Ειδήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα πεπραγμένα της Περιφέρειας


Βρισκόμαστε σε μια περίοδο, κλιμάκωσης της αντεργατικής-αντιλαικής επίθεσης κυβέρνησης, Ε.Ε, μεγάλου κεφαλαίου, με σκοπό να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, για αύξηση της κερδοφορίας των καπιταλιστών και επικίνδυνης όξυνσης των ανταγωνισμών ιμπεριαλιστικών κρατών και ενώσεων, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, Ρωσίας, Κίνας, Τουρκίας, Ισραήλ, που οδηγούν στην επέκταση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και εντάσεων στη Μ. Ανατολή, στο Αιγαίο, στη Ν/Α Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και αλλού, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και αγορών.

Σ’ αυτούς, η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, έχουν μπλέξει γερά και την Ελλάδα, επιδιώκοντας την αναβάθμιση των συμφερόντων της αστικής τάξης της χώρας μας, όπως κάνουν και οι γειτονικές αστικές τάξεις, γεγονός που φέρνει πολύ κοντά τον κίνδυνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου με άμεση συμμετοχή και της Ελλάδας, με μόνο σίγουρο χαμένο το λαό μας και τους άλλους λαούς.  

  • Η Περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, όφειλε αφενός να αντιταχθεί στην συνεχιζόμενη αντιλαική επίθεση, αντι να συμμετέχει στην υλοποίηση της και αφετέρου να αντιταχθεί στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, στη συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτούς.

Αντι αυτού, κ. Περιφερειάρχα, ως πρόεδρος της ΕΝΠΕ, επικεφαλής ομάδας Περιφερειαρχών και Δημάρχων, φαίνεται ότι έχετε αναλάβει ρόλο στη προώθηση των αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών στη χώρα και την περιοχή. Αυτό δείχνει και η πρόσφατη επίσκεψή σας, στο ΝΑΤΟ, την ώρα που αυτό σφαγιάζει λαούς, διαμελίζει χώρες, γκριζάρει το Αιγαίο, αλλάζει σύνορα, για χάρη των συμφερόντων των μονοπωλίων που υπερασπίζεται, έπαιξε βρώμικο ρόλο στη διχοτόμηση της Κύπρου, στο μακελειό των Βαλκανίων, όπως και η βάση των ΗΠΑ στη Σούδα στο μακελειό στη Συρία. Δεν βλέπετε τον βρώμικο ρόλο των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ–Ε.Ε ξανά στα Βαλκάνια, απέναντι στις θρασύτατες διεκδικήσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, στην Κυπριακή ΑΟΖ; 

Εμείς καλούμε το λαό, να καταδικάσει τις ενέργειες που στηρίζουν την εγκληματική δράση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ε.Ε. Να αντιταχθεί στον φασισμό, τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό και να μπουν στον αγώνα μαζί το ΚΚΕ. Να παλέψει ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτούς, για την υπεράσπιση των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν, για την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τα Βαλκάνια, των αμερικανονατοϊκών βάσεων από τη χώρα μας, να μην εγκατασταθεί βάση αμερικανικών ντρόουν στη Λάρισα, να επιστρέψουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Να πάψει η χώρα μας να πληρώνει 4 δις. ευρώ ετησίως στο ΝΑΤΟ. Για αποδέσμευση της χώρας μας απ’ το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε με τους εργαζόμενους αφέντη στον τόπο τους.

Να μην έχει όμως εμπιστοσύνη στην αστική τάξη, την κυβέρνηση και τα κόμματά της, όπως και σε αιρετούς σε Περιφέρειες και Δήμους, που πουλάνε το παραμύθι της «ενότητας» κάτω από τους δήθεν «εθνικούς στόχους», που στοχεύουν να κρατούν υποταγμένο το λαό για να δέχεται τα αντιλαϊκά μέτρα και όταν αυτά δεν επαρκούν, να γίνεται ανθρωποθυσία στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

  • Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ, αντιπαλεύουμε το καπιταλιστικό σύστημα, γιατί εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας, για την εξασφάλιση τεράστιων κερδών από μια ισχνή μειοψηφία εκμεταλλευτών μας. Αυτό το άδικο σύστημα, στηρίζουν, όχι μόνο η εκάστοτε κυβέρνηση και η Ε.Ε, αλλά και οι Περιφέρειες και Δήμοι, γιατί είναι τμήματα του αστικού κράτους που υλοποιούν την δια αντιλαική πολιτική. Και η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, εφαρμόζει αυτή την πολιτική, που πασχίζει για την ανάπτυξη του καπιταλισμού. Όμως αυτή δεν θα φέρει πίσω όσα κλάπηκαν από τους εργαζόμενους στην κρίση του, αλλά απαιτεί τη συνέχιση της σύνθλιψης των εργατικών-λαικών δικαιωμάτων, το ξεκλήρισμα πολλών ακόμα γεωργοκτηνοτρόφων και ΕΒΕ.

Δέστε τους κλάδους που είναι σε ανάπτυξη χρόνια τώρα. Μεγάλα κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, φτώχεια και εκμετάλλευση για εργάτες, γεωργοκτηνοτρόφους. Εσείς μιλάτε για έργα της περιφέρειας, για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, αλλά η Θεσσαλία είναι στη ζώνη υψηλής φτώχειας, η επίσημη ανεργία στο 22%, στους νέους 55%. Ίδια η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα, που έχει ως αποτέλεσμα την ένταση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων γεωργών-κτηνοτρόφων και μέσω της ΚΑΠ, τα ελλείμματα, τη διατροφική εξάρτηση.

Εμείς διαφωνούμε με την πολιτική σας, γιατί υπηρετεί τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και στην κρίση και στην προσπάθεια να ανακάμψει και όχι τα εργατικά-λαικά συμφέροντα.

Εναντιωνόμαστε στον αντιλαϊκό χαρακτήρα της Περιφερειακής διοίκησης, εσείς συμφωνείτε, ζητάτε περισσότερες αρμοδιότητες, αλλά για να εφαρμόζεται την δια αντιλαική πολιτική. Τσακώνεστε με την κυβέρνηση για το εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής που λέει ότι θα φέρει, για δήθεν ακυβερνησία, λες και δεν συναινείτε στα βασικά, με τις παρατάξεις που στηρίζεται από κοινού τη στρατηγική του κεφαλαίου.  

Στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, αντί να στηρίξετε τις εργατικές-λαικές διεκδικήσεις για να μην πληρώσουν τις συνέπειες οι εργάτες, οι συνταξιούχοι, οι μικροί αγρότες και ΕΒΕ, συμβάλατε στην ενσωμάτωση τους στις ανάγκες του συστήματος, μέσω ευρωενωσιακών και άλλων προγραμμάτων διαχείρισης της φτώχειας και της ανεργίας, σπρώχνοντας προς τα κάτω τα λαϊκά δικαιώματα. 

Δεν διεκδικήσατε στην πράξη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της Περιφέρειας, των ΚΑΠ, του ΠΔΕ, την αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά βάλατε πλάτη, στη δημοσιονομική πειθαρχία, στις περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού για τις Περιφέρειες, του ΠΔΕ, στην ανατροπή εργασιακών σχέσεων, στην μεγαλύτερη σύνδεση της Περιφέρειας με την επιχειρηματικότητα.

Η συνδιοργάνωση του αναπτυξιακού συνεδρίου τον περασμένο Οκτώβρη, με την κυβέρνηση, δεν αφορούσε τις εργατικές-λαικές ανάγκες, αλλά την προώθηση των σχεδίων των μεγαλοεπιχειρηματιών στην αγροτική παραγωγή, στην μεταποίηση τροφίμων, στον τουρισμό, στην ενέργεια, στη διαχείριση απορριμμάτων και άλλους τομείς, προκειμένου να εξασφαλίσουν νέα κέρδη.

Οι πόροι που διαχειρίζεστε από ΕΣΠΑ, Π.Τ.Α, Π.Α.Α, ΠΔΕ, κ.α, δεν είναι ευκαταφρόνητοι. Όμως αυτοί, κατά κύριο λόγο κατευθύνονται άμεσα ή έμμεσα στη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Π.χ. το 70% περίπου του ΠΕΠ, πάει για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, το 90% του Π.Α.Α, το ίδιο.  

Αντίθετα τα έργα για τις λαικές ανάγκες, χωρίς να χρυσοπληρώνονται, δεν είναι στις προτεραιότητές σας. Δίνεται χρήματα για έργα που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ. σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης), αλλά τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη τη Θεσσαλία, που πρόσφατα αποδείχτηκε ότι είναι ανοχύρωτες πολλές περιοχές και πλημμυρίζουν, με σοβαρές καταστροφές, γίνονται με το σταγονόμετρο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε μέσα και έξω από το Π.Σ, τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες του ταξικού εργατικού σ.κ, του αντιμονοπωλιακού σ.κ των μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ. Απ’ αυτή τη σκοπιά αντιπολιτευόμαστε την Περιφερειακή αρχή, την κυβέρνηση, την Ε.Ε και το μεγάλο κεφάλαιο, θα πρωτοστατούμε για την ανασύνταξη του εργατικού-λαικού κινήματος, την δημιουργία μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που θα ενώνει την εργατική τάξη, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, με στόχο να φέρει ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας προς όφελος τους.

Προηγούμενο άρθρο Η Περιφέρεια αναμορφώνει το τμήμα της λεωφόρου Καραμανλή
Επόμενο άρθρο Ημερίδα του Συνηγόρου του Πολίτη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση