Ειδήσεις

Ιπποκράτης – Η Αέναη Επιστροφή στη Λάρισα


Για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνονται και φέτος οι εκδηλώσεις «Ιπποκράτης – Η Αέναη επιστροφή». Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν απο τις 5 εως τις 8 Σεπτεμβρίου, διοργανώνονται απο το Δήμο Λαρισαίων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον σύλλογο «Ιπποκράτης στην Λάρισα» και τελούν υπο την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι εκδηλώσεις που έχουν στόχο να συνδέσουν την πόλη της Λάρισας με τον πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής θα κορυφωθούν το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, στον αύλειο χώρο του Μύλου του Παππά, με την του μουσικού έργου «ΟΜΝΥΜΙ» (Καντάτα βασισμένη στον Ιπποκράτειο ορκο), σε συνθεση Ευριπίδη Μπέκου, με την Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας, την Ανδρική Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας και σολίστες τον Ζήση Αποστολίδη και την Δέσποινα Πούρικα.Στο πλαίσιο της ίδια εκδήλωσης η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα βραβεύσει τους Αριστούχους αποφοιτήσαντες από την ίδρυσή της
Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, δόθηκε συνέντευξη τύπου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή Αθαν. Γιαννούκα, την ταμία του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δήμητρα Παππά, τον πρόεδρο του συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στην Λάρισα» κ. Ρίζο Χαλιαμπάλια, τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πάσο Σάπκα, καθώς και τον συνθέτη κ. Ευρ. Μπέκο και τον διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΔΩΛ κ. Χρήστο Κτιστάκη.
Ειδικότερα, ο κ. Απ. Καλογιάννης τόνισε ότι είναι η δεύτερη χρονιά που διοργανώνονται εκδηλώσεις τιμής της μνήμης του Ιπποκράτη, μέσω των οποίων η πόλη συνδέεται με τον Πατέρα της Σύγχρονης Ιατρικής. «Οι εκδηλώσεις καλύπτουν ευρύ φάσμα της Ιπποκρατικής Ιδέας» τόνισε ο δήμαρχος, ο οποίος κάλεσε τους Λαρισαίους να γεμίσουν τον αύλειο χώρο στον Μύλο του Παππά, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, όπου και θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ο Ιπποκράτης, 2.500 χρόνια μετά, επιστρέφει μέσα από μια σειρά καλλιτεχνικών και επιστημονικών εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού τελούν υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας
«Aγνώς δε και οσίως διατηρήσω βίον τον εμόν και τέχνην την εμήν». Δηλαδή «Θα διατηρήσω με αγνότητα και οσιότητα τόσο τη ζωή μου όσο και την τέχνη μου». Θα διατηρήσω και διαφυλάξω την ηθική μου, μας αναφέρει μέσα από τον όρκο του. Γιατί η ιατρική, ως έννοια, θεμελιώνει την ηθική. Μια ηθική που στις μέρες μας χάνεται

Ο καθηγητής Αθ. Γιαννούκας, πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικές τις εκδηλώσεις, ενώ ειδική μνεία έκανε στις ενημερώσεις που θα πραγματοποιήσουν στελέχη της Ιατρικής Σχολής διανέμοντας ενημερωτικά φυλλάδια για την πρόληψη παθήσεων που αποτελούν μάστιγα για την εποχή όπως καρδιακά νοσήματα, ΧΑΠ, καρκίνος κλπ.

Στη συμμετοχή που έχει στη διοργάνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας αναφέρθηκε η εκπρόσωπός του Δήμητρα Παππά, τονιζοντας ότι ο Συλλογος στηρίζει τις εκδηλώσεις και την διάδοση της Ιπποκρατικής ιδέας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» Ρίζος Χαλιαμπάλιας υπογράμμισε ότι «με χαρά συνδιοργανώνουμε για δεύτερη φορά την «Αέναη Επιστροφή» και καλούμε τους πολίτης της Λάρισας να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για να τιμήσουμε για άλλη μία φορά τον «αρχαίο συμπολίτη μας»».
ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Πάνος Σάπκας επισήμανε πως η φετινή διοργάνωση είναι αποτέλεσμα προετοιμασίας μηνών, ευχαρίστησε όλους τους φορείς για την συνεργασίας και επεσήμανε ότι σε σχέση με την περσινή πρώτη διοργάνωση, το προγραμμα περιλαμβάνει και άλλες εκδηλώσεις. διαδικασιών και προετοιμασιών, ενώ είναι η πρώτη φορά που η κεντρική εκδήλωση πλαισιώνεται και με άλλες εκδηλώσεις.
Για το έργο «ΟΜΝΥΜΙ», την καντάτα βασισμένη στον Ιπποκράτειο όρκο που θα παρουσιαστεί στην κεντρική εκδήλωση, μίλησαν ο συνθέτης Ευριπίδης Μπέκος και ο μαέστρος Χρήστος Κτιστάκης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Τετάρτη 5/9/2018 , 8 μ.μ.
Πλατεία Ταχυδρομείου
Εκδήλωση: Ιπποκρατική μάλαξη
Ομιλία – Επίδειξη από ειδικούς φυσιοθεραπευτές και διαδραστική συμμετοχή του κοινού

Πέμπτη 6/9/2018, 11 π.μ.
Πλατεία Περιφέρειας Θεσσαλίας
Εκδήλωση: Ιπποκράτης και τα βότανα
Παρουσίαση των βοτάνων, ενημέρωση για τη χρήση τους και διαδραστική συμμετοχή του κοινού
Κτίριο Κατσίγρα – Πλατεία Ταχυδρομείου, 6 μ.μ.
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια για την πρόληψη παθήσεων-μάστιγα της εποχής μας, όπως καρδιακά νοσήματα-Χ.Α.Π.-κοινές κακοήθειες κλπ.
Παρασκευή 7/9/2018, 8:30 μ.μ.
Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Εκδήλωση: Το έργο και ο όρκος του Ιπποκράτη
Ομιλητές: Γεράσιμος Ρηγάτος, Βασίλης Χατζηβασιλείου
Μουσική εκδήλωση: «Ο όρκος του Ιπποκράτη για φωνή και πιάνο» από τη Ράνια Τσοχατζή, τραγούδι: Θοδωρής Κανάκης

Σάββατο 8/9/2018, 8:30 μ.μ.
Αύλειος χώρος Μύλου του Παππά
«ΟΜΝΥΜΙ» Καντάτα βασισμένη στον Ιπποκράτειο όρκο
Σύνθεση: Ευριπίδης Μπέκος.
Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας – Ανδρική Χορωδία ΜΣΛ – σολίστες: Ζήσης Αποστολίδης , Δέσποινα Πούρικα.
*Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα βραβεύσει τους Αριστούχους αποφοιτήσαντες από την ίδρυσή της
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Προηγούμενο άρθρο Παρακλήσεις του Τιμίου Σταυρού στον Άγιο Βησσαρίωνα
Επόμενο άρθρο Μέχρι 40% οι απώλειες στις πρώιμες ντομάτες στη Θεσσαλία