεί η διάχυση της επιστημονικής γνώσης που παράγεται στο Πανεπιστήμιο στην κοινωνία.
8. Εμμένει στη θέση τηςη έδρα της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών να παραμείνει στο Βόλο, έδρα του παλαιότερου Τμήματος της Σχολής (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών), το οποίο θα αναλάβει σε μεγάλο βαθμό και την υλοποίηση της ανάπτυξης των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
9. Διαφωνεί με την ίδρυση και υλοποίηση νέων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στα νεοιδρυθέντα Γενικά Τμήματα Λαμίας και Λάρισας.
10. Προτείνει να προστεθεί στο άρθρο που αφορά την ίδρυση και λειτουργία του ΠΕΚ «ΙΑΣΩΝ» η διατύπωση «Τα ινστιτούτα του ΠΕΚ ιδρύονται, μετονομάζονται, καταργούνται ή συγχωνεύονται με απόφαση Υπουργού του ΥΠΕΘ ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου».
11. Καταθέτει τις εξής προτάσεις ως προς τις θεσμικές ρυθμίσεις:
Α) Προσθήκη στο άρθρο 3 παρ. 1 του σχεδίου νόμου:Στις σχολές που προστίθενται νέα τμήματα θα πρέπει να μπει ένα χρονικό όριο για την ανασυγκρότηση των συλλογικών οργάνων της Κοσμητείας, ως εξής: «Οι Κοσμητείες των Σχολών ανασυγκροτούνται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τον ορισμό της προσωρινής διοίκησης κάθε νέου Τμήματος, προκειμένου να προστεθούν ως μέλη εκπρόσωποι των νέων Τμημάτων».
Β) Συμπλήρωση τουάρθρου 3, παρ. 2, περ. β του σχεδίου νόμου:«Το Τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών μετονομάζεται σε Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Από τη μετονομασία δεν επέρχεται καμία μεταβολή στα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από τον παρεχόμενο τίτλο σπουδώνή από άλλες σχετικές διατάξεις και αποφάσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα σπουδών (ΦΕΚ 3815/28-11-2016 τ.Β’). Ο παρεχόμενος τίτλος σπουδών στους φοιτητές…».
Γ) Αφαίρεση στο άρθρο 3, παρ. 5 της πρότασης «…έως την 31η-8-2019, οπότε και αναδεικνύεται Πρόεδρος με εκλογική διαδικασία σύμφωνα με τα άρθρο 23 του ν. 4485/2017, διαφορετικά..». Προτείνεται η εξής διατύπωση:«Στα Τμήματα της παρ. 1 λειτουργεί προσωρινή Συνέλευση και ορίζεται προσωρινός Πρόεδρος, με εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 24 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114)έως να καταστούν αυτοδύναμα, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4485/2017. Οι Πρόεδροι των Τμημάτων, προσωρινοί ή μη, καθώς και τα μέλη Δ.Ε.Π. αυτών, συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ν. 4485/2017».
Δ)Η διάταξη για μετακίνηση πριν την μετατροπή της θέσης είναι προβληματική, ειδικά δε αν συνδυαστεί με τις υπόλοιπες διατάξεις. Προτείνει i) η μετατροπή προσωποπαγούς θέσης σε οργανική να γίνει πριν τη μετακίνηση, ή ii) οι μετακινήσεις να γίνουν μετά την 31η/12/2019 για να έχει εγκριθεί το πρόγραμμα σπουδών και να έχουν γίνει προκηρύξεις θέσεων.
Ε) Προσθήκη στο άρθρο 5, παρ. 6:«…Οι φοιτητές Μηχανικοί Πληροφορικής του ΤΕΙΣ, πρέπει να έχουν τις ίδιες επιλογές με τους Μηχανικούς Πληροφορικής του ΤΕΙΘ, δηλαδή την επιλογή για συνέχιση των σπουδών στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων…».
ΣΤ) Τροποποίηση στο άρθρο 18, παρ. 4, το οποίο διαμορφώνεται ως ακολούθως:«Μέλος Δ.Ε.Π. που κατέχει τακτική θέση ως μέλος Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας ή του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας και εντάσσεται σε προσωποπαγή θέση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ή στο Ε.Κ.Π.Α. ή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αντίστοιχα, δεν έχει δικαίωμα να εκλεγεί ή να οριστείσε μονοπρόσωπο όργανο διοίκησης (Πρύτανης, Αντιπρύτανης, Κοσμήτορας,Πρόεδρος Τμήματος ή Διευθυντής Τομέα). Αν μέλος Δ.Ε.Π. επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα για τέτοια θέση, η αίτηση μετατροπής της θέσης του εξετάζεται κατά προτεραιότητα. Τα μέλη Δ.Ε.Π. που κατέχουν, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, προσωποπαγή θέση στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και στο Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας και παραμένουν σε προσωποπαγή θέση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Ε.Κ.Π.Α. και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αντίστοιχα, δεν έχουν δικαίωμα εκλογής σε θέση μονοπρόσωπου οργάνου διοίκησης. Όλα τα μέλη Δ.Ε.Π. συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα διοίκησης Τμημάτων και Τομέων και στα εκλεκτορικά σώματα για ανάδειξη των μονοπρόσωπων οργάνων».
Ζ)Προσθήκη στο άρθρο 18, παρ. 5, το οποίο διαμορφώνεται ως ακολούθως:«Μέλη Δ.Ε.Π. που κατείχαν τακτικές θέσεις ως μέλη Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας και εντάσσονται σε προσωποπαγείς θέσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, μετέχουν στα εκλεκτορικά σώματα του άρθρου 19 του ν. 4009/2011 εκτός αν για τη συμμετοχή απαιτείται η ιδιότητα του Καθηγητή Α΄ βαθμίδας, οπότε μετέχουν μόνο οι Καθηγητές Α΄ βαθμίδας που κατέχουν τακτική θέση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Ε.Κ.Π.Α. και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκλεκτορικά σώματα που έχουν ήδη συγκροτηθεί δεν θίγονται.Τα μέλη Δ.Ε.Π. που κατέχουν, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, προσωποπαγή θέση στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και στο Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας και παραμένουν σε προσωποπαγή θέση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Ε.Κ.Π.Α. και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αντίστοιχα, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε εκλεκτορικά σώματα».

Προηγούμενο άρθρο Εργαστήριο Μοντελισμού στο Μύλο του Παππά
Επόμενο άρθρο Μάξιμος προς κυβέρνηση: Αποζημιώστε ροδακινοπαραγωγούς