Ειδήσεις

Μάξιμος: Να μην καούν οι καλλιέργειες!


«Αυτό που προέχει είναι οι ανάγκες των αγροτών που θέλουν να σώσουν την παραγωγή τους. Να μην καούν οι καλλιέργειες! Για όποιον έχει ζήσει την αγροτική παραγωγή στον θεσσαλικό κάμπο, η απαιτήσεις σε νερό το καλοκαίρι είναι ζωτικής σημασίας και τα προβλήματα στη διανομή του είναι μεγάλα. Είναι, όμως, επίσης σημαντικό οι φορείς διαχείρισης του αρδευτικού νερού (ΤΟΕΒ), να διορθώσουν τα κακώς κείμενα άμεσα, προς όφελος των μελών τους. Η πολυπλοκότητα όμως του θέματος απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο από τα συναρμόδια υπουργεία. Δεν έχω λάβει την απάντηση του κ. Αποστόλου για το θέμα. Αναμένω, άλλα μέχρι στιγμής δεν βλέπω κάποιο ρεαλιστικό σχέδιο». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, στην ερώτησή του για το μείζον ζήτημα της άρδευσης των καλλιεργειών στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ “Μάτι Τυρνάβου”.

Ο αρμόδιος υπουργός στην απάντησή του αναφέρει ότι η λύση στο θέμα των οφειλών προς τη ΔΕΗ ορισμένων ΤΟΕΒ, δεν μπορεί να είναι ενιαία και εξαρτάται από τη διάθεση που αυτοί δείχνουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «για τους ΤΟΕΒ που δείχνουν ότι επιθυμούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η ΔΕΗ θα πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια του διαλόγου και να στηρίξει τη μεγαλύτερη δυνατή ρύθμιση όσον αφορά τις προκαταβολές και το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των δόσεων», ενώ για τους ΤΟΕΒ που δείχνουν απροθυμία ή αυτούς στους οποίους έχουν εντοπιστεί οικονομικές ατασθαλίες «χρειάζονται διαφορετικού τύπου ρυθμίσεις».

Συγκεκριμένα, για το θέμα του ΤΟΕΒ “Μάτι Τυρνάβου” ο κ. Σταθάκης σημειώνει ότι «ο ΤΟΕΒ “Μάτι-Τυρνάβου”, µε έγγραφο που απέστειλε στη ∆ΕΗ, µε ημερομηνία 09.05.2018, αναγνωρίζει ότι η µη ανταπόκριση του στην παλαιότερη ρύθμιση που αφορούσε το έτος 2017, έχει δημιουργήσει έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τον συγκεκριμένο ΤΟΕΒ». Οι εντολές αποκοπής ρεύματος από τη ΔΕΗ δόθηκαν «αφού είχε εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου». Παρ’ όλα αυτά, η ∆ΕΗ ανταποκρινόμενη στην έκκληση του δημάρχου Τυρνάβου, κ. Σαρχώση Παναγιώτη και στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευαισθησίας, δηλώνει διατεθειμένη να προβεί σε περαιτέρω διευκόλυνση, η οποία όμως δεν θα δημιουργεί προϋποθέσεις νέας ασυνέπειας από την πλευρά του ΤΟΕΒ».

Στην απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος επισυνάπτεται δελτίο τύπου της ΔΕΗ Α.Ε. με ημερομηνία 01.06.2018 όπου ανακοινώνεται η επανασύνδεση των παροχών που είναι κομμένες για τους ΤΟΕΒ που δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους, με την προϋπόθεση να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ποσά για την προκαταβολή και να προβούν σε διακανονισμό των οφειλών τους εντός 10ημέρου, δηλαδή μέχρι τις 12.06.2018.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Διανομή τροφίμων στο Δήμο Κιλελέρ
Επόμενο άρθρο Κέλλας: Στα τέσσερα και για το Σκοπιανό