Ειδήσεις

Κέλλας: Στόχος σας η συριζοποίηση της εκπαίδευσης


«Κύριο χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι η πλήρης αποσάθρωση των δομών της εκπαίδευσης, η οποία εκπορεύεται από τη μόνιμη αλλεργία της κυβέρνησης για την αριστεία, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση.

Αντί να αποκεντρώνει και να ενισχύει την υποστήριξη του σχολείου στο φυσικό του χώρο,  δημιουργεί στη θέση του μία δυσλειτουργική, απρόσωπη και υδροκέφαλη δομή, απομακρυσμένη από το σχολικό περιβάλλον.

Ο στόχος σας, σαφής: Ο πλήρης κομματικός έλεγχος και της Εκπαίδευσης».

Με αυτά τα λόγια εξέφρασε την ευθεία αντίθεσή του στο νομοσχέδιο «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», κατά τη συζήτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας

Ο Λαρισαίος πολιτικός σχετικά με τις αλλαγές που προωθεί το Νομοσχέδιο για τις Υποστηρικτικές Δομές της Εκπαίδευσης, τόνισε:

«Συστήνονται τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, (ΠΕΚΕΣ), στα οποία ενσωματώνονται τα τμήματα επιστημονικής καθοδήγησης και οι Σχολικοί Σύμβουλοι, ενώ σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης συστήνονται τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), στα οποία θα ενσωματωθούν οι δομές των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ), των Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) και οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων (ΣΣΝ).

Επιπλέον, ορίζεται η μετάθεση αρμοδιοτήτων – με το πρόσχημα της αποκέντρωσης – στις αποψιλωμένες από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό Επιτροπές Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και  Υποστήριξης.

Προωθείται η ιατρικοποίηση των μαθησιακών δυσκολιών.

Οι αξιολογήσεις των μαθητών, αντί να λαμβάνουν χώρα σε παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό διεπιστημονικό πλαίσιο, θα αποδοθούν σταδιακά σε φορείς του Υπουργείου Υγείας, σε απόλυτα ιατρικό και νοσοκομειακό περιβάλλον, αναβιώνοντας στη μνήμη μας τις ουρές στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα για απλές διαγνώσεις των ανάπηρων παιδιών και των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».

Στη συνέχεια, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ απευθύνθηκε προς τον Υπουργό Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, λέγοντας:

«Μήπως υποστηρίζετε μία έωλη και κατ’ επίφαση μεταρρύθμιση, την οποία εισηγήθηκαν σύμβουλοί σας, που δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα και επιθυμούν απλά να προκαλέσουν το χάος, για να επικρατήσουν οι μέτριοι;

Διότι, διαπιστώνεται μία έκδηλη τάση ανθρωποφαγίας, αναξιοκρατίας και εκδικητικότητας.

Καταργείτε τον θεσμό του Σχολικού Συμβούλου του τελευταίου και μοναδικού υποστηρικτικού θεσμού σε επίπεδο σχολικής μονάδας, που διαχειρίζεται κρίσεις των σχολείων και παρέχει, έμπρακτα, συμβουλευτικές υπηρεσίες και κοινωνική αρωγή σε μαθητές και γονείς, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς στη σχολική τάξη.

Η υποκατάσταση του από τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου εκτιμάται πως θα λειτουργήσει αντιπαραγωγικά, εγκαθιστώντας μία νέα δομή απομακρυσμένη από την καθημερινή υποστήριξη των σχολικών μονάδων.

Οι Συντονιστές θα επιλέγονται από “κάτω προς τα πάνω” μέσα από περιφερειακό και όχι κεντρικό υπηρεσιακό συμβούλιο, χωρίς τη συμμετοχή στελέχους του ΑΣΕΠ, εν αντιθέσει με την επιλογή διοικητικών στελεχών.

Γιατί άραγε;

Μήπως για να τακτοποιηθούν οι ημέτεροι;

Θεσπίζετε διαδικασίες αξιολόγησης των στελεχών με ανώνυμα ερωτηματολόγια και ορίζετε την επιλογή τους μέσα από ισοπεδωτικά κριτήρια μοριοδότησης, καθιστώντας, τελικώς, καθοριστική τη συνέντευξη, η οποία θα διενεργείται, πιθανότατα, από κομματικά ελεγχόμενες επιτροπές.

Θέτετε περιοριστικούς έως και αντισυνταγματικούς όρους επιλογής σε θέσης ευθύνης, μέσω του ορίου των δύο θητειών και της απαγόρευσης της εκ νέου διεκδίκησης της θέσης.

Αυτό, βέβαια, δεν συμβαίνει πουθενά στη Δημόσια Διοίκηση.

Έτσι αποστερείτε την εκπαίδευση από έμπειρα και  αξιόλογα στελέχη».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Λαρισαίος Βουλευτής επεσήμανε:

«Δυστυχώς, επιδιώκετε την πλήρη αποδόμηση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να γίνετε αρεστοί στο κομματικό σας κοινό.

Για αυτό δεν λέμε απλώς ΟΧΙ στο νομοσχέδιο!

Πάρτε το πίσω και φέρτε να συζητήσουμε κάτι για την Παιδεία.

Γιατί η Παιδεία δεν είναι κανενός κόμματος.

Είναι των Ελληνοπαίδων, είναι ο μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα μας».

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Οι Ρουβίκωνες «ιερές αγελάδες» για την κυβέρνηση!
Επόμενο άρθρο Θ. Νασιακόπουλος: Προωθούμε τη χρήση καυσίμων βιομάζας