Πρωτοσέλιδο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές του Δ. Τυρνάβου


Τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης ο Δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης προκειμένου να τον ενημερώσει για τα προβλήματα που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την το βόρειο τομέα του Δήμου Τυρνάβου (Λυγαριά, Αργυροπούλι, Δελέρια και Ροδιά).
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Χρήστου Τσιτσιρίγκου αποφασίστηκε η περιοχή να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη και παράλληλα η Περιφέρεια Θεσσαλίας να προχωρήσει στην χρηματοδότηση και κατασκευή έργων αποκατάστασης και συντήρησης χειμάρρων που θα θωρακίσουν την περιοχή από πλημμυρικά φαινόμενα.
Με το πέρας της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα τείνουν να γίνουν πλέον μια μόνιμη κατάσταση. Σε συνεργασία με το Δήμαρχο κ. Σαρχώση και το Δήμο Τυρνάβου κηρύσσουμε την περιοχή σε έκτακτη ανάγκη, ώστε καταγράφοντας τις ζημιές να αιτηθούμε χρηματοδότηση για την αποκατάσταση και κατασκευή των απαραίτητων έργων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Στην περιοχή έχουμε κατασκευάσει έργα αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, τα οποία άντεξαν αλλά δεν επαρκούν. Χρειάζονται περισσότερα και γι’ αυτό επαναφέρουμε το αίτημα μας προς την πολιτεία για μεγαλύτερη χρηματοδότηση για έργα αποκατάστασης και συντήρησης των χειμάρρων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, με πόρους και προγράμματα εκ των προτέρων για να προλαμβάνουμε και όχι να θεραπεύουμε».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης επεσήμανε τα εξής: «Τη Δευτέρα είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία έπληξαν το βόρειο τομέα του Δήμου Τυρνάβου και πιο συγκεκριμένα τη Λυγαριά, Δελέρια, Αργυροπούλι και Ροδιά. Επισκέφτηκα αυτές τις περιοχές συνοδευόμενος από τονκ. Τσιόπα, τον πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Τσιτσιρίγκο, τον πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αργυροπουλίου κ. Κουτίνα, κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελούμενο από τον Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης κ. Λυτροκάπη και τον Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας κ. Καραμπούζη.
Είδαμε επι τόπου και καταγράψαμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Υπάρχουν ζητήματα που έχουν ανακύψει σε ρέματα, έχει υποστεί μεγάλες ζημιές η οδοποιία και γενικότερα υπάρχουν ζητήματα άμεσης αντιμετώπισης καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο τρύγου και μεγάλης έντασης γεωργικών ασχολιών.
Ήρθαμε ‘άμεσα σε επαφή με τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε συντονισμένες ενέργειες προς την κατεύθυνση της ανακούφισης της περιοχής από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που υπέστη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτωπο είναι ιδιαιτέρως ευάλωτο σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Για το λόγο αυτό έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Αγοραστό να κυρηχθεί η κατάσταση σε έκτακτη ανάγκη προκειμένου να μας διατεθούν όλα εκείνα τα εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος».
Ο Πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Χρήστος Τσιτσιρίγκος σε δηλώσεις του υποστήριξε τα εξής: «Τη Δευτέρα μετά από μια πολύ έντονη βροχόπτωση υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα στο τόξο των περιοχών Λυγαριά, Δελέρια, Αργυροπούλι και Ροδιά με αποτέλεσμα μεγάλων ζημιών στην οδοποιία και κατ’ επέκταση στις καλλιέργεις (σταφύλια, καλαμπόκια, μύγδαλα, καρύδια, λαχανικά κλπ.).
Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Τυρνάβου ήταν παρών… σκύβοντας πάνω από το πρόβλημα με σκοπό να δοθούν άμεσα λύσεις προκειμένου να επουλωθούν άμεσα οι ζημιές.
Υπάρχει πρόβλημα όσο αφορά το θέμα του τρύγου. Τα χωράφια είναι πλυμμηρισμένα και οι αγρότες δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν εργασίες. Με το πέρας των δυο τριών ημερών η στάθμη του νερού αναμένεται να πέσει και θα συνεχιστούν κανονικά οι αγροτικές εργασίες του τρύγου».

Προηγούμενο άρθρο Τον Περιφερειάρχη επισκέφτηκε αντιπροσωπεία από χορευτικά
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ατόμου για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών