Ειδήσεις

Παρέμβαση Μάξιμου για την έκρηξη εισροών μεταναστών


«Η Τουρκία παίζει και πάλι το μεταναστευτικό χαρτί, όπως φαίνεται και από την κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε Έβρο και Αιγαίο, για να εκβιάσει καταστάσεις. Απέναντι σε ένα εκρηκτικό πρόβλημα απαιτείται από την κυβέρνηση να δράσει με αποφασιστικότητα, και να αφήσει τις γνωστές ιδεοληψίες που μας οδήγησαν στο σημείο που είμαστε σήμερα. Τα όσα συνέβησαν στην Λέσβο πρέπει να σημάνουν συναγερμό για τη λήψη μέτρων, και όχι να γίνουν αφορμή αυθαίρετων γενικεύσεων και αφορισμών». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή σχετική ερώτηση που συνυπογράφει με άλλους 30 βουλευτές της ΝΔ. Η ερώτηση που απευθύνεται προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, και ως πρώτο υπογράφοντα έχει τον βουλευτή Έβρου κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνουν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στον Έβρο, με τα νούμερα που καταγράφουν οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης να είναι άκρως ανησυχητικά…

Είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά πλέον περνάνε το ποτάμι του Έβρου πάνω από 300 μετανάστες και πρόσφυγες, αριθμός που είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι και το Φθινόπωρο που ο καιρός συνεχώς θα βελτιώνεται. Πέρυσι τον Μάρτιο είχαν περάσει τα χερσαία σύνορα από τον Έβρο 256 άτομα,  ενώ τον φετινό, μετά το γεγονός με τους δύο στρατιωτικούς μας, καταγράφηκαν 1.658 το σύνολο των οποίων είναι ταυτισμένοι οικονομικοί μετανάστες και λίγοι πρόσφυγες πολέμου. Παράλληλα μέσα στον Απρίλιο οι διελεύσεις έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000 και σίγουρα θα αυξηθούν μέχρι το τέλος του μήνα ακόμη περισσότερο. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η Άγκυρα ‘‘παίζει’’ και πάλι το χαρτί των οικονομικών μεταναστών και των προσφύγων για να αυξήσει την πίεση προς την Ε.Ε. και προς την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα η κοινή δήλωση Τουρκίας –ΕΕ!»

Και οι 31 βουλευτές της ΝΔ ζητούν να πληροφορηθούν από τους αρμοδίους υπουργούς:

  • Πως θα αντιμετωπίσουν τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στον Έβρο, αν έχουν σχέδιο αντιμετώπισης τους και αν ναι ποιο είναι αυτό;
  • Αν θα ενισχύσουν με άτομα, αλλά και με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό τις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι συνεχόμενες ροές μεταναστών και προσφύγων.
  • Αν θα ενισχύσουν τις δομές διαχείρισης μεταναστών–προσφύγων, ώστε να αποδεσμευτούν δυνάμεις για την περιπολία στα σύνορα προς αποτροπή των παράνομων διελεύσεων.
  • Αν θα ζητηθεί η παρουσία της FRONTEX για την από κοινού με όλους τους Ευρωπαίους αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας με την άμεση ενεργοποίηση των ομάδων ταχείας ανταπόκρισης RABIT.
  • Αν θα διεκδικήσουν την παρουσία της FRONTEX και κατά μήκος των πέρα συνόρων, της γειτονικής μας χώρας, ώστε να επιτευχθεί μια πιο ουσιαστική και αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων των δύο κρατών.
  • Αν έχουν βάση τα σενάρια που αναφέρουν για δημιουργία επιπλέον δομών εξυπηρέτησης προσφύγων και μεταναστών, εκτός από τις ήδη υπάρχουσες, στον Έβρο και στη Θράκη γενικότερα, που αποτελούν νευραλγικές, ακριτικές και ευαίσθητες περιοχές.

 

Προηγούμενο άρθρο Εορτασμός Ημέρας Παιδικού Βιβλίου από το Europe Direct
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη 35χρονος για βεγγαλικά και όπλα