Ειδήσεις

Χώρα γερόντων – Του Μάξιμου Χαρακόπουλου


Ξεκινώντας τις συνεδριάσεις της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, γνωρίζαμε ότι το πρόβλημα της δημογραφικής μας συρρίκνωσης ήταν ακανθώδες. Ολοκληρώνοντας, όμως, τις εργασίες μας, όπου ακούστηκαν δεκάδες εκπρόσωποι φορέων και επιστήμονες, έγινε σαφές ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα λύσεις στο πρόβλημα, είναι αμφίβολοτο μέλλον του ελληνισμού:

  • Οι γεννήσεις έχουν πέσει πολύ πιο κάτω από το όριο που απαιτείται για να παραμείνει ένας πληθυσμός ακέραιος αριθμητικά.
  • Οι μεταναστευτικές ροές των Ελλήνων σε παραγωγική και αναπαραγωγική ηλικία είναι τεράστιες.
  • Ο μέσος ηλιακός όρος έχει κυριολεκτικά εκτοξευθεί. Η χώρα μας καθίσταται ουσιαστικά χώρα γερόντων με ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και την ίδια την λειτουργία της κοινωνίας, την ικανότητά της να ανανεωθεί και να προοδεύσει, να διαθέτει δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές προκλήσεις.

Η αποκάλυψη αυτής της οδυνηρής πραγματικότητας απέδειξεότι το δημογραφικό δεν έχει πολιτικό πρόσημο. Είναι πρόβλημα εθνικό και μάλιστα το σημαντικότερο που έχει να επιλύσει η χώρατις επόμενες δεκαετίες. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής συνέβαλαν επίσης στο να καταπέσει και ο μύθος, πως η λύση βρίσκεται στην μαζική εισροή μεταναστών από τρίτες χώρες. Κάτι τέτοιο, θα οδηγούσε όχι στην αναζωογόνηση της ελληνικής κοινωνίας αλλά στην μετατροπή της σε μια σύγχρονη Βαβέλ, χωρίς ελπίδα.

Μοναδική οδός σωτηρίας είναι η εκπόνηση και εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος αντιστροφής της πληθυσμιακής συρρίκνωσης. Πρωταρχικός στόχος του θα είναι η αύξηση των γεννήσεων και η στήριξη της οικογένειας.

Το επιβεβλημένο αυτό σχέδιο θα πρέπει να αγκαλιάσει κάθε τομέα της κυβερνητικής πολιτικής: οικονομία, εκπαίδευση, υγεία. Παράλληλα, με τα ανάλογα επιδόματα να θεσπισθούν σειρά φοροαπαλλαγών με κριτήριο τον αριθμό των παιδιών. Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σήμερα, όπου σχεδόν τιμωρείται όποιος έχει τρία ή περισσότερα παιδιά. Να ενισχυθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και η ολοήμερη εκπαίδευση.

Τέλος, να επιμείνουμε στην προβολή της οικογένειας και όχι στα πρότυπα που κυριάρχησαν τα προηγούμενα χρόνια.Την ευθύνη για την εφαρμογή του προγράμματος θα μπορούσε να έχει ένα υπουργείο Οικογένειας και Δημογραφίας.Λύσεις και μοντέλα υπάρχουν. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε εμείς την Αμερική. Το μόνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση…

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Σκουρλέτη –Αγοραστού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπής για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα