Ειδήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας στηρίζει τους αγρότες


Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, χαιρετίζει τους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και όλης της χώρας, που με απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, βγαίνουν ξανά στους δρόμους του αγώνα, ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια της ΚΑΠ της Ε.Ε, των μνημονίων και γενικότερα, των αντιλαϊκών πολιτικών της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενάντια στους μεγαλέμπορους, τους τραπεζίτες και τους μονοπωλιακούς ομίλους, που εκμεταλλεύονται την δουλειά τους, βγάζοντας τεράστια κέρδη και οδηγώντας χιλιάδες μικρομεσαίους γεωργούς-κτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Ο αγώνας των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων, είναι δίκαιος, γιατί βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστροφική γι’ αυτούς ΚΑΠ της Ε.Ε, με την περικοπή επιδοτήσεων, με την μεγάλη αύξηση της φορολογίας στο εισόδημά τους και στα προϊόντα όπως το κρασί και το τσίπουρο, στα χωράφια τους και στο νερό, με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους που θα αφήσει νέες χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες ανασφάλιστους, με το μεγάλο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές παραγωγού, την έλλειψη ουσιαστικής προστασίας από τον ΕΛΓΑ, συνολικά με την αντιλαϊκή πολιτική που δυσκολεύει πολύ την επιβίωση τους, την ίδια ώρα που στο μεγάλο κεφάλαιο δίνεται ζεστό χρήμα με επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια.

Αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζονται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και σήμερα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την Ε.Ε, δεν είναι λαθεμένες, αλλά πολύ καλά σχεδιασμένες ώστε να προχωρήσει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων για χάρη των σύγχρονων τσιφλικάδων, αγροτοκαπιταλιστών, μεγαλοαγροτών, των επιχειρηματικών ομίλων που συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή.  Αυτή η εξέλιξη έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους, αλλά και στη ζωή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, που αγοράζουν ακριβά τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, αυξάνουν τις εισαγωγές με αμφίβολης ποιότητας γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και μεγαλώνουν την ανεργία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, καταδικάζει την ανοιχτή και υπόγεια επίθεση κυβέρνησης, Ν.Δ, Χρυσής Αυγής, αστικών ΜΜΕ και εκπροσώπων των μεγαλοαγροτών-επιχειρηματιών, ενάντια στους αγώνες των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων, των αιτημάτων και συνδικαλιστών που ηγούνται σ’ αυτούς, η οποία έχουν ως προφανή στόχο να τους συκοφαντήσει και να τους εμποδίσει.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας στηρίζει τα δίκαια αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων της μικρομεσαίας αγροτιάς, για:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.
  • Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
  • Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
  • Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 – 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, καλεί τους εργατουπάλληλους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους ΕΒΕ, που υποφέρουν και αυτοί από τις αντιλαϊκές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων, της Ε.Ε και την επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, να στηρίξουν αποφασιστικά τις αγροτικές κινητοποιήσεις και την Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων, να φτιάξουν το κοινό μπλόκο ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβερνήσεων, Ε.Ε και την εκμετάλλευση του μεγάλου κεφαλαίου, να αγωνιστούν για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών των εργατικών-λαικών οικογενειών.

Προηγούμενο άρθρο Εγκαινιάστηκε το Κεντρικό Μαγειρείο του Δήμου Λαρισαίων
Επόμενο άρθρο Τροχονομικές δράσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας