Ειδήσεις

Δέκα κονσέρτα μουσικής Δωματίου από σπουδαίους μουσικούς


Με ένα σπουδαίο επιτελείο μουσικών από την Αμερική, ξεκινά την Κυριακή 17 Ιουνίου στη Θεσσαλία το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Δωματίου, τοποθετώντας την Θεσσαλία στον παγκόσμιο χάρτη ως τόπο προορισμού για μουσικόφιλους. Ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή συνθέτες κλασικής μουσικής της Αμερικής, ο Lowell Liebermann, βρίσκεται ήδη στην περιοχή για να βάλει τα θεμέλια πραγματοποίησης του φεστιβάλ σε ετήσια βάση.

Το φεστιβάλ αποτελεί μια πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Chamber Music Hellas, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Λάρισας, Τρικκαίων, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Βόλου, καθώς και με τις εφορείες τοπικών αρχαιοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας. Το φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και ΕΟΤ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με υποχρεωτική η προκράτηση θέσεων για κάθε ένα κονσέρτο ξεχωριστά, από την ιστοσελίδα της Chamber Music Hellas ( www.chambermusichellas.org )

Οι παραστάσεις θα είναι υψηλής ποιότητας, ισάξιες με γνωστά και καθιερωμένα διεθνή μουσικά φεστιβάλ όπως το Σάλτσμπουργκ, το Aix-en-Provence και το Lincoln Center της Νέας Υόρκης και θα δοθούν σε δέκα διαφορετικούς τόπους στη Θεσσαλία. Σε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας οι διοργανωτές σημείωσαν τα εξής:

Κώστας Αγοραστός – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Δωματίου στη Θεσσαλία είναι γεγονός. Είναι μια ξεχωριστή διοργάνωση παγκοσμίου ενδιαφέροντος που προέκυψε μέσα από τη συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας των Δήμων της Θεσσαλίας και της Chamber Music Hellas. Το φεστιβάλ αυτό φέρνει κοντά μας ανθρώπους της κλασσικής μουσικής δωματίου μεγάλου κύρους και ταυτόχρονα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την συνέχεια του και τα επόμενα χρόνια. Η Θεσσαλία βγαίνει μπροστά, γίνεται παγκόσμιος μουσικός προορισμός, μέσα από τη δύναμη της συνεργασίας η οποία διαχέεται παντού. Καλούμε τους πολίτες να παρακολουθήσουν αυτές τις τόσο αξιόλογες συναυλίες και να απολαύσουν μοναδικές δημιουργίεςς».

Πάνος Σάπκας – Αντιδήμαρχος Λαρισαίων: «Η πολιτική της πατρίδας μας θα έπρεπε να ξεκινάει και να τελειώνει με τις λέξεις πολιτισμός και τουρισμός. Το εθνικό ζητούμενο, στην περίπτωση του 1ου φεστιβάλ κλασικής μουσικής δωματίου Θεσσαλίας, γίνεται πράξη. Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο συναντηθήκαμε με τους κυρίους Παπαγαπητό και Λίμπερμαν του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Chamber Music Hellas και μας είπαν την ιδέα τους, ενθουσιαστήκαμε και δηλώσαμε αμέσως την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε. Ποια ήταν η ιδέα, το σχέδιο; Να γίνει η Θεσσαλία τόπος προορισμού για μουσικόφιλους απ’ όλο τον κόσμο με τη διοργάνωση συναυλιών από καταξιωμένους μουσικούς, σε χώρους είτε ιστορικούς είτε φυσικής ομορφιάς ή και τα δύο ταυτόχρονα και δόξα το θεό διαθέτουμε πολλούς τέτοιους. Στη Λάρισα, οι συναυλίες υψηλής ποιότητας, θα γίνουν στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο και στο Διαχρονικό Μουσείο, ενώ το πρόγραμμα των επισκεπτών θα περιλαμβάνει παράλληλες δράσεις. Ο κ. Λίμπερμαν, είναι ένας από τους συχνότερα ερμηνευμένους και ηχογραφημένους συνθέτες εν ζωή. Έχει γράψει πάνω από εκατόν τριάντα έργα όλων των ειδών, μερικά από τα οποία έχουν γίνει πλέον κλασικά κομμάτια για τα όργανά τους. Η Σονάτα του για φλάουτο και πιάνο, είναι το συχνότερο ερμηνευμένο σύγχρονο έργο για τα όργανά τους. Εύχομαι το εγχείρημα να έχει επιτυχία. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους, από το οποίο μόνο κέρδη μπορούμε να αποκομίσουμε. Πιστεύουμε στην ιδέα, ταιριάζει στη φιλοσοφία μας, στον τρόπο με τον οποίο οραματιζόμαστε το παρόν και το μέλλον της πόλης και θα σταθούμε αρωγοί με όλες μας τις δυνάμεις».

Γιάννης Μπουτίνας – Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Chamber Music Hellas για την επιλογή της Θεσσαλίας. Υποδεχόμαστε με στη Θεσσαλία τον Lowell Liebermann, έναν μεγάλου κύρους συνθέτη, που με το επιτελείο του κάνουν πράξη ένα μεγάλο γεγονός για το οποίο έγινε μια μεγάλη προεργασία και προσπάθεια. Αναμφίβολα το όλο εγχείρημα τονώνει τον πολιτιστικό τουρισμό και ενισχύει την προσπάθειά μας ως Περιφέρεια Θεσσαλίας να έχουμε την προστιθέμενη αξία από τέτοιου είδους δράσεις».

Lowell Liebermann: «Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε στη Θεσσαλία. Το καλοσώρισμα από τους τοπικούς φορείς ήταν παραπάνω από εγκάρδιο. Περιμέναμε με ανυπομονησία την έναρξη αυτού του φεστιβάλ και έχουμε φέρει από την Αμερική καταξιωμένους καλλιτέχνες για αυτό το σκοπό. Μέσα από το φεστιβάλ στόχος μας δεν είναι μόνο η ανάπτυξη του πολιτισμού και του τουρισμού, αλλά και η πραγματοποίηση κάποιων Masterclass, όπως και η δημιουργία υποτροφιών έτσι ώστε ταλαντούχοι μουσικοί από την Ελλάδα να έρθουν στην Αμερική για σπουδές».

Βάσος Παπαγαπητός – Πρόεδρος Chamber Music Hellas: «Η μουσική ενώνει και προσκαλεί. Επιθυμία μας με το φεστιβάλ αυτό είναι να δημιουργήσουμε ένα θετικό κλίμα για τον πολιτιστικό τουρισμό στη Θεσσαλία. Τα δέκα κονσέρτα που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, ο κόσμος τα έχει ήδη αγκαλιάσει, καθώς η θέσεις είναι ήδη κρατημένες. Πρόκειται για υψηλού επιπέδου συναυλίες που θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν όλοι οι Θεσσαλοί. Παράλληλα στη Θεσσαλία θα έρθουν και 8 δημοσιογράφοι από την Ιαπωνία που θα καλύψουν το φεστιβάλ και αυτό δείχνει τη σημασία του. Ευελπιστούμε αυτό που ξεκινά σήμερα να γίνει θεσμό. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους Δήμους, τα επιμελητήρια, τις εφορείες αρχαιοτήτων και όλους  όσους εργάστηκαν για το φεστιβάλ»

Μαρία Μπακλαβά – Εκπρόσωπος Chamber Music Hellas: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να συμμετέχω σ’ αυτή την προσπάθεια αφ’ ενός γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε μεγάλους καλλιτέχνες και αφ’ ετέρου γιατί όλο αυτό το εγχείρημα γίνεται στην πατρίδα μου τη Θεσσαλία. Το φεστιβάλ αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τη Θεσσαλία που συμβάλει στο να πετύχουμε την πολυπόθητη εξωστρέφεια της περιοχής».

Το πρόγραμμα των κονσέρτων

  • 17/6, 20:30 Α΄Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Η εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ περιλαμβάνει μια ποικιλία έργων, επηρεασμένων από παλιές φωτογραφίες του Βόλου όπου γεννήθηκε ο Χρίστος Χατζής, σε έργα του Μότσαρτ, Μέντελσσον και του καλλιτεχνικού διευθυντή Λόουελ Λίμπερμαν, συμπεριλαμβανομένου του γεμάτου “Mauthausen Cantata” του Μίκη Θεοδωράκη.

