Ειδήσεις

Εσπερινός και λιτάνευση της θαυματουργού εικόνος του Αγίου Φανουρίου


Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου επί της οδού Βόλου στη Λάρισα τελέστηκε ο μεθεόρτιος εσπερινός και η λιτάνευση της θαυματουργού εικόνος του Αγίου Φανουρίου, χοροστατούντος του Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου.
Ο υπόγειος ναός τιμάται στον εορταζόμενο Άγιο, στον οποίο συνέρρευσαν εκατοντάδες Λαρισαίοι για να καταθέσουν τα αιτήματα τους και να εκζητήσουν την ευλογία του Αγίου.
Η ενορία αυτή επιτελεί ένα πλούσιο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και νεανικό έργο, έχοντας στη δράση της δημιουργήσει ακόμη και φιλαρμονική μπάντα.
Πρωτεργάτης αυτού του έργου είναι ο π. Νικηφόρος Κοντογιάννης, τον οποίο ο κ. Ιγνάτιος στην προσλαλιά του τον ευχαρίστησε για το επιτελούμενο έργο του και τον παρεκάλεσε μα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο να εργάζεται για το καλό της τοπικής εκκλησίας.
Μετά το πέρας της ιεράς λιτανείας τελέστηκε στα προπύλαια του ιερού ναού η αρτοκλασία και το ύψωμα του Αγίου και ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος προς τους ευλαβείς χριστιανούς μεταξύ άλλων ανέφερε: ”Ο μάρτυρας δεν είναι απλώς ένας ήρωας, είναι ο εκφραστής μια χριστιανικής κοινότητας. Έχει την πλήρη συνείδηση ότι την ώρα που αρνείται να προδώσει το όνομα του Χριστού, το κάνει και για όλους αυτούς που πιστεύουν στον Χριστό”.
”Η Εκκλησία μας τιμά τους μάρτυρες γιατί έχυσαν το αίμα τους και θεμελίωσαν την Εκκλησία του Χριστού από τότε μέχρι και σήμερα, γιατί πρέπει να ξέρετε ότι και σήμερα υπάρχουν μάρτυρες” τόνισ σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος.
”Ο μάρτυρας πάντοτε με χαρά έφερε το μαρτύριο, ποτέ θλιμμένος, και μάλιστα με τέτοια χαρά που ήταν η έκπληξη των δημίων. Και όχι μόνο είχε χαρά αλλά και κάτι άλλο που έκανε και ο Χριστός πάνω στον Σταυρό. Την ίδια ώρα ο μάρτυρας συγχωρούσε τους δημίους, γιατί ο μάρτυρας ποτέ δεν υπερασπίστηκε βία” πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος.
”Ο μάρτυρας για αυτό ξεχωρίζει από τους ήρωες. Ο ήρωας δείχνει τον ηρωισμό του και ταυτόχρονα παίρνει ζωές, ο μάρτυρας ποτέ, ίσα ίσα παραδίδετε στη βία και προσεύχεται για την σωτηρία των δημίων του” συμπλήρωσε ο κ. Ιγνάτιος.
Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα σύγχρονα είδωλα που γκρεμίζονται στην εποχή μας, όπως ο ορθολογισμός, ο εύκολος πλουτισμός και η τεχνολογία.
”Μέσα από τον ορθολογισμό της εποχής αποιεροποιούμε κάθε πτυχή της ζωής μας. Κάθε ορθόδοξος Ναός αυτές τις ημέρες κι ας μην είναι του Αγίου Φανουρίου πλημμύρισε Φανουρόπιτες. Αυτό στα μάτια των ορθολογιστών είναι σκάνδαλο, στα μάτια των πιστών είναι θαύμα, είναι πίστη, είναι παράδοση” υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.
Κλείνοντας ο κ. Ιγνάτιος απευθυνόμενος στους πιστούς σημείωσε: ”Εύχομαι να είστε μία μαρτυρία και μέσα σε κάθε σύγχρονη εκδήλωση εσείς να δίνετε μαρυρία του Χριστού που έχει μάρτυρες χαρούμενους, μάρτυρες που ενώνουν, μάρτυρες που αντέχουν τους άλλους, μάρτυρες που συγχωρούν”.

Προηγούμενο άρθρο ΕΚΛ: Κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από τα ιατρεία του ΠΕΔΥ
Επόμενο άρθρο Έργα 4,4 εκατ. ευρώ ξεκινούν για την Π.Ε. Λάρισας