Ειδήσεις

Το ΕΚΛ για τα προβλήματα στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Λάρισας


Σε αντίθεση με όσα διατυμπανίζει η κυβέρνηση ότι «εξυγιαίνεται» και βελτιώνεται η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας-πρόνοιας σε όλες τις βαθμίδες του, στην πραγματικότητα η κατάσταση χειροτερεύει για τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, που οδηγεί σε περεταίρω υποβάθμιση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή της, οδηγώντας όλο και περισσότερους ασθενείς και ασφαλισμένους στον επιχειρηματικό τομέα πληρώνοντας ακόμα περισσότερα για εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία.

Ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι επιπτώσεις για τις ασφαλισμένες-ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.  Τα Ιατρεία του ΠΕΔΥ στη Λάρισα και τα Κέντρα Υγείας λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς και προσωπικού άλλων ειδικοτήτων (παραϊατρικό, διοικητικό, κ.α), καθώς επίσης και τις ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, υπολειτουργούν. Ανάλογη είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας του Νομού.

Συγκεκριμένα στα ιατρεία του ΠΕΔΥ στο Ν. Λάρισας, για πολλές δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένες- ασφαλισμένους, δεν υπάρχει σήμερα κανείς (Καρδιολόγος, Οφθαλμίατρος, Οδοντίατρος, Πνευμονολόγος, Δερματολόγος, Γαστρεντερολόγος, Ρευματολόγος, Ακτινολόγος, Ψυχίατρος), ενώ σε μια σειρά άλλες ειδικότητες, υπάρχει μόνο 1 γιατρός (Γυναικολόγος, Ορθοπεδικός, Παιδίατρος, Μικροβιολόγος που πάει μια φορά τη βδομάδα).

Στον εξοπλισμό των ιατρείων δεν υπάρχουν (αξονικός και μαγνητικός τομογράφος, δεν υπάρχουν πολλές φορές αντιδραστήρια στο μικροβιολογικό-αιματολογικό και δεν γίνονται όλες οι εξετάσεις εκεί, επίσης στα οφθαλμολογικά δεν γίνονται μια σειρά εξετάσεις λόγω έλλειψης των σχετικών μηχανημάτων), οπότε εξαναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να πάνε σε ιδιώτες, πληρώνοντας επιπρόσθετα. Επίσης το κτίριο που στεγάζονται τα ιατρεία του ΠΕΔΥ Λάρισας δεν είναι κατάλληλο γι’ αυτό το σκοπό.

Αυτή η κατάσταση δεν βελτιώνεται με τη δημιουργία κάποιων ΤΟ.Μ.Υ, που στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κατακερματισμένο συνοθύλευμα μονάδων χαμηλών προδιαγραφών, οι οποίες ούτε στελεχωμένες επαρκώς είναι με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ούτε το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό διαθέτουν προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση. Στην πράξη ελάχιστα μπορούν να κάνουν, κυρίως θα συνταγογραφούν. Αυτό είναι ακρωτηριασμός της έννοιας της Π.Φ.Υ και όχι φιλολαϊκή αλλαγή. Επιπλέον είναι επισφαλής η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά της λήξη της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, μιας και από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται τίποτα, που σημαίνει ότι, είτε θα καταργηθούν, είτε θα περάσουν στην ευθύνη των Δήμων με επιβολή τοπικής φορολογίας για να λειτουργούν.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, επανειλημμένα έχει αναδείξει τα προβλήματα των ιατρείων του ΠΕΔΥ Λάρισας, των Κέντρων Υγείας, αλλά και γενικότερα της δημόσιας υγείας-πρόνοιας, διεκδικώντας την λύση τους. Ωστόσο η κατάσταση αντι να βελτιώνεται, επιδεινώνεται.

Με αφορμή και την 8η Μάρτη, παγκόσμια ημέρα αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία και στην κοινωνία, το ΕΚΝΛ, επαναφέρει τις διεκδικήσεις του για τα μεγάλα προβλήματα στα ιατρεία του ΠΕΔΥ και γενικότερα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μιας και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα.

Διεκδικεί:

  • Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης (γιατρούς, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) και εξοπλισμό στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Λάρισας όπως και στα Κέντρα Υγείας. Συγκεκριμένα, να προσληφθούν στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, άμεσα στις ειδικότητες που δεν υπάρχει κανένας γιατρός (2 Καρδιολόγοι, 2 Οφθαλμίατροι, 2 Οδοντίατροι, 2 Πνευμονολόγοι, 2 Δερματολόγοι, 2 Γαστρεντερολόγοι, 2 Ρευματολόγοι, 2 Ακτινολόγοι, 2 Ψυχίατροι), καθώς και δεύτερος γιατρός στις ειδικότητες που υπάρχει μόνο 1 γιατρός (Γυναικολόγος, Ορθοπεδικός, Παιδίατρος, Μικροβιολόγος που πάει μια φορά την εβδομάδα).
  • Να εξοπλιστούν με αξονικό και μαγνητικό τομογράφο τα ιατρεία του ΠΕΔΥ στη Λάρισα.
  • Να εξασφαλισθεί η κάλυψη όλων των αναγκών σε αντιδραστήρια στο μικροβιολογικό-αιματολογικό του ΠΕΔΥ και να γίνονται όλες οι εξετάσεις εκεί, χωρίς να αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να καταφεύγουν σε ιδιώτες και να πληρώνουν γι’ αυτές. Το ίδιο και στα οφθαλμολογικά ιατρεία.
  • Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με δημιουργία νέων Κέντρων Υγείας, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων.
  • Στα πλαίσια αυτά να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (π.χ Φιλιππούπολη, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, Αβέρωφ και κινητές μονάδες στη ΒΙΠΕ και στα ΤΕΙ), τα οποία θα αποτελούν ενιαίο σύστημα μαζί με τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Με κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλες και όλους.
  • Κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, στα εμβόλια, στις φυσικοθεραπείες, και στις ιατρικές επισκέψεις. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν με χρηματοδότηση από το κράτος με επιστημονικά και όχι με λογιστικά κριτήρια. Κατάργηση των επιπλέον πληρωμών των ασφαλισμένων και ανασφαλίστων που αναγκάζονται να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Καμία περικοπή σε φάρμακα και δαπάνες. Δωρεάν φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες.
  • Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.
  • Στα πλαίσια της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών καθώς και υποχρεωτική δωρεάν εξέταση (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης). Λειτουργία γυναικολογικών και παιδιατρικών ιατρείων.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γ. Γραμματέας

 

Τσιαπλές Αναστάσιος                                                         Λιόλιος Πάρις

Προηγούμενο άρθρο ΣΘΕΒ: Με επιτυχία η εκδήλωση Startup Europe week
Επόμενο άρθρο Θ. Νασιακόπουλος: Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής