Πρωτοσέλιδο

Έργα επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού της Γιάννουλης


Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει ένα σημαντικό έργο για τη Γιάννουλη, καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, έδωσε σήμερα την έγκριση δημοπράτησης του έργου «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ», με συνολικό προϋπολογισμό 2.033.600 €.
Κύριος και φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Δ.Ε.Υ.Α. ΛΑΡΙΣΑΣ η οποία θα προβεί και στη δημοσιοποίηση του διαγωνισμού. Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Θεσσαλίας, διενήργησε τον προβλεπόμενο προέλεγχος που οδήγησε σε θετικό αποτέλεσμα και την προέγκριση δημοπράτησης του έργου. Ο διαγωνισμός διενεργείται με το σύστημα «μελετοκατασκευής» όπως ισχύει με το Νέο Νόμο 4412/2016.
«Θέτουμε στη φάση της υλοποίησης ένα έργο μακράς πνοής για τη Γιάννουλη, ένα έργο που απαντά στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός σε δηλώσεις του και πρόσθεσε: «Είναι έργο προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ που επιλύει το πρόβλημα της αποχέτευσης στην περιοχή. Οπωσδήποτε το έργο αυτό συμβάλει και στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας, γιατί κάθε έργο το οποίο ξεκινά σημαίνει δουλειές, σημαίνει χρήμα στην τοπική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα και προστιθέμενη αξία στον τόπο στον οποίο γίνεται. Το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι και η προστασία του είναι υπόθεση όλων μας. Ως αιρετή Περιφέρεια υλοποιούμε και χρηματοδοτούμε έργα για καλύτερο και ποιοτικότερο περιβάλλον».
Το έργο είναι ενταγμένο στο Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), με διαχείριση από την ΕΥΔ Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο διαχείρισης των εκχωρημένων πόρων για έργα Λυμάτων και Αποβλήτων, και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και από Εθνικούς Πόρους με προϋπολογισμό 1.640.000,00 € πλέον ΦΠΑ.
Το έργο έχει στόχο έχει την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών λυμάτων της περιοχής της Γιάννουλης και Φαλάνης, οικισμών Γ΄ προτεραιότητας ως προς την κατάταξη για το ζήτημα Διαχείρισης Λυμάτων, προς ικανοποίηση των κανονιστικών απαιτήσεων στο ζήτημα της διαχείρισης αστικών λυμάτων και προστασίας περιβάλλοντος. Η αναγκαιότητα επέκτασης της ΕΕΛ Γιάννουλης έγκειται στην αποτροπή ρύπανσης των εδαφών, στην αποτροπή ρύπανσης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της ευρύτερης περιοχής, στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και στην προστασία και αναβάθμιση της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.
Το έργο έχει πρόβλεψη λειτουργίας 20ετίας για να εξυπηρετεί 14.659 ισοδύναμους κατοίκους. Αποσκοπεί στην οριστική επίλυση του προβλήματος συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης των παραγόμενων αστικών λυμάτων του οικισμού Φαλάνης. Η υφιστάμενη ΕΕΛ Γιάννουλης κατασκευάσθηκε για να καλύψει τις ανάγκες του οικισμού της Γιάννουλης και των Εργατικών Κατοικιών του ΟΕΚ και άρχισε να λειτουργεί το 1997. Η ΕΕΛ λειτουργεί ήδη για σχεδόν εικοσαετία με τρόπο ικανοποιητικό, τηρώντας τις τεχνικές προδιαγραφές βάσει των οποίων κατασκευάστηκε καθώς και τους σχετικούς περιβαλλοντικούς όρους. Η Φαλάνη με πληθυσμό 4.325 ι.κ. (2031) είναι οικισμός Γ’ προτεραιότητας και σύμφωνα με την οδηγία 271/91 πρέπει να έχει δίκτυο αποχέτευσης και ΕΕΛ. Για τον λόγο αυτό έχει ήδη κατασκευασθεί το δίκτυο αποχέτευσης με χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Επίσης κατασκευάζεται με τη χρηματοδότηση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός μεταφοράς των λυμάτων της Φαλάνης στην ΕΕΛ Γιάννουλης, με τον οποίο τα λύματα από τον οικισμό της Φαλάνης θα οδηγηθούν από το Αντλιοστάσιο του οικισμού ΑΣ-Α1 (υψόμετρο +57,00), μέσω καταθλιπτικού αγωγού διαμέτρου Φ280 και μήκους 7.200m, στο φρεάτιο εισόδου της ΕΕΛ Γιάννουλης. Με τα έργα αυτά, του «Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού Φαλάνης» που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους και της ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ, επιτυγχάνεται η ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών λυμάτων της περιοχής, αποφεύγοντας το πρόβλημα της μόλυνσης των υδάτινων πόρων.

Προηγούμενο άρθρο Προσλήψεις και χρηματοδότηση για καθαρισμό ρεμάτων στις 13 Περιφέρειες
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Μακάβρια επιχειρήματα Τσίπρα για συνταξιούχους