ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΠΟΛΙΣ: Συνεδρίαση με θέμα επιχειρησιακό σχέδιο, προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα του 2012


Η δημοτική αρχή, η οποία διαφημίζει σε όλους τους τόνους την τέλεια οργάνωση της, την ετοιμότητα και την εμπειρία της, έφερε εφέτος τον προϋπολογισμό του 2012 την τελευταία στιγμή, τελείως ανοργάνωτα και  τηρώντας οριακά τις διαδικασίες που αναφέρονται στον νέο νόμο. Για παράδειγμα ο προϋπολογισμός δεν κατανέμεται στις δημοτικές κοινότητες, το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει καθορίσει αυτή την κατανομή και δεν έχει γνωμοδοτήσει η επιτροπή διαβούλευσης όπως αναφέρει ο νόμος.  Ενώ οι διαδικασίες για τον προϋπολογισμό κατά το νόμο ξεκινούν από το Σεπτέμβριο, το υλικό που δόθηκε ακόμα και την ημέρα του δημοτικού συμβουλίου στους δημοτικούς συμβούλους ήταν γεμάτο λάθη, χωρίς εισηγητική έκθεση και με μορφή που ούτε κάποιος ειδικός οικονομολόγος δεν βγάζει άκρη.

 

Το επιχειρησιακό σχέδιο της τετραετίας το οποίο αποτελεί υποχρέωση από το νέο νόμο να συνταχθεί είναι απλά αντίγραφο, ανάλογων εργασιών που έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για μια θεωρητική απαρίθμηση ενεργειών και έργων, χωρίς καμία τεχνοκρατική αξιολόγηση, αλλά πολύ περισσότερο χωρίς πολιτική ιεράρχηση και αναφορά στις δυνατότητες υλοποίησης ειδικά εν μέσω της τραγικής οικονομικής κρίσης που περνάμε.

 

Το τεχνικό πρόγραμμα έργων είναι το ίδιο που βλέπουμε εδώ και 13 χρόνια εμπλουτισμένο με φωτογραφίες των συνεχιζόμενων έργων και μακέτες αυτών που δεν ξεκίνησαν. Ανασύραμε τις τοποθετήσεις μας των προηγούμενων χρόνων και διαπιστώσαμε ότι η κριτική μας και οι προτάσεις μας ταιριάζουν απόλυτα και εφέτος.

Πέραν του ότι οι προβλεπόμενοι πόροι είναι αμφισβητούμενοι μέσα στην πιο δύσκολη οικονομική χρονιά, επισημαίνουμε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά σε

σημαντικά έργα των συνοικιών αλλά και των οικισμών των νέων δήμων που προστέθηκαν. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι δεν ασχολείται καθόλου με θέματα που πιστεύουμε ότι είναι άμεσης προτεραιότητας και για τα οποία καταθέσαμε επανειλημμένα προτάσεις, όπως είναι η επικινδυνότητα του κυκλοφοριακού, η πολεοδομική μελέτη της Τερψιθέας και της Γιάννουλης η μη υλοποίηση των οποίων εμποδίζει την ανάπτυξη των δύο οικισμών, καθώς και η μελέτη ανάπλασης του λόφου του Φρουρίου που θα έλυνε το θέμα «των παράνομων» καταστημάτων.

Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή με τον όλο τρόπο που συνέταξε και παρουσίασε εφέτος τον επιχειρησιακό σχέδιο και τον πρώτο ουσιαστικά Καλλικρατικό προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα, δείχνει αλαζονεία, υποτιμάει το δημοτικό συμβούλιο και την δημοκρατία και κινείται οριακά στα πλαίσια του νέου νόμου, τηρώντας  το γράμμα του και όχι το πνεύμα του.

 

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια διαδικασία που κάθε χρόνο εξελίσσεται σε  μια συζήτηση – «σούπα», (5 χρόνια επαναλαμβάνεται ακριβώς το ίδιο σκηνικό) δε συμμετείχαμε καν στην ψηφοφορία έτσι ώστε να μη νομιμοποιήσουμε μια απαράδεκτη διαδικασία.  Για αυτό το λόγο ψηφίσαμε  ΠΑΡΩΝ. Η  παραμονή μας στο δημοτικό συμβούλιο υπαγορεύτηκε από τον σεβασμό προς τους θεσμούς, το προεδρείο και όλους τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους. Η παράταξη μας έχει συγκεκριμένες προτάσεις  για όλα τα θέματα που πραγματικά καίνε τους Λαρισαίους δημότες. Τι προτάσεις αυτές θα τις δημοσιοποιούμε και θα τις απευθύνουμε κυρίως προς τους δημότες μας, έτσι ώστε να γίνουν δική τους υπόθεση,  αφού όσες φορές απευθυνθήκαμε προς τη δημοτική αρχή αντιμετωπίσαμε τουλάχιστον την πλήρη αδιαφορία.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη Β. Αλεξανδρίδου στο Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας
Επόμενο άρθρο Προχωρά κανονικά η κατασκευή της επαρχιακής οδού Λάρισας – Καρδιτσας μετα τη διάθεση πίστωσης 1,7 εκ. για απαλλοτριώσεις με υπογραφή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας