Ειδήσεις

Μάξιμος: Αλλαγές στον Αναπτυξιακό για να γίνει αποτελεσματικός!


Να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, με βάση τις προτάσεις του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου και να ξεπεραστούν τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στις επενδυτικές τους πρωτοβουλίες, καλεί τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, σε σχετική ερώτησή του σημειώνει ότι «η ελληνική οικονομία για να σταθεί πραγματικά και πάλι στα πόδια της έχει ανάγκη την επιτάχυνση των επενδύσεων. Ιδιαίτερα στην αντίξοη εποχή που ζούμε, είναι επιβεβλημένη η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που υποβοηθά τις ελληνικές επιχειρήσεις να υλοποιήσουν επενδυτικές πρωτοβουλίες. Αναμφίβολα, βασικός μοχλός προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι ο Αναπτυξιακός Νόμος. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να γίνεται, καθώς ο ΣΘΕΒ, με επιστολή του προέδρου του κ. Αχιλλέα Νταβέλη, επισημαίνει εμπόδια που υφίστανται και προτείνει αλλαγές, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα επιφέρουν την ταχύτερη και πληρέστερη αξιοποίηση των εργαλείων των Αναπτυξιακών Νόμων».
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που κατατίθενται στον αρμόδιο υπουργό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα προβλήματα ρευστότητας και χρηματοδοτικής επάρκειας που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις τα τελευταία έτη, είναι οι εξής:
• Η υπό προϋποθέσεις οριζόντια παράταση του χρόνου υλοποίησης των εκκρεμών επενδύσεων προηγουμένων Αναπτυξιακών Νόμων έως τις 31/12/2019, όπου έχουν πραγματοποιηθεί και πιστοποιηθεί δαπάνες άνω του 50%.
• Ο συντονισμός στη διαδικασία ελέγχου των επενδύσεων των προηγούμενων Αναπτυξιακών Νόμων (3299/04 και 3908/11) να είναι στην αρμοδιότητα των Περιφερειών, οι οποίες θα συγκροτούν τα όργανα ελέγχου.
• Η άμεση έκδοση αποφάσεων ένταξης σε επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στον προηγούμενο κύκλο.
• Η επιτάχυνση στη διαδικασία των αποφάσεων, στην ενεργοποίηση των διαδικασιών ελέγχου και πιστοποίησης προόδου των σχεδίων.
• Ο συμψηφισμός κάθε μορφής επιχορήγησης ή επιδότησης με τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές, τον ΦΠΑ και τους φόρους, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα προς τις υποχρεώσεις τους προς την πολιτεία.

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας: Και στο 404 ΓΣΝ Λάρισας οι ιατρικές εξετάσεις για τους υποψηφίους Στρατιωτικών Σχολών
Επόμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργειες φιστικιάς