Ειδήσεις

Κέλλας: Προχωρήστε ιεραρχικά στις επιλογές στελεχών εκπαίδευσης


«Το νομοσχέδιο που φέρνετε, κύριοι της Κυβέρνησης, δεν ανασυγκροτεί, αλλά διαλύει τις δομές της Α/Θμιας και Β/Θμιας Εκπαίδευσης και χαρακτηρίζεται από αναξιοκρατία και εκδικητικότητα».

Με αυτά τα λόγια, ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου “Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις”.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, στη συνέχεια, μπαίνοντας στην ουσία του νομοσχεδίου, έθεσε μεταξύ άλλων, προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου τα παρακάτω ερωτήματα:

«Γιατί οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και οι προϊστάμενοι των ΚΕΣΥ επιλέγονται από Περιφερειακά Συμβούλια και όχι από Κεντρικό Συμβούλιο;

Μήπως για να επιταχύνετε τις διαδικασίες fast track σε πανελλήνια κλίμακα και να μειωθούν οι αντιδράσεις;

Πώς είναι δυνατόν, να προΐσταται του Συμβουλίου Επιλογής Συντονιστών Περιφερειακός Διευθυντής, ο οποίος είναι μετακλητός και δεν έχει αξιολογηθεί, αλλά ταυτόχρονα κρίνει αξιολογημένα στελέχη;

Πώς είναι δυνατόν στο Συμβούλιο Επιλογής των Συντονιστών να συμμετέχει ως μέλος Διευθυντής Εκπαίδευσης, ο οποίος έχει επιλεγεί από τις ψήφους εκλεκτορικού σώματος, που προέκυψε όμως με αντισυνταγματικό τρόπο, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Μπαλτά, έχει λιγότερα προσόντα από τους κρινόμενους και δεν έχει αξιολογηθεί;

Γιατί δεν προχωράτε άμεσα και κατά προτεραιότητα στην επιλογή των Διευθυντών Εκπαίδευσης, των οποίων η θητεία λήγει σε ένα μήνα;

Μήπως θα φέρετε καμιά τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για παράταση της θητείας τους;».

«Γι’ αυτό μιλάμε για κομματοκρατία και για έλεγχο των Δομών της Εκπαίδευσης, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», σημείωσε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, ο οποίος, τόνισε ακόμη:

«Αναδεικνύετε τη συνέντευξη σε κυρίαρχο ρυθμιστή της επιλογής Στελεχών, αφού ισοδυναμεί με το 82% των επιστημονικών προσόντων και προφανώς δημιουργούνται προβλήματα αξιοπιστίας, εγκυρότητας και σοβαρότητας στις επιλογές.

Καταργείτε τα ΚΕΔΔΥ, έναν κατά γενική ομολογία επιτυχημένο θεσμό και τα μετατρέπετε σε ΚΕΣΥ.

Μιλάτε για άριστη συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ, που με ανακοίνωση, όμως, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την απουσία διαβούλευσης σχετικά με το νομοσχέδιο και σας καλεί να αντιληφθείτε τον λάθος δρόμο που ακολουθείτε».

«Συγκροτείστε ένα Κεντρικό Συμβούλιο, με συμμετοχή του ΑΣΕΠ για να επιλέξει όλα τα Στελέχη της Εκπαίδευσης: Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, Διευθυντές Εκπαίδευσης και Προϊσταμένους των ΚΕΣΥ και ξεκινήστε τη σειρά επιλογής, ιεραρχικά, από πάνω προς τα κάτω», πρότεινε στον Υπουργό Παιδείας ο Λαρισαίος πολιτικός, ο οποίος κλείνοντας την τοποθέτησή του, επεσήμανε:

«Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στον χώρο της Εκπαίδευσης, κ. Υπουργέ, και βεβαίως η Εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί δεν χρωστούν τίποτα».

 

Προηγούμενο άρθρο ΕΚΛ: Αγωνίσου για τα δικαιώματά σου
Επόμενο άρθρο Εκπαιδευτική ημερίδα διαπραγματευτών της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλία