Πρωτοσέλιδο

Έντονες αντιδράσεις της ΕΝΠΕ για τον Κλεισθένη


Απόσυρση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα ζητά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Στη χθεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΝΠΕ καθόρισε το εξής πλαίσιο δράσης:

*Έως Τετάρτη 9 Μαΐου: Σύγκληση εκτάκτως των Περιφερειακών Συμβουλίων.

*Παρασκευή 11 Μαΐου: Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ – ανοικτή σε όλα τα μέλη του Συνεδρίου της Ένωσης.

* Σάββατο 12 Μαΐου: κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ με βάση την απόφαση του προηγούμενου συνεδρίου των δύο Ενώσεων.

Όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα αλλά θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματαπου αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ στην καθημερινότητά τους

«Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει το Σχέδιο Νόμου και αξιώνουμε ουσιαστικό διάλογο για νέα νομοθετική πρωτοβουλία με βάση την πρόταση Σχεδίου Νόμου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και τις αποφάσεις των Συνεδρίων των Αυτοδιοικητικών Θεσμών.

Παράλληλα, ζητούμε άμεσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο για να τον ενημερώσουμε και τον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα προκειμένου να του επισημάνουμε τα οξυμμένα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και να του αναλύσουμε τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ)», τόνισε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

«Το Σχέδιο Νόμου είναι η χειρότερη νομοθετική παρέμβαση για την Αυτοδιοίκηση. Στην ουσία αφορά μόνο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Οι υπόλοιπες διατάξεις έχουν ενσωματωθεί στο Σχέδιο Νόμου ως… περιτύλιγμα», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός και ξεκαθάρισε πως «αυτό το Σχέδιο Νόμου

-Δεν είναι μεταρρύθμιση και φυσικά δεν είναι η μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη η Αυτοδιοίκηση, η κοινωνία, η πατρίδα μας.

-Όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα αλλά, τουναντίον, είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ στην καθημερινότητά τους».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας σημείωσε ότι «συνιστά εμπαιγμό για την Αυτοδιοίκηση και ιδίως την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση το γεγονός ότι:

-Δεν έχει ενσωματωθεί στο Σχέδιο Νόμου ούτε μία από τις τεκμηριωμένες προτάσεις των Αυτοδιοικητικών Θεσμών. Δεν γίνεται καν αναφορά σε αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και ενίσχυση των Περιφερειών με πόρους και προσωπικό, που τόσο έχουν ανάγκη προκειμένου να εξυπηρετούν αποτελεσματικά τον πολίτη.

-Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών υπαναχώρησε ακόμη και στο θέμα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για τις οποίες κατ’ επανάληψη τόσο ο Υπουργός όσο και ο Γενικός Γραμματέας διαβεβαίωναν ότι θα τις συρρικνώσουν.

-Μια Κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία 40 μήνες να αναφέρει ότι χρειάζεται άλλους 4 μήνες για να αντιληφθεί ποιες είναι οι επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες και Διευθύνσεις Περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

-Να κρατούν κρυφό το Σχέδιο Νόμου για 14 ολόκληρους μήνες και να το δίνουν για διαβούλευση μόλις… 10 εργάσιμες ημέρες».

Ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου μας γυρίζει δύο χρόνια πίσω στο χρόνο, στην εποχή που συγκροτήθηκε η επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και διερωτήθη: «Αλήθεια, τι νόημα είχε να συσταθεί Επιτροπή και να γίνουν τόσες ανθρωποώρες συζητήσεων αφού το μόνο το οποίο τους ενδιαφέρει και το οποίο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος;»

Μόνοι κερδισμένοι οι ολιγάρχες από την απλή αναλογική

Για το εκλογικό σύστημα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας αφού υπενθύμισε ότι υπάρχει ήδη απόφαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ κατά της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση, ξεκαθάρισε;

«Στις Περιφέρειες δεν φοβόμαστε την απλή αναλογική, η οποία είναι αλήθεια ότι παρουσιάζεται ελκυστική στον πολίτη. Ωστόσο, ποιος σκέπτεται την επόμενη ημέρα; Ηεφαρμογή της είναι βέβαιο ότι καταδικάζει Περιφέρειες και Δήμους σε εγκλωβισμένη ακυβερνησία. Μόνοι κερδισμένοι οι ολιγάρχες που με μικρές χορηγίες θα ελέγχουν εύθραυστες πλειοψηφίες στα Συμβούλια. Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για κυνικό παιχνίδι εξουσίας με στόχο τον έλεγχο της Αυτοδιοίκησης».

Προηγούμενο άρθρο Συλλαλητήριο Θεσσαλών κτηνοτρόφων
Επόμενο άρθρο Βιωματικό σεμινάριο από τους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας