Ειδήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας για τις εξελίξεις στα ΑΕΙ-ΤΕΙ


Μετά  την ψήφιση του νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής -που θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά- και τη λειτουργία διετών δομών που θα προστεθούν στο «μενού» προγραμμάτων και πτυχίων, η κυβέρνηση προχωρά την αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στα υπόλοιπα ιδρύματα.

Στη Θεσσαλία αυτό εκφράζεται με το νέο Πανεπιστήμιο που θα προκύψει από την συγχώνευσή του με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας. Με βάση προτάσεις του Π.Θ προβλέπονται εντάξεις τμημάτων του ΤΕΙ σε σχολές του Π.Θ, ίδρυση νέων τμημάτων, κατάργηση τμημάτων με τους υπάρχοντες σπουδαστές να μην εντάσσονται στα νέα τμήματα, και ταυτόχρονα ίδρυση διετών προγραμμάτων κατάρτισης από το Πανεπιστήμιο. Θεσμοθέτηση ερευνητικού κέντρου με Ινστιτούτα.

  • Επιχειρείται από τη μία η καλλιέργεια αυταπατών στους σπουδαστές του ΤΕΙ, για δήθεν αναβάθμιση των σπουδών τους.
  • Την ίδια ώρα υπάρχουν και σπουδαστές που βλέπουν  το μέλλον τους αβέβαιο, καθώς υπάρχουν τμήματα που προτείνεται να κλείσουν, να μετατραπούν σε διετείς κύκλους κατάρτισης.
  • Για όσους φοιτούν σήμερα στο ΤΕΙ, οι σχολές τους σταδιακά θα κλείσουν μέχρι το 2024, ενώ οι ίδιοι δεν θα μπορούν να ενταχθούν στις νέες σχολές που θα δημιουργηθούν από την απορρόφηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας στο Π.Θ.
  • Από την άλλη στους φοιτητές παρουσιάζεται (κύρια από μερίδα καθηγητών) το ΤΕΙ ως πηγή υποβάθμισης του έργου του Π.Θ.

Διάφοροι καθηγητές και εκπρόσωποι της Τ.Δ, χωρίς να αμφισβητούν την στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης, που είναι η εφαρμογή της πολιτικής της Ε.Ε για δημιουργία του «Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης», με κριτήριο τη θέση τους ή πιθανές μπίζνες, αντιπαρατίθενται όχι για την ουσία των αλλαγών, αλλά για την έδρα των τμημάτων (αν είναι στο Βόλο, τη Λάρισα ή αλλού), βλέποντας του σπουδαστές ως πελάτες. 

Αυτή η αντιπαράθεση είναι συνέπεια της λειτουργίας των ιδρυμάτων με όρους αγοράς. Ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο ίδρυμα είναι καλύτερο στο να πουλήσει τα «προϊόντα του». Δεν αφορά την εκπαίδευση ολοκληρωμένων επιστημόνων που συμβάλλουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Έχουν ευθύνη για την σημερινή κατάσταση των τμημάτων.

Ποιος είναι ο στόχος τέτοιων αλλαγών;

Ποιος επωφελείται; Τι πρέπει να διεκδικήσουμε ώστε «να μην πληρώσουν και πάλι το μάρμαρο οι φοιτητές-σπουδαστές, εργαζόμενοι, τα φτωχά λαικά στρώματα»;

Αυτές οι αλλαγές, αποτελούν πολιτική προσαρμογής του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό το βρώμικο «συμβόλαιο» έχει αναλάβει η κυβέρνηση.  Πιο ειδικά, πρόκειται για προσαρμογή στο στόχο της «δίκαιης ανάπτυξης», που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ. Δηλ. τη στήριξη των κερδών μεγάλων εταιρειών της περιοχής π.χ. στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ή στον τομέα της ιδιωτικής υγείας.  Αυτούς έρχεται να εξυπηρετήσει η δημιουργία σχολών όπως η Γεωπονική, τα διετή προγράμματα κατάρτισης. Θα τους παρέχουν τζάμπα εργατικό δυναμικό μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας και τζάμπα έρευνα.

Ακόμα έτσι προωθείται και η εξοικονόμηση πόρων για να προκύπτουν τα ματωμένα πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τα μνημόνια διαρκείας. Κανένα όφελος δηλαδή για τους αποφοίτους και τα λαϊκά στρώματα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση προτάσσει τα πραγματικά κριτήρια και τις  ανάγκες του λαού. Οι απαντήσεις στις αγωνίες των σπουδαστών, των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών, βρίσκονται στην πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν!

Στην πρόταση αυτή, η ανώτατη εκπαίδευση είναι πραγματικά ενιαία, γιατί σταματά η πολυδιάσπαση και η κατηγοριοποίηση ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων με τη διαμόρφωση ενός μόνο πτυχίου ανά επιστημονικό αντικείμενο, ανώτατου, πανεπιστημιακού δηλαδή επιπέδου.

Υπάρχει σαφής και επιστημονικός καθορισμός των επιστημονικών αντικειμένων, νέα προγράμματα σπουδών, με κριτήριο να ανταποκρίνονται ενιαία στις πραγματικές ανάγκες της επιστημονικής και κοινωνικής προόδου και όχι στις εφήμερες ανάγκες της «αγοράς» και των μονοπωλίων. Έτσι μπορούν στην πράξη να αντιστοιχίζονται οι σπουδές στις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων.

Με βάση αυτή την πρόταση, το πτυχίο θα είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.

Η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Όλα τα ιδρύματα έχουν σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, εστίες και λέσχες. Οι φοιτητές απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου παροχές, με ευθύνη του κράτους και δεν επιβαρύνονται καθόλου για τις σπουδές τους. Το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό είναι μόνιμο. Η πρόταση αυτή προϋποθέτει μια άλλη οικονομία, νέα κοινωνική οργάνωση και εξουσία, με γνώμονα τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος των μονοπωλίων.

Η πρόταση αυτή πατάει στις ανάγκες και τις δυνατότητες του σήμερα, όπως αυτές καθορίζονται από την ανάπτυξη των ίδιων των μέσων παραγωγής, της ίδιας της επιστημονικής  γνώσης. Ταυτόχρονα είναι και η μοναδική που μπορεί να δώσει μεγαλύτερη δύναμη και προοπτική στους καθημερινούς μας αγώνες για τη βελτίωση των συνθηκών σπουδών!

Προηγούμενο άρθρο Ίδρυση Τράπεζας Τροφίμων στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Aκατάλληλα προς κατανάλωση σφάγια που δεν έχουν σφαγεί σε εγκεκριμένο σφαγείο