Ειδήσεις

Πρόταση για υλοποίηση προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών


Με αφορμή την αύξηση των θανάτων και των νοσούντων από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, καταθέτουμε την παρακάτω πρόταση για να συζητηθεί και να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, η οποία αφορά τον σχεδιασμό και την έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η πρότασή μας μπορεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο τους κινδύνους από την μετάδοση νοσημάτων από τα κουνούπια, αλλά να αντιμετωπίσει και γενικότερα ζητήματα και ανάγκες προστασίας της δημόσιας υγείας.
Θεωρούμε αναγκαία την δημιουργία Οργανικών Μονάδων (Τμημάτων) ενταγμένων στις Υγειονομικές Υπηρεσίες (Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου) σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στελεχωμένης με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (επιστημονικό, εργατικό, κ.α.), οι οποίες θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν οι ίδιες όλο το πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών, έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές, εδαφολογικές και άλλες συνθήκες και ιδιομορφίες κάθε περιοχής.
Αυτές πρέπει να βρίσκονται σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής και της χώρας που εμπλέκονται στο ζήτημα αυτό και κυρίως να αποκτούν γνώση και τεχνογνωσία η οποία θα αποτελεί κτήμα της πολιτείας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας.
Το ίδιο μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα έχει πλήρη απασχόληση, θα μπορεί να καλύπτει τους υπόλοιπους μήνες με προγράμματα εντομοκτονιών, μυοκτονιών και απολυμάνσεων δημόσια κτίρια, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία κλπ, προγράμματα, που και αυτά είναι απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τέλος θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση ζωοανθρωπονόσων που μεταδίδονται με ξενιστές και οι οποίες αφανίζουν ζωικό κεφάλαιο κατά περιόδους.
Τα 77 μέχρι τώρα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, τα κρούσματα ελονοσίας άλλες χρονιές, δείχνουν και το πρόβλημα και την λύση του.
Κανείς δεν μπορεί να αρκείται σε οδηγίες διαχείρισης της αιμοδοσίας και σε εκκλήσεις για λήψη μέτρων ατομικής προστασίας.
Κανείς δεν μπορεί να συσκοτίζει το πρόβλημα. Περιφέρεια, Δήμοι, Υπουργεία, πρέπει να δεχτούν το αυταπόδεικτο, ότι οι συμπράξεις των υπηρεσιών με ιδιωτικές εταιρείες, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες έγκαιρης, ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της αναγκαίας καταπολέμησης των κουνουπιών.
Η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας που έχει την ευθύνη εκτέλεσης προγραμμάτων προστασίας της Δημόσιας Υγείας να σταματήσει να συγκαλύπτει τα προβλήματα που υφίστανται, να σταματήσει να «προσποιείται» πως αντιμετωπίζει τους κινδύνους από τα κουνούπια, να σταματήσει να «μοιράζει» χρήμα σε ιδιωτικές εταιρείες και να προχωρήσει θαρραλέα στην απαίτηση οργάνωσης των συγκεκριμένων Οργανικών Μονάδων, με μόνιμο προσωπικό και μέσα.
Η προώθηση βεβαίως αυτής της λύσης προϋποθέτει σύγκρουση με την πολιτική του μικρότερου κράτους και της απαγόρευσης των προσλήψεων, την πολιτική των αναθέσεων και των εκχωρήσεων αρμοδιοτήτων και των περικοπών κοινωνικών δαπανών.
Δεν μπορεί να συνεχίζεται η ίδια κατάσταση, με ένα νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλλει η Περιφέρεια να κάνει μειοδοτικούς διαγωνισμούς, που για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κάθε χρόνο πρέπει πρώτα να έχουν εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις, οι οποίες κυρίως προέρχονται από τους πενιχρούς ΚΑΠ και από το κουτσουρεμένο Π.Δ.Ε. και που ολοκληρώνονται με την υπογραφή συμβάσεων αρχές καλοκαιριού ή στην καλλίτερη των περιπτώσεων Απρίλη-Μάη, πάντως πολύ αργότερα από την εποχή που χρειάζεται να παρέμβουν τα κατάλληλα συνεργεία ψεκασμού στα στάσιμα νερά για να καταπολεμήσουν τις προνύμφες των κουνουπιών, αφού η περίοδος για την αναπαραγωγή των κουνουπιών ξεκινά πολύ νωρίτερα. Έτσι το αποτέλεσμα είναι να υπογράφονται συμβάσεις πολλών χιλιάδων ευρώ για ψεκασμούς, που ξεκινούν καθυστερημένα και για «σημεία», που πιθανολογείται ότι θα έχουν στάσιμο νερό ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες!!!
Και αυτά βέβαια ισχύουν στις περιπτώσεις εκείνες που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και θα υποβάλλουν προσφορές και δεν θα γίνουν ενστάσεις και θα υπογραφούν συμβάσεις. Γιατί έχουμε και περιπτώσεις που οι διαγωνισμοί κηρύσσονται «άγονοι» ή «μπλοκάρουν» λόγω ενστάσεων, κλπ.
Η πρόταση μας είναι η μόνη ρεαλιστική, οικονομική και αποτελεσματική, που απαντά στις ανάγκες του σήμερα και στοχεύει ολοκληρωμένα στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, στην αντιμετώπιση των υπαρκτών κινδύνων, που σχετίζονται με τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια και τις οχλήσεις που προκαλούνται στον άνθρωπο.
Καλούμε
Την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, να εντάξει στον Οργανισμό της περιφέρειας, αυτές τις Οργανικές Μονάδες με το αναγκαίο προσωπικό και να ζητήσει την στελέχωση και τον εξοπλισμό τους.
Την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων, στην αναγκαία χρηματοδότηση των Περιφερειών και στην «αποποίηση» της λογικής του «μικρότερου κράτους» και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας: Κόλαφος η έκθεση της ΑΔΙΠ για τησυνένωση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ
Επόμενο άρθρο Συνάντηση των Συντονιστών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με τον Αλέξη Χαρίτση