Ειδήσεις

Μάξιμος: Με εθνική αυτογνωσία να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις!


Στην ανάγκη να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη, να αποκτήσουμε εθνική αυτογνωσία για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη Δυτική Θράκη, αναφέρθηκε οαναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς να χαιρετίσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις με Θρακιώτικα τραγούδια και χορούς που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Καρυών στην πλατεία του χωριού.
Μετά τον πανηγυρικό εσπερινό στο εορτάζωνεξωκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου, ο Θεσσαλός πολιτικός, απευθυνόμενος στην κατάμεστη πλατεία του χωριού, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ο ελληνισμός της Θράκης ευτύχησε να δει μόνον ένα μέρος αυτής ελεύθερο στον εθνικό κορμό. Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Ανατολικής Ρωμυλίας, μετά τις απηνείς διώξεις που υπέστησαν από τους Βούλγαρους στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις πατρογονικές τους εστίες. Πολλοί από τους ανατολικορωμυλιώτες ήρθαν ως πρόσφυγες στη Θεσσαλία και έστησαν από την αρχή εδώ το σπιτικό τους.
Αλλά και οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης μετά τη μικρασιατική καταστροφή πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Η Ανατολική Θράκη εκκενώθηκε από τους Έλληνες χωρίς να ακουστεί η κλαγγή των όπλων. Και παραμένει μέγα ερωτηματικό της ιστορίας η παράδοσή της στους Τούρκους όταν ο στρατός του Κεμάλ δεν είχε ούτε ένα πλοιάριο για να περάσει απέναντι από τη Μικρασία.
Κι αυτό, όμως, το μικρό κομμάτι της Δυτικής Θράκης, που απελευθερώθηκε και ενσωματώθηκε στην ελληνική επικράτεια,κινδυνεύειλόγω της διαχρονικής αβελτηρίας, των λαθών και παραλείψεων της ελληνικής πολιτείας με ανατροπή της δημογραφικής ισορροπίας. Την ίδια ώρα, υπό την ανοχή του ελληνικού κράτους, σκοτεινά κέντρα αμφισβητούν προκλητικά την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή. Είναι καιρός να αποκτήσουμε εθνική αυτογνωσία και ο ελληνισμός με εθνική ενότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αρκεί να έχουμε ιστορική μνήμη, να γνωρίζουμε τις ρίζες μας, την ένδοξη ιστορία μας, ποιοι είμαστε και από που ερχόμαστε. Θέλω, λοιπόν, να συγχαρώ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Καρυών για τις εκδηλώσεις -με τη στήριξη του δήμου Κιλελέρ- που αναδεικνύουν τον πλούτο της μουσικής παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας. Να σας ευχαριστήσω που μεταλαμπαδεύετε τις παραδόσεις των αλησμόνητων πατρίδων στις νεότερες γενιές και να σας ευχηθώ καλή δύναμη στο έργο σας!»

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη τριών ατόμων για ζωοκλοπή
Επόμενο άρθρο Οι πρώτοι επισκέπτες στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στον Μύλο του Παππά