Ειδήσεις

Μάξιμος: Απουσία πρόληψης στους κινδύνους των φυσικών καταστροφών


«Το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας παραμένει συνήθως στη σκιά, αλλά εμφανίζεται ορμητικό όταν προκύπτουν γεγονότα φυσικών καταστροφών. Η ελληνική πολιτεία, ως συνήθως, λειτουργεί και σ’ αυτόν τον τομέα ως Επιμηθέας και ελάχιστες φορές ως Προμηθέας. Αν ανατρέξουμε σε μικρές και μεγάλες φυσικές καταστροφές θα διαπιστώσουμε παντού την απουσία της πρόληψης, της εφαρμογής επεξεργασμένου σχεδίου και την πλημμελή τήρηση των νόμων». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα της Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τις φυσικές καταστροφές: Η συμβολή και οι ευθύνες της αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Χαρακόπουλος υπενθύμισε την «πρόσφατη τραγωδία της Μάνδρας, όπου 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την κατεβασιά του ρέματος. Κι όμως αυτή η τραγωδία θα μπορούσε να αποφευχθεί. Αν δεν είχαν μπαζωθεί τα ρέματα, αν δεν είχαν αποψιλωθεί τα δάση στα ορεινά, αν ακόμη και την υστάτη ώρα η τροχαία είχε ειδοποιηθεί και είχε εγκαίρως σταματήσει την κυκλοφορία στον δρόμο-ρέμα. Τίποτε απ’ αυτά δεν συνέβη και, 23 ζωές χάθηκαν αδίκως, υποδομές και κατοικίες καταστράφηκαν, η οικονομική ζωή μιας ολόκληρης πόλης βούλιαξε στη λάσπη. Είχα την εντός εισαγωγικών τύχη, να επισκεφθώ με τον πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη την Μάνδρα και να δω και να ακούσω από πρώτο χέρι τα όσα εξωφρενικά προκάλεσαν την καταστροφική πλημμύρα. Και σήμερα άκουγα στην τηλεόραση ότι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κατασκευών εντός του ρέματος επιχειρούν να τα ξανακτίσουν!»

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε με τον νόμο 4249/2014, που ήταν πραγματικά πρωτοποριακός, να διαμορφώσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της πολιτικής προστασίας της χώρας σε επιτελικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο. Ο νόμος αυτός, ωστόσο, μέχρι σήμερα, έχει μείνει στα χαρτιά και δεν έχει εφαρμοστεί».

Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικής οξυδέρκειας και βούλησης. Και είμαι βέβαιος ότι η ΝΔ τα διαθέτει και τα δύο σε επάρκεια. Άλλωστε, η ευαισθησία του προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη, μου είναι γνωστή από την εποχή που ήμασταν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της βουλής στην οποία προήδρευε.

Στο πλαίσιο αυτό το βασικό μας βάρος θα το ρίξουμε:

  • Στην προώθηση του Εθνικού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης, το οποίο μένει στα χαρτιά.
  • Στην δημιουργία βάσης δεδομένων, και στη χαρτογράφηση όλης της χώρας, η οποία θα μας βοηθήσει να εντοπίζουμε άμεσα όλες τις ανάγκες και να ιεραρχήσουμε τους στόχους μας και η οποία θα ανταποκρίνεται στα κοινά κριτήρια και δεδομένα καταγραφής που θέτει και η ΕΕ.
  • Στην προτεραιοποίηση των έργων που αφορούν στην πρόληψη των κινδύνων.
  • Στην βελτίωση του συντονισμού μεταξύ όλων των υπηρεσιών που σχετίζονται με την πολιτική προστασία, που σήμερα είναι σε υποτυπώδες σημείο.
  • Στο ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης των κινδύνων που πρέπει να ακολουθούν οι Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας στις Περιφέρειες και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως στις Μονάδες Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Στο νέο οργανόγραμμα για την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που θα επιτρέψει τη δυνατότητα ανταπόκρισης στα νέα δεδομένα».

Εκτός από τον κ. Χαρακόπουλο μίλησαν ακόμη ο τομεαρχης Εσωτερικών, βουλευτής Αττικής κ. Μάκης Βορίδης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοόικησης κ. Τάσος Γαϊτάνης.

 

Προηγούμενο άρθρο Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για τους πλειστηριασμούς
Επόμενο άρθρο Επανασύνδεση ρεύματος και βοήθημα στους πιο αδύναμους