Ειδήσεις

Μάξιμος: Πότε θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου;


«Λόγω της μη απαντήσεως έως και σήμερα στην ερώτηση που είχαμε καταθέσει στις 25 Ιουλίου τρέχοντος έτους στον προηγούμενο υπουργό Δικαιοσύνης είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε στο ερώτημα για τις συνθήκες λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας, ευελπιστώντας ότι αυτή τη φορά η νέα ηγεσία του υπουργείου να δώσει εγκαίρως τις απαντήσεις που ζητούμε». Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, επανακαταθέτοντας την ερώτηση προς τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου σχετικά με τις τριτοκοσμικές συνθήκες λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Θεσσαλός πολιτικός είχε απευθυνθεί στον τότε υπουργό κ. Σταύρο Κοντονή με αφορμή τα όσα κατήγγειλε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας (ΔΣΛ) κ. Νικολέττας Μπασδέκη για τα προβλήματα των Δικαστηρίων Λάρισας (εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 23.07.18), στα οποία αναφέρθηκε και σε συνέντευξή της στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 02.09.18.
Πρόκειται τόσο για σοβαρές ελλείψεις ανθρωπίνου δυναμικού όσο και υλικοτεχνικών υποδομών. Ειδικότερα, «περιγράφονται η παλαιότητα του κτιρίου του Δικαστικού Μεγάρου της Λάρισας, το οποίο δεν δύναται να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες, καθώς η κατάσταση εντός του κτιρίου χαρακτηρίζεται τριτοκοσμική. Έλλειψη παρατηρείται σε γραφεία και αίθουσες, καθώς σε χώρους 10 τ.μ. στοιβάζονται έως και 5 άτομα, ενώ το αρχείο του Ειρηνοδικείου βρίσκεται στους διαδρόμους. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος να υπογραμμισθεί ότι ο ΔΣΛ έχει σήμερα 732 μέλη, ενώ στην Εφετειακή Περιφέρεια δραστηριοποιούνται περίπου 1.800 δικηγόροι. Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει η κ. Μπασδέκη, ο ΔΣΛ καταβάλει από τις εισφορές των μελών του περίπου 80-100.000 ευρώ ετησίως στο ΤΑΧΔΙΚ (Οργανισμός για τα δικαστικά κτίρια) που δεν διατίθενται για τη συντήρηση των δικαστικών μεγάρων αλλά για άλλους σκοπούς».
Ο κ. Χαρακόπουλος τονίζει ότι «όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η απόδοση της δικαιοσύνης υπ’ αυτές τις συνθήκες καθίσταται δρόμος μετ’ εμποδίων. Αν δεν υπάρξει αύξηση του προσωπικού και, τουλάχιστον, σοβαρές επισκευαστικές παρεμβάσεις στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου, αυτό δεν μπορεί να επιτελέσει το ρόλο του».
Κατόπιν τούτων ζητά από τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης να τον πληροφορήσει:
1. Αν θα προβεί σε εργασίες αποκατάστασης του Δικαστικού Μεγάλου Λάρισας, στο οποίο επικρατούν τριτοκοσμικές συνθήκες.
2. Για ποιο λόγο δεν έχει προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας και τι προτίθεται να πράξει επ’ αυτού.
3. Αν θα αυξήσει τις οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας και να προκηρύξει προσλήψεις εξειδικευμένου υπαλληλικού προσωπικού.

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη των περιφερειακών αρχών για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Επόμενο άρθρο Σε αγιασμούς σχολείων ο δήμαρχος Κιλελέρ