Ειδήσεις

Συμμετοχή της Περιφέρειας στο 10ο Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό


Το Διακρατικό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας MED 2014-2020 «BLUEMED» με επικεφαλή εταίρο την Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε στο 10ο Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό των Νησιών, στο Παλέρμο της Ιταλίας, το οποίο είχε ως σκοπό να προωθήσει την ανταλλαγή επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών μεταξύ διεθνών ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων σε νησιωτικά πλαίσια, προκειμένου να προσδιοριστούν και να συζητηθούν οι αποτελεσματικές στρατηγικές για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών, προωθώντας ταυτόχρονα μια ευρεία συνεργασία. Το συγκεκριμένο συνέδριο αποτελεί ένα από τα βήματα της Ομάδας Εργασίας για την Οικονομία των Νησιών (Island Economy Working Group – IEWG), η οποία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις Βρυξέλλες, και η οποία στοχεύει στην ενθάρρυνση της δημιουργίας ενός Διεθνούς Δικτύου Νησιωτικών Συνθηκών (International Network of Island Contexts).
Στο συνέδριο συμμετείχαν πολλοί διεθνείς ερευνητές με εξειδίκευση σε διάφορους τομείς και προέρχονται από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών, των Φιλιππίνων, της Πορτογαλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, κλπ. Οι εργασίες και οι παρουσιάσεις του συνεδρίου κάλυψαν τόσο τις θεωρητικές, μεθοδολογικές όσο και τις πρακτικές πτυχές που σχετίζονται με θέματα που αφορούν την ανάπτυξη στρατηγικού τουριστικού σχεδιασμού για τα νησιά της Ευρώπης, τις οικονομικές / κοινωνικές / περιβαλλοντικές / πολιτισμικές επιπτώσεις του τουρισμού, τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην εποχικότητα και τον νησιωτικό τουρισμό, τον τουρισμό κρουαζιέρας, την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού για τα νησιά, κλπ.
Στα πλαίσια δημοσίευσης σε τρία εξειδικευμένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, η συντονίστρια του προγράμματος BLUEMED, κα. Αγγελική Βενέτη συμμετείχε στο συνέδριο και παρουσίασε τη δημοσίευση με θέμα «Sustainable Tourism Development by Exploiting Underwater Cultural Heritage: The BLUEMED Approach». Συγκεκριμένα, τόνισε ότι παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά (UCH) παγκοσμίως, αξιοσημείωτη είναι ακόμα η δυσκολία στην απόλαυση υποβρύχιας αρχαιολογικής περιουσίας, και κατά συνέπεια καινοτόμες λύσεις κατάλληλες για την ευαισθητοποίηση του κοινού και τις γνώσεις σχετικά με το θέμα είναι απαραίτητες. Για την αντιμετώπιση αυτών των αναγκών, το έργο «BLUEMED» αποσκοπεί στον εντοπισμό και την αξιολόγηση του δυναμικού της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς για την υποστήριξη της ανάπτυξης του οικονομικού και βιώσιμου τουρισμού στη Μεσόγειο. Αυτό θα επιτευχθεί με προγραμματισμό, έλεγχο και συντονισμό των υποβρύχιων Μουσείων, των καταδυτικών Πάρκων και των Κέντρων ενημέρωσης (KACs) σε 5 πιλοτικές θέσεις: Capo Rizutto και Baia (Ιταλία), Δυτικός Παγασητικός και Σποράδες (Ελλάδα) και Cavtat (Κροατία).
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg MED 2014-2020.
Για την πρόοδο του έργου BLUEMED και άλλες ειδήσεις μπορεί κανείς να ακολουθεί στην ιστοσελίδα https://bluemed.interreg-med.eu/ καθώς και στο Facebook και το Twitter!

Προηγούμενο άρθρο Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Έργων και Προγραμμάτων
Επόμενο άρθρο Ο ΣΘΕΒ ζητά παράταση χρονοδιαγράμματος για τα επενδυτικά σχέδια