Ειδήσεις

Ο Χρ. Κέλλας σε συνάντηση στο ΤΕΙ Θεσσαλίας για το σχέδιο Γαβρόγλου


Συνάντηση με τον Πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας, καθηγητή, κ. Ξ. Σπηλιώτη, και τον εκπρόσωπο του διοικητικού προσωπικού στη Σύγκλητο, κ. Κ. Τιβικέλη, είχε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, κατά την οποία συζήτησαν εκτενώς επί του σχεδίου του Υπουργού Παιδείας για τη συνένωση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο κ.Πρύτανης ενημέρωσε τον κ. Κέλλα για τις θέσεις του Πρυτανικού Συμβουλίου και των Κοσμητόρων των Σχολών, που ‘’συντάσσονται με την πρόταση της Συγκλήτου του ΤΕΙ, που είχε αποσταλεί στον Υπουργό, η οποία εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται ότι δεν λήφθηκε υπόψη’’.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, τονίστηκεπως ‘’το θεσμικό μέρος της πρότασης είναι αντισυνταγματικόκαι προσβλητικό για τα μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και το Διοικητικό Προσωπικό, διότι υιοθετείται άνιση μεταχείριση έναντι των αντίστοιχων κατηγοριών άλλων ΤΕΙ (ν. 4521/2018-Πανεπ. Δυτικής Αττικής και Σ/Ν Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)’’, ενώ ‘’επιβάλλει ως Πρυτανική Αρχή αυτή του σημερινού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καταλύοντας κάθε δημοκρατική νόμιμη εκλογή των Πρυτανικών Αρχών, καταργώντας και αφανίζοντας τις εκλεγμένες Πρυτανικές Αρχές των δύο ΤΕΙ’’.
Όσον αφορά το τεχνικό μέρος της πρότασης, αναφέρεται ότι ‘’καταργεί αυθαίρετα και χωρίς καμία αιτιολογία το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων και όλη τη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλίας’’. Παράλληλα, επισημαίνονται η αναντιστοιχία Τμημάτων και Σχολών, η σημασία της ίδρυσης Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα, το καθεστώς λειτουργίας του Ινστιτούτου Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με το ΑβερώφειοΑγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο καθώς και η ανάγκη λειτουργίας της Σχολής Γεωπονίας με έδρα τη Λάρισα.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Λαρισαίος πολιτικός δήλωσε: ‘’Από την αρχή της συζήτησης για τη συγχώνευση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, τόσο προσωπικά, όσο και ως παράταξη, έχουμε θέσει ως προϋποθέσεις τη διασφάλιση του έμψυχου δυναμικού των Ιδρυμάτων, τη λειτουργικότητα των νέων Σχολών και Τμημάτων, τη συνεκτίμηση των πληθυσμιακών και παραγωγικών χαρακτηριστικών κάθε πόλης και νομού καθώς και την προαγωγή της ακαδημαϊκής έρευνας και τη διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας και την παραγωγική διαδικασία.
Η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται με εξαιρετικά περιορισμένη διαβούλευση και, το κυριότερο, δίχως να περιλαμβάνει νομικά, θεσμικά και τεχνικά εχέγγυα για την αναβάθμιση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, ενώ αγνοούνται παντελώς οι προτάσεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας και οι παραγωγικές και οικονομικές δυνατότητες του νομού μας. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, επαφίεται σε όλες και σε όλους να διαμορφώσουμε μία κοινή πρόταση, που θα διασφαλίζει το μέλλον των παιδιών μας και το συμφέρον της κοινωνίας μας, μέσα από έναν σχεδιασμό για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, με στόχο τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία, την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και την αναστροφή της φυγής τους στο εξωτερικό. Καλώ όλους τους εμπλεκόμενους να συνεργαστούμε, για να βρούμε με ρεαλισμό, υπευθυνότητα και δικαιοσύνη μία βιώσιμη λύση, θέτοντας τον Υπουργό Παιδείας προ των ευθυνών του’’.

Προηγούμενο άρθρο Εξιχνιάστηκαν επτά περιπτώσεις κλοπών από οχήματα
Επόμενο άρθρο Διακοπή νερού σε κεντρικές οδούς της Λάρισας