Ειδήσεις

Έκθεση ”Αποκτήματα” από τη Συλλογή “Αγορών-Δωρεών” της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας


Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα παρουσιάζει την έκθεση “Αποκτήματα”, με έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών από τη συλλογή των Αγορών – Δωρεών της Συλλογής της, στο αίθριο του 1ου ορόφου. Πρόκειται για έργα που φυλάσσονταν επί χρόνια στα “ντεπό” της Πινακοθήκης και θα βγουν στο “φως” μέσα από περιοδικές εκθέσεις.

Από την ίδρυση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας το 1983 η Συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα ενισχύεται και δημιουργεί έναν διάλογο με την ευρύτερη πολιτιστική και εικαστική παραγωγή. Η διάδοση των εικαστικών τεχνών, η συνεργασία, η αξιοποίηση και η προβολή του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού υπήρξαν εξαρχής στόχοι της Πινακοθήκης. Στην διάρκεια των χρόνων λειτουργίας της, η Συλλογή εμπλουτίζεται με τη στήριξη των δωρητών, καλλιτεχνών και ιδιωτών, όπου ο ρόλος τους είναι καίριος και η συμπαράσταση στο έργο του Μουσείου ιδιαίτερης σημασίας καθώς η δωρεά αποτελεί έκφραση κοινωνικής ευθύνης και αγάπης για τον πολιτισμό. Με την έκθεση αυτή η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας και η Καλλιτεχνική Επιτροπή της, παρουσιάζουν ένα χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της Συλλογής που έχει δημιουργηθεί πάνω σ’ αυτόν τον άξονα με έργα σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, Θεσσαλών και όχι μόνο.

Η έκθεση περιλαμβάνει παλαιότερα και νεότερα αποκτήματα της Συλλογής, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970 έως το 2010 και μας δίνουν με αυτό τον τρόπο μία πληθώρα εικαστικών τάσεων και αποδόσεων. Πρόκειται για έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μικτές τεχνικές και σχέδια. Έργα διαφορετικών εικαστικών αναφορών και ρευμάτων αλλά όλα κάτω από ένα πρίσμα, το πρίσμα του συλλέγειν, συνομιλούν μεταξύ τους αλλά και το κάθε ένα καταδεικνύει χαρακτηριστικά την πορεία του δημιουργού του. Οι “Σειρήνες” του Γιώργου Λαζόγκα καλούν τον θεατή να αναθεωρήσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και να επιστρέψει σε πιο πρωτογενείς τρόπους έκφρασης, η ιδιαίτερη πειραματική γραφή του Θανάση Τότσικα επιβεβαιώνει το ώριμο και ουσιαστικό έργο του ενώ το “Τοπίο” του Παναγιώτη Τέτση μας υπενθυμίζει ότι κύρια επιδίωξη του ήταν να αναδεικνύει το σχέδιο, μέσα από το χρώμα και τους τόνους του, με έντονη προσήλωση στη παραστατικότητα.

Καλλιτέχνες

Γιαννούτσος Ανδρέας, Δασκαλάκης Στέφανος, Λαζόγκας Γιώργος, Μαυροΐδης Γιώργος, Μισσούρας Τάσος, Μοσχίδης Γιώργος, Νταής Κώστας, Παλαιολόγος Θεολόγου, Πανιάρας Κώστας, Παπανικολάου Χρήστος, Παπαστεργίου Μίλτος, Ράμμος Κώστας, Σαμαράς Νίκος, Σαμαράς Χρήστος, Σουλικιάς Πώλ, Τέτσης Παναγιώτης, Τλούπας Φιλόλαος, Τότσικας Θανάσης, Τσιτώτα Ρένα, Χατζηνίκος Κλεάνθης και Χουλιαράς Γιώργος.

 

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:00 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 24 Φεβρουαρίου 2018 – 24 Μαρτίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 14:00
Πληροφορίες: info@katsigrasmuseum.gr και 2410-672499

Προηγούμενο άρθρο Τηλεδιάσκεψη και Δικτύωση Δ.Σ. Γόννων, 3ου Δ.Σ. Τυρνάβου κ Δ.Σ. Μακρυχωρίου
Επόμενο άρθρο Άσκηση Πολιτικής Προστασίας στη στήραγγα των Τεμπών