  • 18/6, 17:30 “Διαχρονικό” Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας

Δύο πιανίστες, ο William Hobbs και ο Lowell Liebermann παρουσιάζουν ένα βιρτουόζικο πρόγραμμα έργων του Mozart, του Brahms, του Liebermann, του Lutoslawski και του Έλληνα μαέστρου Κωνσταντινίδη.

  • 19/6, 19:30 Αρχαιολογικός Χώρος Δίου Πιερίας, Ρωμαϊκό Ωδείο

Σε ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό σκηνικό στο Αρχαίο Δίον, το Φεστιβάλ Θεσσαλίας θα έχει μια φιλική συμμετοχή στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ Ολύμπου και  για πρώτη φορά θα σμίξουν κάτω από την σκιά του Ολύμπου, παρουσιάζοντας  ένα πρόγραμμα ατομικών έργων των Μπαχ, Στραβίνσκι, Θεοφανίδη και Λιγκέτι και το συναρπαστικό Τρίο για έγχορδα Op.9 No.1 του Μπετόβεν.

  • 20/6, 20:30 Ιερός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου (Παναγίας) Καλαμπάκας

Ο «Ποιμένας στον βράχο» του Schubert δεν θα μπορούσε να εκτελεστεί σε καταλληλότερο σκηνικό. Ένα συναρπαστικό και υπερβατικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει δυο έργα των John Harbison και David Ludwig οι οποίοι εμπνέονται από τη μουσική του Schubert και ολοκληρώνεται με τη «Φαντασία» του Schubert σe C major για βιολί και πιάνο, ένα από τα πιο δύσκολα έργα του ρεπερτορίου.

  • 21/6, 20:30 Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων

Την παγκόσμια Ημέρα Μουσικής επελέγη το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, εμπνευσμένο από τα Δεκεμβριανά του 1944, που ανοίγει αυτή τη συναυλία, η οποία περιλαμβάνει επίσης το Four Seasons του Liebermann, βασισμένο στην ποίηση της Edna St. Vincent Millay, το Clarinet Sonata του Poulenc και ένα από τα σημαντικότερα έργα μουσικής δωματίου του Robert Schumann.

  • 23/6, 20:00 Ο πιανίστας William Hobbs στο Μουσείο πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, στο Βόλο

Ο πιανίστας William Hobbs σε ένα σόλο ρεσιτάλ, εκτελεί έργα από τον Chopin, τον Rachmaninoff, τον Κωνσταντινίδη και κλείνει με την επική τελική Soniano Piano Sonata του Beethoven Op.111

  • 24/6, 20:00 Υπαίθριο Θέατρο “Τζένη Καρέζη” στη Τσαγκαράδα Πηλίου

Αγαπημένα αριστουργήματα του Brahms, του Mozart και του Rachmaninoff σε ένα μοναδικό υπαίθριο ιδιωτικό θέατρο της αξέχαστης ηθοποιού, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο στο Πήλιο.

  • 26/6, 17:00 Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας, Κισσός Πηλίου

Στην εκκλησία-κόσμημα του 18ου αιώνα, της οποίας το εσωτερικό είναι ολόκληρο από επιχρυσωμένο ξύλο και εικόνες, το κοινό θα έρθει σε επαφή με ένα ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό πρόγραμμα των Bach και Messiaen.

  • 27/6, 17:30 “Αθανασάκειο” Aρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Ένα πανέμορφο και συναρπαστικό πρόγραμμα από σπάνιες σονάτες στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.

  • 28/6, 20:00 Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος στο Βόλο

Η τελευταία συναυλία του φεστιβάλ περιλαμβάνει τα υπέροχα «Τρία τραγούδια για τα ποιήματα της Σαπφούς» του Βολιώτη Χρίστου Χατζή, καθώς και τα Κουαρτέτα Πιάνου από τους Liebermann και Brahms. Ένας προαιρετικός «κουμπαράς» θα υπάρχει στα κονσέρτα που θα γίνουν στη Μαγνησία για την ενίσχυση της μελέτης του μοναδικού αυτού μνημείου.

Προηγούμενο άρθρο Ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τοπικός Αστυνόμος στο Δήμο Τεμπών
Επόμενο άρθρο Θερμή στήριξη της Λάρισας από την Εθνική Επιτροπή της UNESCO