Ειδήσεις

Μάξιμος: Στα λόγια οι πεζές περιπολίες αστυνομικών;


Πόσοι αποσπασμένοι αστυνομικοί στη φύλαξη επισήμων προσώπων και σε υπηρεσίες γραφείου διατέθηκαν τελικά σε περιπολίες από τις 12 Απριλίου που ανακοινώθηκε με «τυμπανοκρουσίες» η άρση αποσπάσεων από την κυβέρνηση, ρωτά ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, μετά τις καταγγελίες εκπροσώπων των αστυνομικών για απόσταση λόγων και έργων.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «η εγκληματικότητα, κάθε μορφής, στη χώρα μας έχει λάβει τα τελευταία χρόνια πρωτοφανείς διαστάσεις. Οι πολίτες αισθάνονται κυριολεκτικά έρμαια σε κάθε εγκληματικό στοιχείο, και πόλεις όπως η Αθήνα, βυθίζονται σε μια άνευ προηγουμένου ανομία. Η μειωμένη αστυνομική δύναμη της Αττικής καλείται να αστυνομεύσει ένα λεκανοπέδιο εκατομμυρίων ανθρώπων, τη στιγμή που η λειτουργία των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών είναι οριακή, με καμία δυνατότητα ουσιαστικής αστυνόμευσης. Η ανάγκη για ενίσχυση της αστυνόμευσης, τόσο στο κέντρο, όσο και στις συνοικίες, με πεζές ή εποχούμενες περιπολίες είναι αδήριτη. Είναι άλλωστε γνωστές οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, η ανεπάρκεια εξοπλισμού, τα προβληματικά αστυνομικά μέσα και υποδομές, η ελλιπής εκπαίδευση και άλλα προβλήματα που δυσκολεύουν το έργο της αστυνομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ως γνωστόν, με δημόσια δήλωση του ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε το 20% των αστυνομικών που είναι εντεταλμένοι να υπηρετούν στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας να διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών της πάταξης της καθημερινής εγκληματικότητας. Αμέσως, ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εξαγγέλλει στις 12.04.18, με “τυμπανοκρουσίες”, ότι θα αποσπαστούν 800 αστυνομικοί από συνοδεία επισήμων προσώπων και τα επιτελικά γραφεία του Αρχηγείου για πεζές περιπολίες, αστυνομικά τμήματα, και υπηρεσίες της λεγόμενης πρώτης γραμμής.

Η υπουργική εξαγγελία χαιρετίστηκε και από την αξιωματική αντιπολίτευση, ως ένα μέτρο προς την ορθή κατεύθυνση. Ωστόσο, και αυτήν την φορά, τα λόγια έχουν τεράστια απόσταση από τις πράξεις αυτής της κυβέρνησης. Όπως πληροφορούμαστε από τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών (Ε.ΑΣ.Υ.Α.) και το Σωματείο Ειδικών Φρουρών (ΣΕΦΕΕΑ) η διαδικασία που ακολουθείται έως τώρα δεν έχει καμία σχέση με τα όσα υποστήριξε ο υπουργός. Αντιθέτως, προκαλούνται επιπρόσθετα προβλήματα, τα οποία θα πλήξουν τις δυνατότητες της Ελληνικής Αστυνομίας να ανταποκριθεί στο καθήκον της.

Συγκεκριμένα στις εν λόγω ανακοινώσεις καταγγέλλεται ότι

  • Στον αριθμό των 800 θα υπολογιστούν και οι υπάρχουσες ομάδες ΔΙ.ΑΣ.–Ο.Π.Κ.Ε., οι οποίες θα αποδεσμευτούν από σταθερά σημεία.
  • Την Παρασκευή 28/04/2018, εκδόθηκε Διαταγή με την οποία μετακινούνται 32 αστυνομικοί από μάχιμες Υπηρεσίες της Ασφάλειας (Δίωξη Ναρκωτικών, Οργανωμένο Έγκλημα, Ανηλίκων, Αναζητήσεων, Αθλητική Βία) στις πεζές περιπολίες.
  • Η γραπτή δέσμευση μεταξύ άλλων, για επιστροφή αστυνομικών στην Διεύθυνση Άμεσης Δράσης (ΔΙ.ΑΣ, ΖΗΤΑ, Περιπολικά) έως σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί παρά κατ’ ελάχιστο, μιας και έχουν επανέλθει σε αυτή μικρότερος αριθμός των 10. Αναφέρεται δε ότι οι συνολικά αποσπασμένοι από την Δίκυκλη Αστυνόμευση (ΔΙ.ΑΣ -ΖΗΤΑ ) μεταξύ άλλων και σε πολιτικά πρόσωπα, υπουργικά γραφεία κ.α , είναι 401.
  • Στην υποδιεύθυνση Πεζών Περιπολιών, που ακόμη δεν έχει θεσπισθεί, μετακινούνται αστυνομικοί χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια και ουσιαστική εκπαίδευση, για να φέρουν σε πέρας ένα δύσκολο έργο όπως είναι η αντιμετώπιση του εγκλήματος στο κέντρο της Αθήνας».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Πόσοι είναι οι αστυνομικοί που έχουν αποδεσμευθεί από τις 12 Απριλίου έως σήμερα από τη φύλαξη προσώπων και γραφείων;
  2. Ποια είναι τα κριτήρια της επιλογής των αστυνομικών οι οποίοι μετακινούνται για να στελεχώσουν την υποδιεύθυνση Πεζών Περιπολιών;
  3. Είναι αλήθεια ότι για τη στελέχωση των πεζών περιπολιών μετακινούνται αστυνομικοί από τις μάχιμες μονάδες της Ασφάλειας, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα τους, οι οποίες κατ’ αυτόν τον τρόπο αποψιλώνονται; Πόσοι είναι αυτοί και από ποιες διευθύνσεις;
  4. Πόσοι αποσπασμένοι αστυνομικοί από τις ομάδες ΔΙΑΣ και ΖΗΤΑ, στη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων ή Πρόσωπα, έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους;
Προηγούμενο άρθρο Ξεκινά η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης Στομίου
Επόμενο άρθρο Ο Δ. Κιλελέρ ξεκίνησε την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος