Ειδήσεις

Μάξιμος: Ο ΕΛΓΑ να δείξει αυξημένα αντανακλαστικά


Τη γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών αποζημίωσηςστους παραγωγούς που επλήγησαν από ισχυρές βροχοπτώσεις σεπεριοχές του δήμου Τυρνάβου στις 27 Αυγούστου, ζητά οβουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλοςμε ερώτησή του στονυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταυρό Αραχωβίτη. Επιπλέον, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης«επειδή στα προηγούμενα ερωτήματα μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις» ρωτά «πότε,επιτέλους,θα καταβληθεί το υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων που εκκρεμεί από τις περσυνές ζημιές».
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε αποδέκτης της αγωνίας των αγροτών που υπέστησαν ζημιά στις καλλιέργειές τους, στην ερώτησή του υπογραμμίζει τα εξής:
«Οιισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαντην Δευτέρα 27 Αυγούστουπεριοχές του δήμου Τυρνάβου,με επίκεντρο τη Λυγαριά,το Αργυροπούλικαι τον Τύρναβο,προκάλεσαν ζημιές σεεκτεταμένες αγροτικές καλλιέργειες. Αμπέλια, αμύγδαλα, όψιμεςποικιλίεςροδάκινων και ελαιώνεςεπλήγησαναπό την έντονη βροχή, τους δυνατούς ανέμουςκαι τα τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα που δημιούργησε ο μεγάλος όγκος νερού και οι χείμαρροι που ξεχείλισαν.
Το γεγονός ότι ηπλειονότητα των καλλιεργειών που επλήγησαν βρίσκεται στη φάση της συγκομιδής, εκτός της απελπισίας που προκαλείστους αγρότες των περιοχών αυτών, προκαλεί καιδυσχέρειεςστην προσπάθεια να περισωθείότιείναι μπορετό.Ειδικά για τα αμπέλια οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να πλήξει την οινική παραγωγή της περιοχής, που ως γνωστόν είναιονομαστήγια την ποιότητά της.
Επομένως, ηγρήγορη ανταπόκριση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑκαι η αντικειμενική εκτίμηση των απωλειών της παραγωγής συνιστούνκατεπείγουσαπροτεραιότηταγια την ουσιαστική και έγκαιρη αρωγή προς τους πληγέντες παραγωγούς».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει επισημαίνοντας ότι «ειδικότεραεφέτος,που, δυστυχώς, παρατηρείταιο συνδυασμός αυξημένωνζημιών λόγω καιρού, της πτώσης των τιμών στα περισσότερα αγροτικάπροϊόνταάλλα και της αναίτιας καθυστέρησης του υπολοίπου 30%των αποζημιώσεων για τις περσυνές ζημιές,οαγροτικόςκόσμος έχει περιέλθεισε δεινή θέση και η πολιτείαοφείλειναεπιδείξει αυξημένα αντανακλαστικά».

Προηγούμενο άρθρο Τον Παναγιώτη Καρατσιβή υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Επισκέψεις του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης