Ειδήσεις

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο 5ο Διεθνές Συνέδριο των Καραγκούνηδων


Την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018 στα Μεγάλα Καλύβια πραγματοποιήθηκε η έναρξη του 5ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου με θέμα : η πολιτιστική κληρονομιά της πεδινής Θεσσαλίας και η πολιτισμική της διαχείριση, που διοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ο δήμος Τρικκαίων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων κι έχει την υποστήριξη του Εκπολ. Λαογραφικού Ομίλου Καλυβίων.
Στον χαιρετισμό του εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης κ. Μπουτίνας Γιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι ο πλούτος μιας χώρας βρίσκεται στην πολιτιστική της κληρονομιά. Και δω στη Θεσσαλία μας , στην Πεδινή Θεσσαλία στηρίζουμε την ύπαρξη μας στον πλούτο αυτό. Η σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και οι τρόποι με τους οποίους οφείλουμε να τη διατηρήσουμε και να την προστατέψουμε, είναι ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό, πόσο μάλλον για εμάς τους Έλληνες που η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η ταυτότητά μας, ο πλούτος μας και η συμβολή μας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας , ο Κώστας Αγοραστός και όλη η περιφερειακή αρχή στηρίζουμε τον πολιτισμό και προωθούμε κάθε δράση και ενέργεια σχετικά με αυτόν « .
Αναφορικά με το Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Κώστας Αγοραστός έχει δηλώσει : «Σήμερα, που οι αξίες δεν είναι πια δεδομένες και δοκιμάζονται από την έλλειψη υψηλών στόχων και ιδανικών, η ζωή του καρτερικού αγωνιστή, του αφοσιωμένου πατριώτη, του τίμιου ανθρώπου με την ευαίσθητη ποιητική ψυχή, που ενσαρκώνουν οι Καραγκούνηδες, μπορούν να αποτελέσουν για τους νέους μας το λαμπρό παράδειγμα. Όσοι καταγόμαστε από την επαρχία νιώθουμε βαθιά συγκίνηση για τη μοναδικότητα αυτών των τοπικών κοινωνιών κι ευγνωμοσύνη, που παρά τις αντιξοότητες, διατήρησαν τη φυσιογνωμία τους αναλλοίωτη, αφήνοντας πλούσια παρακαταθήκη στη σύγχρονη Ελλάδα. Σε μια εποχή όπου η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί το ισχυρότερο όπλο για τη διεκδίκηση μιας δυναμικής θέσης στο μέλλον, τέτοιες εκδηλώσεις πιστεύω ότι αποτελούν ένα χειροπιαστό παράδειγμα διατήρησης των δεσμών που μένουν αναλλοίωτοι και είναι διαχρονικοί. Είμαστε εδώ, έχοντας ένα κοινό στόχο: την ανάδειξη της παράδοσης και της φυσιογνωμίας της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Σας καλώ να κρατήσετε περήφανα στις καρδιές σας, αλώβητο αυτό το θησαυρό και παραδώστε τον στις επόμενες γενιές, για να ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα σε κάθε άκρη της γης.»
Αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης αναφερόμενος σχετικά δήλωσε : ¨Δεν είναι η πρώτη φορά που η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων διοργανώνει μια τόσο μεγάλη και σημαντική εκδήλωση, πόσο μάλλον όταν αφορά στην πολιτισμική ομάδα των Καραγκούνηδων. Τους γηγενείς κατοίκους της Θεσσαλίας, οι οποίοι κρατούν αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων τα ήθη και τα έθιμά τους. Η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων στοχεύει στην αναβάθμιση της περιοχής, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο στήριξης της Περιφέρειας και αποτελούν χρέος της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε την ευκαιρία στους συλλόγους να προβάλουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο και να αναδείξουμε όλοι μαζί την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητά μας. ¨
Κατά την έναρξη του συνεδρίου τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο φιλέλληνας Μπρούνο Ελλύ , Ιστορικός ,Επιγραφολόγος και Επίτιμος Διευθυντής Επιστημονικών Ερευνών του Γαλλικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) ο οποίος για πάνω από μισό αιώνα ερευνά τη θεσσαλική ιστορία και πλουτίζει σημαντικά τη γνώση για τον αρχαίο κόσμο της Θεσσαλίας , στον οποίο για την προσφορά του , αυτή , απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο Μπρούνο Ελλύ κατά την βράβευση δήλωσε ότι νιώθει μισός Έλληνας και μάλιστα Θεσσαλός.
Στην έναρξη του συνεδρίου παρευρέθηκαν οι βουλευτές κ.κ. Σκρέκας και Κατσαβριά, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος (ο οποίος θα είναι ο οικοδεσπότης του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου στην Καρδίτσα το 2019), ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσός , οι Δήμαρχοι Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου και Κιλελέρ κ. Νασιακόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού , Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης κ. Μπουτίνας Γιάννης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τσίγκας Γεώργιος, πολλοί εκπρόσωποι Δήμων και φορέων και πλήθος Θεσσαλών Καραγκούνηδων.
Το Συνέδριο συνεχίζει τις εργασίες του για τις επόμενες δυο ημέρες και την Κυριακή ακολουθεί το 5ο Αντάμωμα Θεσσαλών Καραγκούνηδων που θα κλείσει με τον Τρανό Χορό 1500 και πλέον Θεσσαλών Καραγκούνηδων χορευτών.

Προηγούμενο άρθρο Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας
Επόμενο άρθρο Διακοπή νερού στο δίκτυο ύδρευσης στην οδό Μανδηλαρά