Ειδήσεις

Μάξιμος: Να αποκατασταθεί ο μεταβυζαντινός ναός της Συκαμιάς


Αν προτίθεται ναανταποκριθείθετικάστο αίτημα των κατοίκων και των τοπικών αρχών της Συκαμινέας Ολύμπου για την αποκατάσταση των ζημιώνπου έχουν προκληθεί από το διάβα τουχρόνου στον μεταβυζαντινό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, ρωτά οεισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, την υπουργό Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά.
Ο Θεσσαλός πολιτικός έγινε αποδέκτης του σχετικού αιτήματος που του ετέθη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Συκαμιά από τονπρόεδρο του χωριού κ. ΚωνσταντίνοΜωραΐτη,τονπρόεδροτου Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Δημήτρη Μαλάμηκαι κατοίκους του χωριού, ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση του μεταβυζαντινού ναού από τον μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα.
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ερώτησή του σημειώνει τα εξής:
«Το πλήθος και η μοναδικότητα τωνναώνκαι των εκκλησιαστικών κειμηλίωνπου απαντώνταισε κάθε γωνιά της πατρίδαμας,αποτελούνέναν ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικό θησαυρό.Μάρτυρες του παρελθόντος και άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία του κάθε τόπου, πολλές παλιέςεκκλησιέςσήμεραέχουν αφεθείβορά στη φθορά του χρόνου.
Οι άνθρωποιπου συνδέονται με αυτά τα μνημεία, ζητούν την αρωγήτης πολιτείαςγια την αποκατάσταση των ζημιών.Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί οΙερός Ναός της Αγίας Τριάδας στο παλιό χωριό της Συκαμινέας Ολύμπου, οι κάτοικοι της οποίαςθέλουν να προχωρήσουνστην αποκατάσταση των ζημιώνπου υπάρχουν στην κτηριακή υποδομή και στις αγιογραφίεςτουαπό τη φθορά του χρόνου.Ο εν λόγω Ιερός Ναός είναιένα μεταβυζαντινό μνημείο που χρονολογείται από τον 16οαιώνα καιαποτελείτο μόνο διασωθέν κτίσμα του παλαιού χωριού που κάηκε από τους Γερμανούς στο Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως εκ τούτου,έχει ιδιαίτερηθρησκευτική,πολιτιστικήκαι ιστορικήαξία, και συνιστάσύμβολο περηφάνειαςγια τους κατοίκους του χωριού.
Οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι στην προσπάθεια που καταβάλουν για να κρατηθεί το χωριό ζωντανό,ζητούν από τηνπολιτείανασυνδράμει ενεργάστην προσπάθειά τους για την αποκατάσταση του ναού, θέλοντας νατονπαραδώσουνως πολύτιμηπαρακαταθήκη στις επόμενες γενιές,αλλά και σε συνδυασμό με τοφυσικό κάλλοςτης περιοχήςναγίνει το χωριό ένας τουριστικός πόλοςέλξης».

Προηγούμενο άρθρο Ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Λάρισας από τον τουρκικό ζυγό
Επόμενο άρθρο Επί τάπητος η ανακατασκευή του δρόμου Φαρσάλων – Λάρισας