Ειδήσεις

Μάξιμος: Καταπατάτε τους νόμους για να κομματικοποιήσετε το κράτος


«Με όσα συμβαίνουν στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης τους τελευταίους μήνες έχει γίνει πλέον αντιληπτό από όλους ότι το μόνο που επιδιώκει η Κυβέρνηση είναι η πλήρης κομματικοποίηση του Κράτους, αδιαφορώντας για το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει για την ενδυνάμωση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας και μάλιστα καταστρατηγώντας ή και ακυρώνοντας στην πράξη ακόμα και τους δικούς της νόμους». Τα παραπάνω αναφέρονται σε Επίκαιρη Επερώτηση που υπογράφει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και απευθύνεται προς την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Στην ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιώργο Γεωργαντά, αναφέρεται ως κορυφαίο παράδειγμα της κυβερνητικής τακτικής τη μη εφαρμογή του νόμου 4369/2016 για το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου. «Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης επιχείρησε την εργαλειοποίηση του νόμου 4369/2016 σε δύο επίπεδα, προκειμένου να επιτευχθούν οι κομματικές επιδιώξεις της Κυβέρνησης.Στο πρώτο επίπεδο επιδίωξαν με τελείως αδιαφανή και παράνομο τρόπο να προχωρήσουν στην πλήρωση θέσεων Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων και των Αναπληρωτών τους. Στο δεύτερο επίπεδο ανέστειλαν και ουσιαστικά κατήργησαν τις προβλέψεις που υπήρχαν για την κάλυψη όλων των θέσεων ευθύνης σε φορείς, οργανισμούς και νομικά πρόσωπα από το Μητρώο και αντ’ αυτού συνεχίζουν να τοποθετούν χωρίς την τήρηση καμίας νόμιμης διαδικασίας, κομματικά στελέχη και συγγενείς τους σε όλες αυτές τις θέσεις».
Οι υπογράφοντες βουλευτές αφού παραθέτουν λεπτομερώς τα γεγονότα που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε εκτός του νομικού πλαισίου που προβλέπεται, με σκοπό να τοποθετήσει τους «δικούς» της ανθρώπους, ζητούν να πληροφορηθούν από την αρμόδια υπουργό:
1. Ποιοι είναι οι τέσσερεις (4) Υπουργοί, οι οποίοι υπέβαλαν αίτημα προς το ΑΣΕΠ, και στους οποίους εστάλησαν πίνακες με τα αντίγραφα των στοιχείων και προσόντων των υποψηφίων για τις θέσεις των Διοικητικών, Αναπληρωτών Διοικητικών, Τομεακών και Ειδικών Τομεακών Γραμματέων.
2. Από τον Οκτώβριο του 2016 που τέθηκε σε λειτουργία το Μητρώο μέχρι σήμερα, πόσες προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τη στελέχωση θέσεων Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών και Υποδιοικητών ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αλλά και των υπολοίπων μελών των συλλογικών οργάνων διοίκησης, των οποίων η επιλογή ανήκει στην Κυβέρνηση έχουν εκδοθεί για να πληρωθούν σύμφωνα με τη διαδικασία του Μητρώου. Πόσες επιτελικές θέσεις ευθύνης από αυτές που προβλέπονται στο άρθρο 8 του ν.4369/2016 έχουν πληρωθεί ως σήμερα σύμφωνα με τη διαδικασία επιλογής του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών.

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Χρ. Κέλλα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο
Επόμενο άρθρο Συνάντηση των Συντονιστών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με τον Γ. Σταθάκη