Πρωτοσέλιδο

Δίκτυα αποχέτευσης και Βιολογικό καθαρισμό αποκτά το Συκούριο


Λύση στο πρόβλημα διάθεσης των αστικών λυμάτων του Συκουρίου δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020 το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (ΕΕΛ) ΣΤΗ Δ.Κ. ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ», προϋπολογισμού 5.649.328 €,  Με την υλοποίηση του, επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας της ευρύτερης περιοχής.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό και ταυτόχρονα έργο ανθρώπινο για το Συκούριο. Ένα έργο ουσίας, για την προστασία της δημόσιας υγείας και του υδροφόρου ορίζοντα. Το έργο αυτό ήρθε μετά από συνεργασία με τον Δήμαρχο Κώστα Κολλάτο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τεμπών, αλλά και μέσα από τη στρατηγική την οποία εκπόνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2014. Ως γνωστό η χώρα μας έχει την υποχρέωση να διαθέτει δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικούς καθαρισμούς σε κοινότητες πάνω από 2000 κατοίκους. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εξασφαλίσαμε έγκαιρα τους πόρους για τη χρηματοδότηση των έργων στους οικισμούς που δεν διέθεταν μέχρι σήμερα τις απαραίτητες υποδομές, με το σύνολο του προϋπολογισμού να φτάνει τα 111 εκατ. ευρώ. Έτσι μπορούμε να ικανοποιήσουμε την συγκεκριμένη Οδηγία και να αποφύγει η χώρα μας ενδεχόμενα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τα έργα αυτά δημιουργούμε και στηρίζουμε θέσεις εργασίας και ενισχύουμε την πραγματική τοπική οικονομία».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος τόνισε τα εξής: «Είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή, που δίνει λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Ένα έργο που γίνεται για περιβαλλοντικούς λόγους και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, τις Υπηρεσίες τις Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Τεμπών για την συνεργασία. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για το καλό των κατοίκων και της ευρύτερης περιοχής και για να ολοκληρωθούν έργα ουσίας, που έχει ανάγκη ο τόπος. Παράλληλα με την ολοκλήρωση του έργου η χώρα γλιτώνει από περιβαλλοντικά πρόστιμα τα οποία θα επιβληθούν σε οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων, που δεν διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό».

Το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (ΕΕΛ) ΣΤΗ Δ.Κ. ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ»: περιλαμβάνει την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου του οικισμού Συκουρίου, του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού και της ΕΕΛ του Συκουρίου.  Συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), Άξονας Προτεραιότητας 14 «Διατήρηση και προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων» με πόρους του Ταμείου Συνοχής.

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε θετικά η αξιολόγηση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας των έργων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Πρόσκλησης με τίτλο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ Γ΄ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ (πληθυσμός 2.000-15.000 ι.π.) περιφέρειας Θεσσαλίας σύμφωνα με την οδηγία 91/271/ΕΟΚ. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός για συγχρηματοδότηση είναι 4.030.391,40ευρώ με δικαιούχο τον Δήμο Τεμπών.

Ο οικισμός του Συκουρίου περιλαμβάνεται στον ισχύοντα Πίνακα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ) με τους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία αστικών λυμάτων, που προσδιορίζει και τις υποχρεώσεις της χώρας όσον αφορά τη συμμόρφωση με την εν λόγω Οδηγία (κάλυψη συνόλου οικισμών με πληθυσμό άνω των 2.000 ισοδύναμων κατοίκων με Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων και δίκτυο αποχέτευσης).

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πληρωμή δικαιούχων της Διατήρησης απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων
Επόμενο άρθρο Ρύθμιση Οφειλών στο Δήμο Τεμπών