Ειδήσεις

Ο Ένιο Μορρικόνε στην… οδό Μανωλάκη


Μετά το πρώτο μεγάλο γκράφιτι που έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων σε τοίχο πολυκατοικίας στην Κεντρική πλατεία της πόλης και απεικονίζει την προτομή ενός άγνωστου νέου, πιθανώς αθλητή, του 4ου αιώνα π. Χ., από ανασκαφή στα Φάρσαλα και φιλοξενείται στο Διαχρονικό Μουσείο, από τους εικαστικούς Αστέριο Δημητρίου και Χρήστο Λάσκαρη, ένα δεύτερο απέκτησε η Λάρισα, σε τοίχο πολυκατοικίας στην οδό Μανωλάκη.
Αυτή τη φορά, η πρωτοβουλία ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, με τη στήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Πρόκειται για μια τεραστίων διαστάσεων απεικόνιση του Ιταλού συνθέτη Ένιο Μορρικόνε από σπάνιο εξώφυλλο της δισκογραφικής του συλλογής, έργο τριών εικαστικών, των Αστέριου Λάσκαρη, Χρήστου Λάσκαρη και Δήμητρας Καλογήρου.
Μετά από σκληρή δουλειά 4 ημερών, οι σκαλωσιές έφυγαν και αποκαλύφθηκε η επιβλητική εικόνα του μεγάλου καλλιτέχνη που πλέον στολίζει την πόλη μας.
Street art, graffiti, τέχνη του δρόμου, ζωγραφική στους τοίχους με σπρέι, όποιο όνομα κι αν έχει, είναι μια τέχνη που εξαπλώνεται, εξελίσσεται, διηγείται τη σύγχρονη ιστορία των πόλεων.
Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, αναγνωρίζουν την αξία και τη σημασία της street art. Στόχος είναι, μέσα από τα έργα να αναβαθμιστούν αστικοί χώροι, δίνοντας χρώμα στην καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και να τραβήξουν την προσοχή των επισκεπτών της.
Το «πορτρέτο» του συνθέτη εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ένιο Μορρικόνε Ελλάδος, που έχει έδρα τη Λάρισα. Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο Κωνσταντίνος Παπακώστας. Πρόσφατα υπήρξαν αφιερώματα στον Ιταλό συνθέτη με προβολή συναυλίας του στην ταράτσα του «Λίντο Οργανισμός» και ταινίας της οποίας έγραψε τη μουσική στον θερινό κινηματογράφο στο Μύλο του Παππά.
Την κινηματογράφηση της δράσης έκανε ο Γιάννης Χαρισούλης.

Προηγούμενο άρθρο «Τέλειοι Ξένοι» στον θερινό κινηματογράφο
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ατόμου για απόπειρα κλοπής