Ειδήσεις

Μάξιμος: Ιδού τι πέτυχε απειλώντας με εξαγωγή τζιχαντιστών στην Ευρώπη


«Η απάντηση των αρμοδίων υπουργών για το ζήτημα των ταπεινωτικών ταξιδιωτικών ελέγχων που υφίστανται οι Έλληνες στα γερμανικά αεροδρόμια, επιβεβαιώνει τους φόβους μας. Η κυβέρνηση κυριολεκτικά ‘‘πιάστηκε’’ στον ύπνο. Θα ανέμενα οι αρμόδιοι υπουργοί να αναλάβουν ευθαρσώς τις ευθύνες τους και να μην κρύβονται πίσω από το γεγονός ότι η γερμανική πλευρά και για εσωτερικούς λόγους προχώρησε σε μια τέτοια απόφαση που ουσιαστικά υποβιβάζει τους Έλληνες σε δεύτερης κατηγορίας Ευρωπαίους πολίτες. Έστω και τώρα, ελπιζω να έχουν αντιληφθεί το τίμημα των επιπόλαιων χειρισμών τους στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και τον αντίκτυπο φαιδρών απειλών κυβερνητικών παραγόντων για… εξαγωγή τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει ότι αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα το θέμα και σε συνεργασία με τις γερμανικές αρχές να επιτύχει την άρση των ταπεινωτικων ελέγχων». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας τις απαντήσεις που έλαβε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, σε ερώτησή του για τους ελέγχους που έχουν επιβληθεί στους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ελλάδα, στα γερμανικά αεροδρόμια. Το ζήτημα αυτό ο κ. Χαρακόπουλος είχε την ευκαιρία να το θέσει σε Γερμανούς αξιωματούχους, μεταξύ τον οποίων και στον αναπληρωτή πρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου δρ Hans-Peter Friedrich», κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία προσκεκλημένος του ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ» των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών της CSU.

Στην απάντησή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην επιβολή ελέγχων στα γερμανικά αεροδρόμια στους επιβάτες πτήσεων προερχομένων από την Ελλάδα, σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Γερμανία απέστειλε ενημέρωση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παραμονή της Συνόδου του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε την 12-13 Οκτωβρίου 2017, ότι θα παρατείνει, για λόγους ασφαλείας, τους ελέγχους για άλλους έξι μήνες, μετά δηλαδή την εκπνοή των προσωρινών ελέγχων που είχαν επιβληθεί βάσει του άρθρου 29 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και που ίσχυαν μέχρι την 11.11.2017. Περαιτέρω, η Γερμανία επέβαλε και ελέγχους στις προερχόμενες από την Ελλάδα πτήσεις».

Ο δε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υποστηρίζει, μεταξύ άλλων ότι «από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η προειλημμένη απόφαση της γερμανικής Κυβέρνησης για παράταση των προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά της σύνορα (χερσαία σύνορα με Αυστρία και πτήσεις προερχόμενες από την Ελλάδα προς τα γερμανικά αεροδρόμια) και παρά την επανειλημμένη άρνησή της να παρουσιάσει τα επιχειρησιακά στοιχεία που οδήγησαν στην εν λόγω απόφαση, δεδομένου ότι η παρέκκλιση αυτή από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο του ενιαίου χώρου Schengen πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη, τόσο η Πολιτική όσο και η Φυσική Ηγεσία του Σώματος βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αντίστοιχες Αρχές της Γερμανίας, προκειμένου οι έλεγχοι αυτοί να περιορίζονται στον ελάχιστο απαιτούμενο βαθμό, να υπόκεινται σε τακτική αναθεώρηση και να διεξάγονται με τον πλέον διακριτικό τρόπο και χωρίς την επιβάρυνση της επιβατικής κίνησης των Ευρωπαίων πολιτών. Επιπλέον, καθίσταται γνωστό ότι υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Ελληνικής Αστυνομίας έχει πραγματοποιήσει ήδη επιτόπιες επισκέψεις τεχνικού χαρακτήρα στα αεροδρόμια του Μονάχου και της Φρανκφούρτης, προκειμένου να εξετασθούν τα λαμβανόμενα, στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης των γερμανικών Αρχών, μέτρα, που σχετίζονται με τις προερχόμενες από τη Χώρα μας πτήσεις. Σημειώνεται δε ότι, κατά τη διάρκεια αυτών διαπιστώθηκε το σύντομο της διαδικασίας, η οποία και διεξάγονταν σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές διενέργειας διαβατηριακού ελέγχου».

 

Φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον αναπληρωτή πρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου δρ Hans-Peter Friedrich, στον οποίο έθεσε και την εξαίρεση των Ελλήνων ταξιδιωτών από τη ζώνη Σέγκεν στα γερμανικά αεροδρόμια.

Προηγούμενο άρθρο Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχή της Δ/νσης Αστυνομίας Λάρισας
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη IPA στο Ειδικό Νηπιαγωγείο-Δημοτικό σχολείο Λάρισας