Ειδήσεις

Ο Κ. Αγοραστός Εισηγητής της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ


Εισηγητής (Rapporteur) της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Πρόγραμμα InvestEU που σκοπεύει να ενεργοποιήσει 650 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις στην ΕΕ, ορίστηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος μετείχε σήμερα στις Βρυξέλλες σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της ΕτΠ κ. Καρλ – ΧάινζΛαμπέρτζ των Εισηγητών της Επιτροπής των Περιφερειών για τις επιμέρους πολιτικές του Πολυετούς Χρηματοδοτικού Πλαισίου 2021-27
«Το πρόγραμμα InvestEU πρόκειται να συνενώσει υπό την ίδια στέγη τα πολυάριθμα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ που διατίθενται επί του παρόντος για τη στήριξη των επενδύσεων στην ΕΕ, ώστε η ενωσιακή χρηματοδότηση για επενδυτικά έργα στην Ευρώπη να καταστεί απλούστερη, αποδοτικότερη και πιο ευέλικτη», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός στην εισήγησή του και πρόσθεσε:
«Το πρόγραμμα InvestEU περιλαμβάνει το Ταμείο InvestEU, τον Συμβουλευτικό Κόμβο InvestEU και την Πύλη InvestEU και έχει στόχο να ενισχύσει περαιτέρω τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να στηρίξει τις επενδύσεις και την καινοτομία στην ΕΕ. Πρόκειται να διαρκέσει από το 2021 έως το 2027 και βασίζεται στην επιτυχία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ, μέσω της παροχής εγγυήσεων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ώστε να στηριχθούν οι επενδύσεις και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση στην ΕΕ. Το InvestEU σκοπεύει να ενεργοποιήσει 650 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις».

Πύλη φιλική στους επενδυτές
Όπως εξήγησε ο κ. Κ. Αγοραστός, «το Ταμείο InvestEU πρόκειται να στηρίζει τέσσερις τομείς πολιτικής: βιώσιμες υποδομές• έρευνα, καινοτομία και ψηφιοποίηση• μικρομεσαίες επιχειρήσεις• και κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες. Το InvestEUθα διαθέτει επίσης ευελιξία για να μπορεί να αντιδρά στις αλλαγές της αγοράς και οι προτεραιότητες πολιτικής του θα μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου. Ο Συμβουλευτικός Κόμβος InvestEU πρόκειται να παρέχει τεχνική υποστήριξη και βοήθεια ώστε να συμβάλλει στην κατάρτιση, την ανάπτυξη, τη διάρθρωση και την υλοποίηση έργων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ικανοτήτων. Η πύλη InvestEU θα φέρνει σε επαφή τους επενδυτές και τους φορείς υλοποίησης έργων παρέχοντας μια βάση δεδομένων, εύκολα προσβάσιμη και φιλική προς τον χρήστη».

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη φυγόποινου στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών