Ειδήσεις

Μάξιμος: Η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό


«Η αδυναμία διαχείρισης του Μεταναστευτικού από την πλευρά της Κυβέρνησης έχει ανάγει το εν λόγω θέμα σε μείζον εθνικό ζήτημα για τη χώρα. Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός έχει αποδειχθεί πλήρως ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να πλήττεται η εικόνα της χώρας μας διεθνώς και να απειλείται η κοινωνική της συνοχή». Τα παραπάνω τονίζονται σε επίκαιρη επερώτηση που υπογράφει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Η επερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον αρμόδιο τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη απευθύνεται στους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα, Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση, Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη, Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτη Κουβέλη.
Η αξιωματική αντιπολίτευση με την επερώτησή της υποστηρίζει ότι «οι εικόνες που έρχονται ολοένα και περισσότερο στη δημοσιότητα για την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, η πλήρη απουσία στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, η ελλιπείς τους υποδομές, αλλά και η άναρχη συσσώρευση ανθρωπίνων ψυχών μέσα σε αυτά, προκαλούν όχι μόνο τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας, αλλά και την ευθεία προσβολή του αισθήματος αλληλεγγύης των Ελλήνων πολιτών. Τις τελευταίες ημέρες, επανέρχεται και πάλι στο στόχαστρο των διεθνών επικρίσεων το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου».
Οι υπογράφοντες βουλευτές εστιάζουν ιδιαίτερα στις δραματικές διαστάσεις στο πρόβλημα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, που στην Ελλάδα είναι περίπου 2.242, με μόλις 1.091 θέσεις προστασίας να είναι διαθέσιμες σε δομές φιλοξενίας. Και συνεχίζουν τονίζοντας ότι «πρόκειται για καταστάσεις που, αναμφίβολα, είναι αναντίστοιχες με την πρωτόγνωρη ανθρωπιστική βοήθεια που έχει διατεθεί στη χώρα μας από την ΕΕ. Μία τεράστια οικονομική ενίσχυση, ύψους περίπου 1,667 δισ. ευρώ, για την οποία επανειλημμένα έχει καταστεί δέκτης διεθνών επικρίσεων, ως προς τον τρόπο, με τον οποίο την διαχειρίζεται».

Αδιαφανής διαχείριση κονδυλίων από ΜΚΟ
Επιπροσθέτως, αναδεικνύεται το γεγονός της άναρχης δραστηριοποίησης των ΜΚΟ στο μεταναστευτικό και «το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο για αυτούς τους φορείς, στους οποίους και κατευθύνεται μεγάλο μέρος της κοινοτικής χρηματοδότησης, αποτελεί καίριο πρόβλημα. Ως φυσικό επακόλουθο, εντείνεται βαθμιαία στην ελληνική επικράτεια και, μάλιστα, σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές η αδιαφανής δράση ενός μεγάλου αριθμού ΜΚΟ αμφίβολης προέλευσης και σκοπών».
Οι βουλευτές της ΝΔ καταλήγουν ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς να πληροφορηθούν:
1. Πόσα χρήματα έχει καταφέρει να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση από τα κοινοτικά κονδύλια και πόσα από αυτά έχουν εκταμιευθεί;
2. Με ποιον τρόπο έχουν διατεθεί τα συγκεκριμένα κονδύλια;
3. Για ποιο λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που να επιβλέπει την ορθή και διαφανή αξιοποίηση των χρημάτων που λαμβάνουν οι ΜΚΟ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
4. Πόσες και ποιες συμβάσεις και κατόπιν ποιας διαγωνιστικής διαδικασίας έχει συνάψει η Κυβέρνηση για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού;

Προηγούμενο άρθρο Εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον ΣΘΕΒ
Επόμενο άρθρο ΕΚΛ: Όλοι στην πανεργατική απεργία της 8ης Νοεμβρίου