Ειδήσεις

Η Περ/κη Δ/νση Εκ/σης Θεσσαλίας για το Μεταλυκειακό Έτος


Το ΥΠΠΕΘ στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ΕΠΑΛ προωθεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στα Επαγγελματικά Λύκεια εφαρμόζοντας το «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑΛ. Με την ανάπτυξη αυτής της εκπαιδευτικής πολιτικής αναγνωρίζεται η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ενισχύεται ο κοινωνικός ρόλος της και περιορίζονται οι κοινωνικές ανισότητες.
Η Επαγγελματική Εκπαίδευση παρέχει ποιοτική εκπαίδευση στους μαθητές και στις μαθήτριες που την επιλέγουν, ασφαλείς επαγγελματικές διεξόδους στους αποφοίτους της και εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
Ο θεσμός του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑΛ ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 2016-17 (Α΄Φάση) σε 7 ειδικότητες. Για τους απόφοιτους αυτούς διενεργήθηκαν εξετάσεις πιστοποίησης στις 7/7/2018, μετά από δωρεάν 35ωρο προπαρασκευαστικό πρόγραμμα, ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά.
Στους/στις επιτυχόντες/-ούσες χορηγείται Πτυχίο ειδικότητας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, αναβαθμίζοντας τα προσόντα τους, γεγονός που θα τους βοηθήσει για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας των αποφοίτων στις εξετάσεις πιστοποίησης σε πανελλαδικό επίπεδο, αποδεικνύουν την επιτυχή υλοποίηση του θεσμού.
Τη σχολική χρονιά 2018-2019 θα λειτουργήσει η Γ΄ Φάση «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑΛ με 21 ειδικότητες. Η συμμετοχή δημοσίων και ιδιωτικών φορέων στο «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας − Μαθητεία σε εργασιακό χώρο», είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι φορείς που συμμετέχουν διαθέτοντας θέσεις μαθητείας, στηρίζουν έμπρακτα το θεσμό του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑΛ προς όφελος των ίδιων των φορέων και των επιχειρήσεων τους, διότι τους δίνεται η δυνατότητα να απασχολήσουν μαθητευομένους με υψηλού επιπέδου ειδίκευση αλλά και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας ευχαριστεί όλους τους φορείς που διέθεσαν θέσεις μαθητείας και ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ιδιωτικούς φορείς της Θεσσαλίας ότι μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την υποβολή αγγελίας θέσης μαθητείας σε απόφοιτους ΕΠΑΛ, στην σελίδα του portal του ΟΑΕΔ .

Προηγούμενο άρθρο Κάλεσμα των αγροτών για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ
Επόμενο άρθρο Τη Δευτέρα ο αγιασμός στους παιδικούς σταθμούς