Ειδήσεις

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για την Ημέρα της Γυναίκας


Στις 8 Μάρτη 1857, χιλιάδες εργάτριες στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και ενδυμάτων στη Νέα Υόρκη, ξεσηκώθηκαν, οργανώθηκαν και απέργησαν δυναμικά, διεκδικώντας ανθρώπινη ζωή με μείωση ωρών εργασίας σε 10 από 16, αυξήσεις στους μισθούς και εξίσωση με εκείνους των συναδέλφων τους, κόντρα στην τρομοκρατία των εργοδοτών, τις απολύσεις, τους εκβιασμούς και την επίθεση της αστυνομίας που χτύπησε άγρια, με εντολή κυβέρνησης και εργοδοτών.

Γι’ αυτό η 8η Μάρτη, καθιερώθηκε με πρόταση της γερμανίδας επαναστάτριας Κλάρας Τσέτκιν και με απόφαση της Β’ Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη το 1910, ως ημέρα αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία και την κοινωνία.

Αυτές οι κινητοποιήσεις των εργατριών της Νέας Υόρκης, όχι μόνο δεν πήγαν χαμένες, αλλά συνέβαλαν τα επόμενα χρόνια στην αύξηση της συμμετοχής των εργατριών στα συνδικάτα και στους ταξικούς αγώνες, διεθνώς και στην Ελλάδα, αλλά και στην κατάχτηση μιας σειράς δικαιωμάτων και για τις εργαζόμενες γυναίκες μέσα από σκληρούς αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς και με την καθοριστική συμβολή των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, όπου η εργατική εξουσία έβαλε τις βάσεις για την κατάργηση των διακρίσεων και της καταπίεσης σε βάρος της γυναίκας, προστάτεψε έμπρακτα τη μητρότητα, ως κοινωνικό καθήκον.

161 χρόνια μετά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, μαζί με την Ε.Ε και την εργοδοσία, εκμεταλλευόμενοι την κρίση που δημιουργεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και την υποχώρηση της συμμετοχής των εργατριών-εργατών στα συνδικάτα και στους εργατικούς αγώνες, ψηφίζουν και εφαρμόζουν συνεχώς αντεργατικά μνημόνια και νόμους, με τους οποίους κατάργησαν την ΕΓΣΣΕ, τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επιβάλλοντας τις ατομικές συμβάσεις, μειώνοντας δραστικά τους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ την ανεργία και την μερική απασχόληση τις έφτασαν στα ύψη.

Τσακίζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, μας επέβαλαν άγρια φοροληστεία, μας αρπάζουν με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τα σπίτια και το βιός μας, εμπορευματοποιούν την υγεία-πρόνοια και την παιδεία, ψήφισαν νόμο χτυπήματος της απεργίας.

Μέσα από τα μνημόνια και τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν οι αστικές κυβερνήσεις αυτά τα χρόνια, δεν γλίτωσαν βεβαίως και τα δικαιώματα των γυναικών όπως της προστασίας της μητρότητας, με τελευταίο και αποκαλυπτικό για τον αντεργατικό χαρακτήρα της Ε.Ε, την απόφαση του ευρωδικαστηρίου που θεωρεί νόμιμες τις απολύσεις των εγκύων εργαζόμενων!

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με τις κυβερνήσεις άλλων καπιταλιστικών κρατών, την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, μας βάζουν σε ακόμα μεγαλύτερους πολεμικούς κινδύνους, εξ’ αιτίας της όξυνσης των ανταγωνισμών τους, για τον έλεγχο των πετρελαίων, του αερίου, των αγορών και σφαιρών επιρροής, που οδηγούν σε επέκταση των πολέμων ευρύτερα και στην περιοχή μας (Αιγαίο, Βαλκάνια).

 

Εργαζόμενη, άνεργη, νέα, γυναίκα

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, σε καλεί να μην αποδέχεσαι αυτή την άθλια κατάσταση που σου επιβάλουν να ζεις. Μην συμβιβάζεσαι, μην απογοητεύεσαι. Δεν είναι μονόδρομος, ούτε πρόκειται να σε γλιτώσει από τα χειρότερα, όπως μας έδειξε η ζωή. Μην περιμένεις να βελτιωθεί η ζωή σου από καμία αστική κυβέρνηση, από την Ε.Ε και την εργοδοσία.

Κάνε αυτό που έκαναν και οι εργάτριες στα κλωστοϋφαντουργεία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης στις 8 Μάρτη 1857. Οργανώσου στο σωματείο σου, μπες στον αγώνα για να διεκδικήσουμε μαζί γυναίκες και άνδρες εργαζόμενοι, όχι μόνο να ξανακερδίσουμε όσα μας έκλεψαν στα χρόνια της κρίσης, αλλά για να βάλουμε ένα τέλος στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και στο σύστημα της εκμετάλλευσης, που μας στερεί τα πάντα για χάρη των κερδών μιας χούφτας καπιταλιστών. Για να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, χωρίς εκμετάλλευση, ανεργία, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά. Για να απολαύσουμε εμείς και τα παιδιά μας, τα αποτελέσματα της επιστήμης και της σύγχρονης τεχνολογίας, της παραγωγικότητας της εργασίας, των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας.

 

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, τιμώντας την 8η Μάρτη, καλεί τις εργαζόμενες, άνεργες και νέες γυναίκες, να μπούν μαζί με τους συναδέλφους τους, στον αγώνα για:

  • Άμεση επαναφορά των ΣΣΕ και να είναι υποχρεωτικές για όλους, του κατώτερου μισθού στα 751 € και των κλαδικών μισθών στα προ κρίσης εποχή. Κατάργηση των αντεργατικών-αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν στην περίοδο της κρίσης.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο. Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας. Καθιέρωση της Κυριακής Αργίας με νόμο.
  • 600 ευρώ επίδομα σε όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Να καταργηθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, να σταματήσουν οι κατασχέσεις των σπιτιών και καταθέσεων εργατικών-λαικών οικογενειών. Προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο. Να πάψουν οι διώξεις όσων αγωνίζονται κατά των πλειστηριασμών.
  • Να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ και όλα τα χαράτσια. Ετήσιο ατομικό αφορολόγητο όριο 40.000 € για το ζευγάρι, προσαυξημένο +5.000 για κάθε παιδί.
  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προυπολογισμό και το μεγάλο κεφάλαιο. Καμία σύνταξη κάτω απο 600 €. Πλήρη σύνταξη με 9.000 ένσημα, ανεξάρτητα από όριο ηλικίας. Ανώτερο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα στα ΒΑΕ.
  • Επέκταση της άδειας κυήσεως-τοκετού σε όλες τις γυναίκες (2 μήνες πριν τον τοκετό και 6 μετά). Επίδομα 1.000 € σε κάθε γέννα, κάλυψη εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής-τοκετού απ’ το κράτος.
  • Άδεια μητρότητας 1 χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφάλιση. Δυνατότητα να την πάρει και ο πατέρας. Όχι στην κατάργηση του νόμου απαγόρευσης απόλυσης εγκύου.
  • Όλα τα παιδιά να γίνονται δεκτά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Απαγόρευση νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα, (π.χ νοσοκόμες) να απαγορευτεί στην εγκυμοσύνη.
  • Σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας για όλους. Με κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο προσωπικό και τον εξοπλισμό που χρειάζονται. Στα πλαίσια της πρόληψης, δωρεάν εξέταση για τις γυναίκες (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης). Να καταργηθεί κάθε είδους επιχειρηματική δράση στην Ασφάλιση και στην Υγεία-Πρόνοια.
  • Καμία περικοπή στα φάρμακα και στις δαπάνες. Κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα.
  • Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτούς. Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν, να κλείσουν οι ξένες βάσεις στη χώρα μας, για έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Να γυρίζουν πίσω οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές, που είναι σε ιμπεριαλιστικές αποστολές σε άλλες χώρες. Δεν μπαίνουμε κάτω από την εχθρική για μας, σημαία της πλουτοκρατίας. Υψώνουμε τη σημαία των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Αντιπαλεύουμε τον φασισμό, τον εθνικισμό, τον σωβινισμό.

 

Μάρτης 2018                                                     Δ.Σ ΕΚΝΛ

Προηγούμενο άρθρο Δύο συλλήψεις για παράβαση των νόμων περί ναρκωτικών όπλων
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Κράτος δικαίου χωρίς αστυνομία μπορεί να υπάρξει;