Ειδήσεις

Δηλώσεις Δ. Παπαδημόπουλου για τη Συνάντηση Φυτοπροστασίας


Στο χώρο του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, από τις 5-8 Μαρτίου 2018 η Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργανώνει την 7η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας, με πλήθος άλλων συνδιοργανωτών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαδημόπουλος σε δήλωσή του και αφού ευχαρίστησε τους αξιότιμους ομιλητές, την οργανωτική επιτροπή καθώς και τους υπαλλήλους της Διευθύνσεως Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Λάρισας επισήμανε τα εξής:

Η προστασία του φυτικού κεφαλαίου και της φυτικής παραγωγής, καθώς και η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων αλλά και η μείωση του κόστους, αποτελούν βασικούς στόχους της φυτοπροστασίας, οι οποίοι εξυπηρετούν κατά βάση την ανταγωνιστικότητα. Σε αυτούς τους στόχους έρχεται να προστεθεί η προστασία της δημοσίας υγείας και του περιβάλλοντος. Το ζητούμενο λοιπόν, είναι η εξεύρεση εφαρμογών και μεθόδων εντοπισμού και ταχείας διάγνωσης των εχθρών και ασθενειών των φυτών.  Έπεται η καταπολέμηση αυτών καθώς και ο διαρκής ποιοτικός έλεγχος, ο οποίος για να αποδώσει το κατά δύναμιν είναι απαραίτητη η οικοδόμηση ενός δικτύου πληροφόρησης, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και ο εργαστηριακός εξοπλισμός.

Ο νόμος 4036/2012 και η οδηγία 2009/128 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ορίζουν τα περί διαθέσεως των φυτοφαρμάκων και στον τόπο μας, αποτελούν τον πιλότο για τη βελτίωση των γεωργικών φαρμάκων, τα οποία επιδέχονται βελτιώσεων, προκειμένου να γίνεται ορθολογική χρήση, ώστε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά  μια ασφαλή κατάσταση. Για να επιτευχθεί αυτό, ο στρατηγικός σχεδιασμός οφείλει να περιλαμβάνει την ενημέρωση των παραγωγών και τη συνεργασία των συναρμοδίων φορέων. Το μέλημα μας πρέπει να είναι μια αειφορική γεωργία με γνώσεις για την ποιότητα του εδάφους, τις κλιματολογικές συνθήκες και τις καλλιέργειες.

Πριν από τριάντα χρόνια θάβαμε τα φρούτα μας στις χωματερές. Στα σχολικά βιβλία υπήρχαν ελάχιστα, μα δεν υπάρχει πια ούτε ένα κείμενο για την αξία της χειρωνακτικής εργασίας και της ενασχόλησης με τη γεωργία. Η προηγούμενη γενιά αγροτών ζώντας τις δυσκολίες του αντικειμένου, παρότρυναν τα παιδιά τους  να μάθουν γράμματα και να φύγουν από το χωριό, να πάνε σε αστικά και βιομηχανικά κέντρα. Χρόνια τώρα δινόταν μια κατεύθυνση προς τους αγρότες μας που μεταφραζόταν σε αλλαγή των παραδοσιακών καλλιεργειών και σε αναζήτηση καινοτόμων λέγοντας (π.χ. φυτέψτε ακακίες κ.α.) και δεν χρειάζεται να δουλεύετε…θα κάθεστε και θα παίρνετε επιδοτήσεις.  Και στην πατρική μας γη άρχισαν να δουλεύουν οι ξένοι. Και  το γενετικό υλικό και οι καθαροί εκείνοι σπόροι που κάποτε υπήρχαν και έδιναν καρπούς που χάριζαν υγεία και γεύση, τείνουν να εξαφανιστούν μέσα από δράσεις των πολυεθνικών που θέλουν να ελέγχουν τη διατροφική αλυσίδα.

Η γεωργική υπήρξε ίσως η πρώτη τέχνη στη ζωή μας. Πρέπει να ξαναυφάνουμε τον κοινωνικό μας ιστό. Το αγροτικό μας όραμα μεταφράζεται σε επιστροφή στη γη και στη ευλογία του κόπου, με την συνεπικουρία των τεχνολογικών εξελίξεων και την πραγματικά άρτια επιστημονική κατάρτιση των γεωπόνων μας, οι οποίοι θα στηρίζουν την αγροτική παραγωγή ευρισκόμενοι κυρίως στα χωράφια και όχι σε γραφεία εκτελούντες διοικητικής φύσεως καθήκοντα.

Προηγούμενο άρθρο To Run Greece στη Λάρισα στις 24 Μαρτίου 2018
Επόμενο άρθρο Καταλυτική η παρουσία της περιφέρειας σε έκθεση τουρισμού στο Βελιγράδι